Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σημαντικοί τριγμοί στην Ευρωζώνη

Φανερή είναι η «πρεμούρα» που έχει πιάσει τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ από τις δυσκολίες που συναντάνε στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που γενικεύεται. Βέβαια την εμφανίζουν ως «κρίση χρέους» με αφορμή και την κατάσταση με την αύξηση του κόστους δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία, δύο χώρες που θεωρούνται στο βασικό πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και τους φόβους της επίδρασης σε Γαλλία και Βέλγιο, καθώς και πιθανές επιπλοκές στο λεγόμενο «πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας» (βλέπε ελληνικού κεφαλαίου) που αποφασίστηκε στις 21 Ιούλη φέτος.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καλώντας τις χώρες της Ευρωζώνης «να επισπεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουλίου, προτού η κρίση χρέους χτυπήσει τον πυρήνα της Ευρωζώνης». Τόνισε επίσης ότι «οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να επισπεύσουν τις πρόσφατα συμφωνηθείσες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες του παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και να εξετάσουν την άμεση επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης».

Πέρα από τις διαχειριστικές οδηγίες για τις κυβερνήσεις, εκπροσώπου του κεφαλαίου, ο Μπαρόζο επιμένει ότι πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν παντού τα «προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Δηλαδή να εφαρμοστούν παντού τα αντιλαϊκά μέτρα, με τα «μνημόνια» (σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) αλλά και χωρίς μνημόνια σε όλες τις άλλες χώρες, για να βγουν οι αστικές τάξεις της κάθε χώρας με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από την κρίση. Βέβαια ακριβώς στις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται για τον επιμερισμό της ζημιάς, διεξάγεται ο πόλεμος ανάμεσα στα μονοπώλια, για το ποιος θα βγει από πάνω.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια «να καθησυχάσει τις αγορές» για τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι μπορούν να «διοχετευτούν κεφάλαια για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος». Ανακοίνωσε τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ρευστότητας μέχρι τα τέλη του έτους. «Η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα» είπε και κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωζώνης «να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην Ευρωζώνη» και τόνισε ότι πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων (δηλαδή βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα), πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Πάντως χθες όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 1,5%.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους (το απώγειο της ταξικής συνεργασίας στη συγκεκριμένη χώρα) ανακοίνωσε νέα δήθεν μέτρα για την «ανάπτυξη». Σε αυτά περιλαμβάνονται: μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, περικοπή των εξόδων και των απολαβών των πολιτικών, επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών και στην ιδιωτικοποίηση εταιρειών που ανήκουν σε δήμους και περιφέρειες, όπως και «επενδύσεις στον νότο της Ιταλίας».

Πιο ακριβά δανείστηκε χθες και η Ισπανία 3,1 δισ. ευρώ, που βγήκε στις λεγόμενες αγορές, πράγμα που προκαλεί νέες ανησυχίες. Δεν λείπουν και οι απόψεις αναλυτών που σημειώνουν ότι αν συνεχιστεί το «ντόμινο» μπαίνουν στο τραπέζι και σενάρια συρρίκνωσης της Ευρωζώνης.

Στάση πληρωμών σε εργαζόμενους στις ΗΠΑ

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε πάνω από το 100% του ΑΕΠ, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο από την ψήφιση του νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας που φτάνει τα 14,58 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως η στάση πληρωμών, όσον αφορά τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δεν αποφεύχθηκε καθώς χιλιάδες υπάλληλοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούνται να δουλέψουν αμισθί.

Επίσης, 70.000 εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα στα αεροδρόμια έχουν σταματήσει να δουλεύουν, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλήθηκαν να εργαστούν αμισθί, για όσο διάστημα χρειαστεί. Ακόμα, δόθηκε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών σε 4.000 εργαζόμενους - μεταξύ των οποίων τεχνικοί και ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ