Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αλλη μια προσπάθεια διαχείρισης και εξωραϊσμού

Απόλυτα προδιαγεγραμμένο - όπως και κάθε άλλης που προηγήθηκε - είναι το αποτέλεσμα της νέας νομοθετικής προσπάθειας για τον αθλητισμό. Το ζητούμενο (και) του ΠΑΣΟΚ είναι ο εξωραϊσμός του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί και να αυξηθεί η επιχειρηματική δράση και κυρίως η κερδοφορία των εκμεταλλευτών του αθλήματος.

Και η παρούσα κυβέρνηση (στα χνάρια των προηγούμενων «πράσινων» ή «μπλε») στοχεύει στη διαχείριση του αποτελέσματος και όχι στην αιτία. Γνωρίζοντας ότι αυτή (άμεσα ή έμμεσα) οδηγεί στη δομή του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Δηλαδή του καπιταλισμού και της μορφοποίησής του σε κάθε τομέα.

Στη «νέα» προσπάθεια αυτή - υπό την προμετωπίδα της εξυγίανσης και της αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου - εντάσσεται και η συνεργασία με την UEFA. Ο πρόεδρος της οποίας, Μισέλ Πλατινί, συναντήθηκε χτες (και για επικοινωνιακούς λόγους) με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η συνεργασία των τριών πλευρών (κυβέρνηση, UEFA, ΕΠΟ) θα αφορά 4 τομείς - διαιτησία, στημένα, βία, ντόπινγκ - με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να προτείνει διαδικασίες και τρόπους. Να παρέχει, όπως επίσημα αναφέρεται, μέσω τεσσάρων ομάδων εργασίας «τεχνογνωσία και εμπειρία».

Και το σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση, αφορά τα αιτιατά και όχι την αιτία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φαινόμενα βίας. Παρά τον ισχυρισμό περί αντιμετώπισης (και αυτή) η κυβέρνηση ενδιαφέρεται/σκοπεύει στη μεταφορά τους εκτός γηπέδων και αθλητικών εκδηλώσεων. Γιατί όπως - από πολιτικούς, αθλητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες - αναφέρεται, απαξιώνει το (κατ' αυτούς) προϊόν. Δεν αντιμετωπίζονται, λοιπόν, τα φαινόμενα τυφλής βίας, αλλά εξοβελίζονται σε άλλους χώρους (πλατείες, γειτονιές κ.λπ.) όπως έχει συμβεί και στο εξωτερικό.

Επίσης - κατά τα ειωθότα - δεν αφήνουν οι κρατούντες αναξιοποίητη την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και για άλλους σκοπούς το ποδόσφαιρο (και εν γένει τον αθλητισμό). Ιδιωτικοποιείται (ακόμα περισσότερο) η αστυνόμευση στα γήπεδα με την - όπως απαιτούσαν επιχειρηματίες και αθλητικοί παράγοντες - αναβάθμιση του ρόλου των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (σεκιούριτι). Αποκτούν, μεταξύ άλλων, δικαίωμα σύλληψης δραστών αυτοφώρων αδικημάτων (και τους παραδίδουν στην αστυνομία).

Αυστηροποιούνται κάποιες από τις προβλεπόμενες ποινές, επανέρχεται το ιδιώνυμο και η λειτουργία της λέσχης φιλάθλων εξαρτάται από την έγκριση ή μη της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας. Δηλαδή ο/οι επιχειρηματίας/ες γίνονται ακόμα περισσότερο παντοκράτορες του χώρου με - επίσημα πλέον - ιδιωτικό στρατό. Για έναν χρόνο (ως τον Αύγουστο του 2012) δε θα δοθεί άδεια λειτουργίας σε λέσχη φιλάθλων και απαγορεύονται οι οργανωμένες μετακινήσεις.

Κατά τ' άλλα, συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, το οποίο θα λειτουργεί βέβαια με βάση τις κυβερνητικές επιλογές. Ακόμα μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και μετονομάζεται σε Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης της Φαρμακοδιέγερσης (ΕΣΚΑΦ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ