Κυριακή 24 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Πολύπλευρη αξιοποίησή της σε κρίσιμη περίοδο

Οι Τουρκοκύπριοι αγωνιστές κατά της πολιτικής της Τουρκίας δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων του ψευδοκράτους
Οι Τουρκοκύπριοι αγωνιστές κατά της πολιτικής της Τουρκίας δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων του ψευδοκράτους
Στοχευμένες προσπάθειες να συσχετισθεί το τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση στο Μαρί, στην Κύπρο, με το Κυπριακό ζήτημα (σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις) και την οικονομία της χώρας, επιχειρούν η Τουρκία και ιμπεριαλιστικοί κύκλοι. Η τραγωδία στη ναυτική βάση προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα της 11ης Ιούλη, με αποτέλεσμα να εκραγούν τα 98 κοντέινερ με εκρηκτικά που φυλάσσονταν στο χώρο της Βάσης, μετά την κατάσχεσή τους από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσεγκορσκ» που είχε ναυλωθεί από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Το συγκεκριμένο φορτίο υποχρεώθηκε να κατασχέσει και να κρατήσει στο έδαφός της η Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και άρνησης του ΟΗΕ να συνεργαστεί για τη μεταφορά του, από το Φλεβάρη του 2009. Μετατράπηκε τελικά σε μία ωρολογιακή βόμβα για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη της, ενώ τεράστιες είναι και οι συνέπειες στην οικονομία της Κύπρου. Η χρονική συγκυρία δε, της φονικής έκρηξης, έδωσε την ευκαιρία και σε όσους επιθυμούν τη λήθη της ιστορίας για τον κυπριακό λαό, να ζητούν την αναβολή των εκδηλώσεων μνήμης για το δίδυμο έγκλημα εναντίον της Κύπρου, που άρχισε η ελληνική χούντα σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β', με την πραγματοποίηση του προδοτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη του 1974, ανοίγοντας το δρόμο για την τουρκική εισβολή στις 20 του ίδιου μήνα, που κατέληξε στην 37χρονη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου, με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και πάνω από 200.000 πρόσφυγες.

Ερευνα σε βάθος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε εξαρχής ότι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν μέχρι τα πιο ψηλά κλιμάκια εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στις έρευνες που ήδη διεξάγονται υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, Πέτρου Κληρίδη, δραστηριοποιείται επίσημα, πλέον από την περασμένη βδομάδα, η μονομελής επιτροπή, που αποτελείται από το νομικό Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος και εξέφρασε την ελπίδα να έχει αποτελέσματα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ευθύνες δείχνουν να βαραίνουν, με βάση την έρευνα, αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μία μόλις βδομάδα πριν το ατύχημα κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα 98 κοντέινερ που στοιβάζονταν στη Βάση.

Δεδομένου του κλίματος και της προσπάθειας παραπληροφόρησης που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο, διασπείροντας φήμες και κλίμα αντιπαράθεσης, τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και Γενικός Εισαγγελέας έχουν επανειλημμένα απευθύνει έκκληση προς όλους να μην επιχειρούν να αναδείξουν εαυτούς σε δικαστές και να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες θα ληφθούν υπόψη, καλώντας παράλληλα όποιον έχει στοιχεία να προσέλθει στις Αρχές και όχι στα ΜΜΕ.

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε και η κηδεία των 13 θυμάτων της τραγωδίας, με ορισμένες ομάδες να επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, προκειμένου να εξισώσουν την έκρηξη στη βάση με το πραξικόπημα και την εισβολή, να καλλιεργήσουν κλίμα σύγκρουσης. Αξιοσημείωτες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών και ιδιαίτερα των μητέρων των στρατιωτών, που παρά την οδύνη τους δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν οι κηδείες των παιδιών τους ευκαιρία για τα πολιτικά παιχνίδια ορισμένων.

Αναγκαία η ιστορική μνήμη

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής, υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορική μνήμη μάς καθοδηγεί στον αγώνα που διεξάγουμε για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Αναφερόμενος στον παραλληλισμό που επιχειρείται μεταξύ του Κυπριακού και του ατυχήματος, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε εμμέσως σημειώνοντας ότι «το δίδυμο έγκλημα σχεδιάστηκε στα μαγειρεία του ΝΑΤΟ. Οι ξένες επεμβάσεις καλλιέργησαν τη διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στη συνέχεια με το "διαίρει και βασίλευε" επωφελήθηκαν από αυτή. Ο εθνικισμός - σοβινισμός απετέλεσε την αιχμή του δόρατος αυτών των μεθοδεύσεων ώστε να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση» και υπογράμμισε ότι «τα ανέξοδα αλλά κούφια "υπερπατριωτικά λόγια" οδήγησαν στην καταστροφή», σημειώνοντας ότι «δεν υπερίσχυσε η λογική, αλλά ο φανατισμός».

Προκλητικός ο Ερντογάν

Την «ευκαιρία» της τραγωδίας στο Μαρί, άρπαξε στην κυριολεξία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 19 και 20 Ιούλη, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στις προκλήσεις, οι οποίες μετά την έκρηξη δείχνουν να ενισχύονται, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και απειλώντας ότι δεν πρόκειται να «καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους» κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

Παράλληλα ο Ρ. Ερντογάν έδειξε ποιους επιθυμεί στην πραγματικότητα ως συνομιλιτές, που δεν είναι άλλοι από την ελληνική κυβέρνηση. Κάνοντας αναφορά στη συνεργασία Αγκυρας - Αθήνας, με έμμεση μνεία και στις συμφωνίες συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κάλεσε ουσιαστικά για ακόμα μία φορά σε τετραμερή, σημειώνοντας ότι «η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος». Κάνοντας σαφές ότι η Τουρκία επιθυμεί ως συνομιλιτή την Αθήνα και όχι την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε την Κύπρο να καταλήξει σε συμβιβασμό, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία», ζητώντας από τον «ελληνοκυπριακό λαό» να «κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση».

Στο επίκεντρο η οικονομία

Την ίδια στιγμή, το ατύχημα στην Κύπρο αξιοποιείται και στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την οικονομική διάσταση της τραγωδίας, η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Εκτιμήσεις, όπως η πρόσφατη έκθεση της «Credit Suisse», φέρνουν τις ζημιές που συντελέσθηκαν, μαζί με τις καταστροφές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού, άνω του 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 13,8% του κυπριακού ΑΕΠ.

Το κλίμα επέλεξε να δυναμιτίσει με δηλώσεις του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, παραλληλίζοντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, μετά την έκρηξη στο Μαρί, με αυτή που ακολούθησε την τουρκική εισβολή, αναφέροντας ότι «συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974». Ο Α. Ορφανίδης σε επιστολή του στο Δ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων, υποστηρίζει την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, «για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε με τη σειρά του ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό της κυπριακής οικονομίας.

Τις δηλώσεις επιχειρεί να αξιοποιήσει για ακόμα μία φορά ο Ρ. Ερντογάν, που με τη σειρά του έσπευσε να δηλώσει ότι η οικονομία των Ελληνοκυπρίων «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», ισχυριζόμενος ότι δε θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως «όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα», αντιτείνοντας τα «αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών», που έχει «πετύχει» το ψευδοκράτος. «Επιτυχίες» που βασίστηκαν σε τουρκικά κονδύλια υπέρ της κατοχής, τους εποικισμούς, την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών των προσφύγων και τον αφανισμό των Τουρκοκύπριων.

Κατά του Ερντογάν πολλοί Τουρκοκύπριοι

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στα «επιτεύγματα του ψευδοκράτους» και στη στήριξη της Αγκυρας, στην κατοχική οικονομία, πολλοί Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν καταδικάζοντας την επίσκεψη του στην Κύπρο, δεχόμενοι τη βίαιη καταστολή έχοντας απέναντί τους ομάδες των γκρίζων λύκων, της «κατοχικής αστυνομίας» και του τουρκικού στρατού. Εξι άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες τραυματίστηκαν με αφορμή πανό που έγραφαν: «Αρνούμαστε την πολιορκία του ιμπεριαλιστή. Δε θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα λεφτά, ούτε το πακέτο του», καθώς επίσης και συνθήματα κατά της κατοχής, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, διαβεβαίωνε στις κατοχικές εκδηλώσεις τον Τούρκο πρωθυπουργό για την ενότητα του ψευδοκράτους με την Τουρκία και σταθερή προσήλωση στις αντιδραστικές της θέσεις...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ