Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τα εμπόδια για τα βιβλιάρια ανασφαλίστων

Μια από τις πολλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΕΕΤΕ για επίλυση του ασφαλιστικού δικαιώματός τους, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (24/11/1998)
Μια από τις πολλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΕΕΤΕ για επίλυση του ασφαλιστικού δικαιώματός τους, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (24/11/1998)
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα δεν έπαψε να διεκδικεί την αναγνώριση - αν μη τι άλλο - τουλάχιστον του στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος των καλλιτεχνών για ασφάλιση - συνταξιοδότηση - υγειονομική περίθαλψη. Επί τριάντα πέντε χρόνια άκουσε αμέτρητες υποσχέσεις από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Απολύτως καμιά υπόσχεση, και κανενός από τους αρμοδίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιήθηκε. Ετσι, αυτό το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα τσαλαπατήθηκε ...από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι - και καταξιωμένοι καλλιτεχνικά - εικαστικοί, όντας εντελώς αβοήθητοι από το κράτος, να αρρωσταίνουν βαριά και από οικονομική ανημπόρια ακόμα και για την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή να πεθαίνουν ή να ταπεινώνονται ζητώντας χαρτί απορίας ...προκειμένου να νοσηλευθούν κάπου.

Σήμερα, ακόμα και το στοιχειωδέστερο ανθρώπινο δικαίωμα για νοσοκομειακή περίθαλψη περιφρονείται και κουρελιάζεται... και μέσω του «Καλλικρατικού» Δήμου Αθηναίων, όπως φανερώνει χτεσινή ανακοίνωση του ΕΕΤΕ. Το Επιμελητήριο καταγγέλλει την πολιτική του Δήμου Αθηναίων στη διαδικασία χορήγησης βιβλιαρίων ανασφαλίστων, σημειώνοντας ότι με τον «Καλλικράτη» η σχετική διαδικασία «πέρασε» στο δήμο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί «η ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατούσε για τους ανασφάλιστους εικαστικούς καλλιτέχνες, που δικαιούνται - βάσει ειδικής απόφασης - τα βιβλιάρια νοσοκομειακής περίθαλψης» και επισημαίνει:

«Για μια απλή θεώρηση έχουμε τερατώδη αύξηση της γραφειοκρατίας και ανείπωτη ταλαιπωρία των δικαιούχων, οι οποίοι πρέπει να προσέρχονται περισσότερο από τρεις φορές στην αρμόδια υπηρεσία: Μία για να κλείσουν ραντεβού (που ορίζεται μετά από 10-12 μέρες), μία για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν, μία για να τα παραλάβουν (ή όχι) μετά από δύο και πλέον μήνες, με την απόφαση της επιτροπής. Και με την πολιτική που υλοποιούν κυβέρνηση και δήμος συνολικότερα, την αποψίλωση του δημόσιου τομέα και τη συρρίκνωσή του, προκειμένου να κλεισθεί ένα απλό τέτοιο ραντεβού, οι δικαιούχοι προσέρχονται πολύ περισσότερες φορές, από τα χαράματα (κάποιοι από τις 4 το πρωί) προκειμένου να τα καταφέρουν να μπουν στη λίστα».

Το ΕΕΤΕ θυμίζει: «Οι εικαστικοί καλλιτέχνες παλεύουμε για την καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού. Καμία κυβέρνηση ως και σήμερα δεν είχε την πολιτική βούληση να λύσει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών. Τα βιβλιάρια αυτά των "ανασφαλίστων" που χορηγούνται από το 1989 στους καλλιτέχνες, με ειδικό καθεστώς, είναι η μοναδική απέναντι στους δημιουργούς αναγνώριση του προβλήματος». Και τονίζει: «Οι μεγάλης ταλαιπωρίας διαδικασίες του Δήμου έχουν στόχο να δημιουργούν προσκόμματα στους καλλιτέχνες και τους άλλους δικαιούχους και αναγκαστικά αυτοί να προσφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή η πολιτική δεν είναι ξεκομμένη από την γενικότερη πολιτική κατάργησης της Δημόσιας Υγείας και διοχέτευσης των εργαζομένων στην Ιδιωτική. Ερχεται να "κουμπώσει" με δεκάδες καταγγελίες για άρνηση χορήγησης των βιβλιαρίων και προσκόμματα που δημιουργούνται σε υπηρεσίες όλης της επικράτειας στη χορήγηση των βιβλιαρίων αυτών σε καλλιτέχνες, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία, με την ανοχή και του υπουργείου Υγείας.

Η έλλειψη δημόσιου συστήματος ασφάλισης και συνταξιοδότησης για τους καλλιτέχνες - δημιουργούς βάζει παραπέρα εμπόδια στην ανάπτυξη της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα βιβλιάρια νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης "ανασφαλίστων" είναι η μοναδική δυνατότητα προσωρινής αντιμετώπισης του προβλήματος. Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να άρει τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πολιτική του στον τομέα της Πρόνοιας και ο "Καλλικράτης"», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ.

  • Να σημειωθεί ότι με άλλη χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καταγγέλλει «την απρόκλητη κατασταλτική βία πολεμικού χαρακτήρα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο λαό που διαδήλωνε στις 28 και 29 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας εκατοντάδες στα νοσοκομεία... Κουκουλοφόροι και ΜΑΤ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, είχαν στόχο να πλήξουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης, επιχειρώντας μια άγρια επίδειξη δύναμης καταστολής». Ο συλλογικός φορέας των εικαστικών θεωρεί ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας μηχανισμούς κρατικών κατασταλτικών υπηρεσιών ή ομάδες δήθεν «αντιεξουσιαστών», εφάρμοσε σχέδιο εξόντωσης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και τρομοκράτησης του πλήθους. Οτι η κυβέρνηση «καλλιεργεί και εκτρέφει τη βία, με στόχο να δημιουργήσει κλίμα που θα της επιτρέψει να περάσει περισσότερο ανενόχλητη τα αντιλαϊκά μέτρα». Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Η απάντηση στην αυταρχική επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και στο λαϊκό κίνημα είναι η οργάνωση των εργαζόμενων, η συσπείρωσή τους και η οργανωμένη πάλη όχι απλά ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ