Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τεταμένη η κατάσταση

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αμερικανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο έκλεισαν χτες το απόγευμα και τα δύο επίμαχα μεθοριακά φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου συνεχίζονται τα μπλόκα Σέρβων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην περιοχή για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, που επιδιώκουν την επιβολή του εμπορικού εμπάργκο εναντίον της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Ραλφ Ανταμέτζ χαρακτήρισε χτες την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «ήρεμη αλλά όχι ασφαλή ούτε σταθερή». Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δήθεν η ΚFOR είναι «αποφασισμένη να διατηρήσει ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή διασφαλίζοντας την ελεύθερη κίνηση όλων».

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον κάλεσε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους και να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Ανακοίνωσε έτσι την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου της στο Κοσσυφοπέδιο Ρόμπερτ Κούπερ τις επόμενες μέρες.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι απέκλεισε χτες οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι, επιρρίπτοντας στη Σερβία όλες τις ευθύνες για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. Ως γνωστόν, αμέσως μετά τη σύλληψη του πρώην στρατηγού και πρωθυπουργού των Σέρβων της Κράινας στην Κροατία Γκόραν Χάτζιτς στις 20/7, η κυβέρνηση Θάτσι αποφάσισε την επιβολή εμπορικού εμπάργκο κατά της Σερβίας ματαιώνοντας, ως εκ τούτου, τον έκτο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα στις 20 και 21 Ιούλη στις Βρυξέλλες. Την περασμένη Δευτέρα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν δύο μεθοριακά φυλάκια, αλλά υποχώρησαν μπροστά στις έντονες αντιδράσεις Σέρβων της περιοχής, αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα έναν νεκρό Κοσσοβάρο Αλβανό αστυνομικό αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ