Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το παζάρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Βέβαιη» ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους (14,3 τρισ. δολάρια) δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Εάν αληθεύει ή όχι θα φανεί λίαν συντόμως. Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε όλες τις άλλες του δραστηριότητες ώστε να επικεντρωθεί «στις διαπραγματεύσεις» όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 2α Αυγούστου και σε περίπτωση «μη συμφωνίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως υποχρεωθούν σε «στάση πληρωμών». Η προοπτική αυτή και ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, του Σαββατοκύριακου, όπου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Τζ. Μπέινερ αποχώρησε, προξένησαν «περισσή νευρικότητα» χτες στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «χάσμα μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ως διέξοδο εμμένουν σε βραχυπρόθεσμη και σταδιακή αύξηση του ύψους του χρέους, αρχικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Λευκός Οίκος το απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση περί αύξησης της φορολογίας.

Πρόκειται για έναν «πόλεμο εντυπώσεων» ενόψει των εκλογών του 2012, που ωστόσο «πατάει» στη βαθιά καπιταλιστική κρίση και τα αδιέξοδα του συστήματος. Πάντως ενδεικτικό της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ είναι, πάντως, το γεγονός ότι σχεδόν 4.000 υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τέθηκαν σε αναγκαστική αργία το Σαββατοκύριακο, ελλείψει πόρων για την πληρωμή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ