Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ - ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ρυθμίσεις προς όφελος του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ρόλο τροχονόμου των διάφορων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων επιφυλάσσει στο κράτος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση «Ανεξάρτητης Αρχής» για τις συμβάσεις και τις προμήθειες του Δημοσίου και τη λεγόμενη «προπτωχευτική διαδικασία», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό κινείται μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και, αντίθετα, βρίσκεται πολύ κοντά στις προσδοκίες των μεγιστάνων του κεφαλαίου, των οποίων όλες τις αξιώσεις τις κάνει δεκτές.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε, στήνεται το έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας εποχής κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, αφού οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ζητούν φρέσκα δάνεια και πάμφθηνο προσωπικό και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, το κεφάλαιο θέλει να εμποτίσει σ' αυτή τη λογική όλους τους κρατικούς αρμούς. Προωθείται, συνέχισε, η ανταγωνιστική λογική στις προμήθειες του Δημοσίου, κάτι που θα εξοντώσει βίαια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και προσαρμόζεται η νομοθεσία στις επιταγές των μεγιστάνων που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Παραδείγματα υπάρχουν άφθονα όπως η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο, η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, όπου το κράτος χρυσοπλήρωσε τους «επενδυτές» οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα έργα για χρόνια. Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας κρατικός φορέας σχεδιασμού, εκτέλεσης και διαχείρισης των δημόσιων έργων, καθώς και κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, σχεδιασμού και διανομής του φαρμάκου όπου δραστηριοποιούνται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Σχετικά με τη λεγόμενη «προπτωχευτική διαδικασία» ανέφερε ότι αυτή ενισχύει το τραπεζικό κεφάλαιο στις διαδικασίες εξαγοράς επιχειρήσεων και προσαρμόζει το Δίκαιο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ