Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ζυμώσεις για το «μέλλον» Καντάφι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- «Νερό» στο κρασί τους φαίνεται πως βάζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχετικά με το μέλλον του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και της οικογένειάς του στη Λιβύη, καθώς η αιματηρή ιμπεριαλιστική επέμβαση εξακολουθεί να μην αποδίδει τους προσδοκώμενους καρπούς. Χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης και η οικογένειά του «θα μπορούσε και να μη φύγει από τη Λιβύη», παρά την προτίμηση του Λονδίνου για το αντίθετο, επειδή, όπως είπε, το ζήτημα «είναι υπόθεση του λιβυκού λαού». Ο Χέιγκ έκανε τις δηλώσεις μετά από εκδήλωση για τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις στη Λιβύη, στην οποία συμμετείχε και ο Γάλλος ομόλογός του, Αλέν Ζιπέ. Ο Ζιπέ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις φήμες περί έντονης ανυπομονησίας του Παρισιού σχετικά με την έκβαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, χαρακτήρισε «τέλεια» τη συνεργασία των ιμπεριαλιστών, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί η έντονη πίεση στο λιβυκό καθεστώς με τις ίδιες μεθόδους».

Ωρες μετά, ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Αλι αλ Μαχμούντι έθεσε ως όρο το άμεσο σταμάτημα των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους αντικαθεστωτικούς, σημειώνοντας επιπροσθέτως πως η ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Ο Μαχμούντι διατύπωσε τον παραπάνω όρο φθάνοντας στην Τρίπολη, μετά από συζητήσεις που είχε με τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη τη Δευτέρα.

Πάντως το ΝΑΤΟ δε φαίνεται άμεσα διατεθειμένο να ικανοποιήσει το αίτημα Μαχμούντι. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Ρολάν Λαβουά είχε νωρίτερα χτες ανακοινώσει πως η Συμμαχία θέτει στο στόχαστρο και μη στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος Καντάφι, όπως αποθήκες τροφίμων, εργοστάσια παρασκευής και παραγωγής τροφίμων, με πρόσχημα την αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων αυτών από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα έχει ήδη στείλει στο αντικαθεστωτικό «Λιβυκό Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» περίπου 10.000 τόνους καυσίμων και ότι σχεδιάζει σύντομα να τους αυξήσει κατά 18.000.

Τέλος, έκθεση πραγματογνωμόνων του ΟΗΕ για την κατάσταση στην υπό διοίκηση Καντάφι Λιβύη καταγράφει «σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ρευστό χρήμα», αλλά και ένα καταβεβλημένο ιατροφαρμακευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ