ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΣΟΤΣΙ.--
Τη διαφωνία τους ως προς το τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη επαναβεβαίωσαν, κατά την προγραμματισμένη, Σύνοδό τους στο Σότσι, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ αναδεικνύοντας ολοένα και πιο γλαφυρά τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που έχουν ανακύψει με γνώμονα το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπεραμύνθηκε της επέμβασης και προσπάθησε να δικαιολογήσει τη γαλλική πρωτοβουλία, αν και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν ενήμερο, λέγοντας ότι «αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι τόσο η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη όσο και η γαλλική χορήγηση, από αέρος, όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς «παραβιάζει κατάφωρα την απόφαση επιβολής εμπάργκο όπλων». Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι φθάνει στη ρωσική πρωτεύουσα ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ως εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ενωσης, προκειμένου οι δύο πλευρές να εξετάσουν περιθώρια συντονισμού.
Την ίδια ώρα, την επανεμφάνισή του, με μια συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο TF1, έκανε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ. Ο γιος του Καντάφι, απευθυνόμενος στις δυτικές ηγεσίες, και κυρίως στη Γαλλία, διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, όπως «δεν ήσασταν ευχαριστημένοι που δεν αγοράσαμε τα όπλα σας; Δεν ήσασταν ευχαριστημένοι με τις πετρελαϊκές συμφωνίες; Ας το λέγατε. Πάντως, δε θα κερδίσετε παραπάνω υποστηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς γιατί δεν πρόκειται να κερδίσουν τον πόλεμο και δεν θα τον κερδίσετε ούτε εσείς με τις αεροπορικές επιδρομές σας». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η λιβυκή ηγεσία έχει δεχτεί και την προοπτική εκλογών, και της αλλαγής Συντάγματος και πολλά άλλα, που δε δέχονται οι αντικαθεστωτικοί. Κατέληξε, δε, ότι «λύση χωρίς τον Καντάφι δεν πρόκειται να υπάρξει».
Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και στη χώρα». Ο Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ έσπευσε να αυτοδιαψευστεί, καθώς, ένα 24ωρο νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να μείνει στη χώρα, εγκαταλείποντας την εξουσία, δήλωση που οδήγησε πολλούς κατοίκους της Βεγγάζης να βγουν διαμαρτυρόμενοι στο δρόμο. Ο Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε, επίσης, ότι όταν το Συμβούλιο αναλάβει την εξουσία, προσωρινά, θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες με ξένες εταιρείες με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση.
Τέλος, και η Τουρκία συγκαταλέγεται από χθες στη λίστα των χωρών που αναγνωρίζουν ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, υποσχέθηκε, από τη Βεγγάζη, βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ολα αυτά συνέβαιναν, ενώ το ΝΑΤΟ κλιμάκωνε τις αεροπορικές επιδρομές και κατά μη πολιτικών στόχων όπως το λιμάνι της Ζουάρα και άλλες υποδομές στην Μπάνι Ουαλίντ.