Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA - ΗΠΑ
Στο επίκεντρο σενάρια «χρεοκοπίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ποτέ δεν υπερψήφισα τις αυξήσεις φόρων, και ούτε προτίθεμαι να το πράξω» δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, αναφερόμενος στο σχέδιο της «συμμορίας των έξι». Οι δηλώσεις Μπέινερ συνόδευσαν την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης και τροφοδότησαν τα «καταστροφικά σενάρια» για το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «στάσης πληρωμών» στις 2 Αυγούστου, από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Σενάρια που τροφοδοτούνται και από δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων όπως του επικεφαλής της περιφερειακής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) της Φιλαδέλφειας, Τσαρλς Πόσερ, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι «είμαστε σε φάση σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ο Πόσερ δήλωσε ότι εδώ και μήνες η Fed είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών - αν και επισήμως το υπουργείο το διαψεύδει - για το χειρισμό της στάσης πληρωμών αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο τελικά θα καταλήξει σε συμφωνία που θα αυξάνει το όριο του χρέους (που έχει φτάσει τα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) που θα σημάνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μπορούν να δανείζονται. Παράλληλα, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι σε συνεχείς επαφές με επενδυτές και τράπεζες για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μίας στάσης πληρωμών, αφού ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικός και εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής «μη κρίσιμων πληρωμών» σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια, στεγαστικά ακόμη και αποθέματα χρυσού.

Βέβαια, όποια και αν είναι η κατάληξη των παζαριών μεταξύ των εταίρων του συστήματος, τη βαθιά καπιταλιστική πληρώνουν ήδη τα λαϊκά στρώματα με τις περικοπές που επιβάλλουν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις πολιτείες.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής «China Daily», Κινέζοι αξιωματούχοι κάλεσαν την Ουάσιγκτον να λάβει άμεσα «υπεύθυνα μέτρα» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το δολάριο και την προστασία των επενδυτών, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πρακτική η επένδυση των αποθεμάτων μας σε χρυσό ή πετρέλαιο εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχει στην εσωτερική λειτουργία και στους καταναλωτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία και σχεδιασμοί τραπεζών(2013-10-16 00:00:00.0)
«Μετριοπαθής»... ανάκαμψη(2012-03-18 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές(2012-03-16 00:00:00.0)
Απειλούν οι ΗΠΑ(2009-06-24 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στις αυτόνομες περιοχές(1999-03-18 00:00:00.0)
Το Ιράν εξοπλίζει, οι ΗΠΑ σιωπούν;(1995-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ