Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις στο Οσλο

Κυβερνητικό κτίριο στις φλόγες από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις
Κυβερνητικό κτίριο στις φλόγες από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις
ΟΣΛΟ.--

Βομβαρδισμένο τοπίο το κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας. Εντρομοι πολίτες, συντρίμμια, καπνοί και δρόμοι καλυμμένοι από έγγραφα που εκτινάχθηκαν από τα θρυμματισμένα παράθυρα κυβερνητικών γραφείων, στη χειρότερη επίθεση που ζει το Οσλο που προκαλεί σοκ στη χώρα αλλά και παγκοσμίως ειδικά υπό το σκεπτικό ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή την επίθεση ενάντια μάλιστα στην έδρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ. Το σοκ και τα ερωτηματικά μεγαλώνουν με τις πληροφορίες που θέλουν και δεύτερη επίθεση ενόπλων σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη, στην Ουτόγια, νησί έξω από το Οσλο, στις κατασκηνώσεις της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, όπου αναμενόταν να μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Κατ' αρχήν όσον αφορά την επίθεση ενάντια στην έδρα της κυβέρνησης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Οσλο. Μέχρι αργά χθες, επτά ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες ενώ υπήρχε και άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων στα κτίρια που είτε υπέστησαν ζημιές είτε φλέγονταν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι, σε σημείο που ειδικά την Παρασκευή σφύζει από κόσμο. Κατά την αστυνομία, στόχος πρέπει να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση και η έκρηξη οφείλεται σε «μία ή περισσότερες βόμβες». Υπό το φόβο δεύτερης έκρηξης, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εκκενώσει άμεσα την περιοχή εν μέσω χαοτικών σκηνών.

Η Αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της επίθεσης και θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε παγιδευμένο όχημα, αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και εμφανίζεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο - στις τηλεοπτικές εικόνες έχει καταγραφεί ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ς ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή κατάσταση» προσθέτοντας στις δηλώσεις του στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε «εάν είναι τρομοκρατική επίθεση». Εντούτοις διεθνή ΜΜΕ σπεύδουν να φωτογραφίσουν «ισλαμιστές» και την «Αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, η αστυνομία ανέφερε ότι η βομβιστική επίθεση και η επίθεση ενόπλου στο νησί Ουτόγια συνδέονται. Η εικόνα είναι ακόμη πιο συγκεχυμένη όσον αφορά τι συμβαίνει στο νησί Ουτόγια, όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο «για αρκετούς νεκρούς». Από χθες η κυβέρνηση της Νορβηγίας βρίσκεται σε συνεχή διαρκή συνεδρίαση ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε ότι θέτει τη χώρα σε συναγερμό ενώ ήδη η λήψη μέτρων ασφαλείας έχει ενταθεί στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Συναγερμός έχει σημάνει και σε όλη την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ