Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πρωινή... καμπάνα για Βόλο, Καβάλα

Την ποινή του υποβιβασμού στην αμέσως επόμενη κατηγορία (Football League) - για εμπλοκή στην υπόθεση των φερόμενων ως χειραγωγημένων αγώνων - επέβαλε (πρωτόδικα) σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League. Υστερα από μια διαδικασία που προκάλεσε έκπληξη (περίπου 15ωρη συνεδρίαση και ετυμηγορία στις 4:50 τα ξημερώματα της Πέμπτης).

Ο υποβιβασμός επέρχεται «διά της καταλήψεως της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα». Που σημαίνει (όπως συνέβη αντίστοιχα με την πτώση του Ηρακλή και παραμονή του Αστέρα Τρίπολης) ότι διατηρούνται στην Super League Λάρισα και Πανσερραϊκός. Εκτός αν τελικά ο Ηρακλής δικαιωθεί από το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), οπότε παραμένει αυτός και υποβιβάζεται ο Πανσερραϊκός. Στις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ακόμα, επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ (στην κάθε μία).

Οι Αχ. Μπέος, Μ. Ψωμιάδης τιμωρήθηκαν με α) εφ' όρου ζωής απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, β) εφ' όρου ζωής απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, γ) πρόστιμο 90.000 ευρώ. Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν εφέσεις. Αθωώθηκε ο προπονητής Γ. Παπακώστας και κρίθηκε άκυρη η πειθαρχική δίωξη (σε Ψωμιάδη, ΠΑΕ Καβάλα) για φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ).

Ενστάσεις προκάλεσε σε νομικούς κύκλους η απόφαση να γίνει μερικώς δεκτή η ένσταση ακυρότητας της πειθαρχικής διαδικασίας. «Αν συνέχονται τα δύο πειθαρχικά αδικήματα, συνέχεται και το τρίτο» αντιπαρατάσσουν. Η Επιτροπή αποφάνθηκε πως τα πειθαρχικώς ελεγχόμενα αδικήματα (δωροδοκία, στοιχηματισμός) συνέχονται με όσα (εγκληματική οργάνωση, στοιχηματική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) - δεν προβλέπονται στον πειθαρχικό κώδικα - αιτιολόγησαν την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων. Και άρα το περιεχόμενο των καταγραφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Δεν συνέχεται το ντόπινγκ και έτσι η δίωξη «εκφεύγει του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου». Βάσει του άρθρου 5 παρ. 10, Ν. 2225/1994, το περιεχόμενο της καταγραφής «καθώς και κάθε άλλο σχετικό με αυτή στοιχείο απαγορεύεται, με ποινή ακυρότητας, να χρησιμοποιηθεί και να ληφθεί υπ' όψη ως άμεση ή έμμεση απόδειξη σε άλλη ποινική, πολιτική, διοικητική και πειθαρχική δίκη και διοικητική διαδικασία για σκοπό διαφορετικό από εκείνον που έχει καθοριστεί με διάταξη». Πάντως κάποιες πληροφορίες φέρουν τον αθλητικό Εισαγγελέα αποφασισμένο να ασκήσει έφεση.

Τα τιμωρημένα νομικά (διά επισήμων και «ανεπισήμων» συμπαθούντων/υπερασπιστών) και φυσικά πρόσωπα αντέδρασαν έντονα. Χρησιμοποιήθηκαν σκληρές φράσεις και - μεταξύ άλλων - έγινε λόγος για «προκαθορισμένη απόφαση χωρίς στοιχεία», «παραβίαση κανονισμών, νόμων και του Συντάγματος», «επιλεκτική στοχοποίηση» και άλλα. Προαναγγέλθηκαν κινητοποιήσεις και προσφυγή στο CAS και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ