Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέα ενδο-ιμπεριαλιστική γκρίνια λόγω των γαλλικών ρίψεων όπλων

Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προσπαθούν να μαζέψουν τα πράγματα σχετικά με τη ρίψη όπλων στους αντικαθεστωτικούς
Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προσπαθούν να μαζέψουν τα πράγματα σχετικά με τη ρίψη όπλων στους αντικαθεστωτικούς
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέα «τρικυμία» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία έκανε ρίψεις φορτίων με όπλα στις περιοχές των Δυτικών Ορεων, που ελέγχονται από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η επέμβαση σε βάρος της βορειοαφρικανικής χώρας τόσο αναδύονται εκ νέου στην επιφάνεια οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που αποτέλεσαν και βασικό παράγοντα στην έναρξή της. Τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν τη γαλλική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με τη Λιβύη» και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί.

Παρ' όλα αυτά, το άσχημο κλίμα αποτυπώθηκε γλαφυρά σε δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος, προφανώς, είναι αυτός που δέχεται πιέσεις και επικρίσεις από άλλα μέλη της συμμαχίας. Ερωτώμενος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απάντησε λακωνικά ότι το ΝΑΤΟ «δεν είχε γνώση και δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη διαδικασία». Οσο για το αν η ρίψη των φορτίων αυτών παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Ράσμουσεν απέφυγε να πάρει ο ίδιος θέση, αλλά παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο που έχει αποφασιστεί.

Την έντονη δυσαρέσκειά της έσπευσε να εκφράσει η Αφρικανική Ενωση, η οποία άρχισε την καθιερωμένη σύνοδο κορυφής της. Εκπρόσωπός της, υποστήριξε ότι η γαλλική πρωτοβουλία «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί εντείνει τον κίνδυνο γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, κίνδυνο διχοτόμησης της χώρας ή ακόμη και μετατροπής της σε μια νέα Σομαλία, όπου όλοι θα βρίσκονται ανεξέλεγκτοι με όπλα στο χέρι, κάτι που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για όλες τις γειτονικές χώρες».

Δυσφορία εξέφρασε και το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή οι αποφάσεις του ΟΗΕ». Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί επικριτικά συγκεκριμένα για τη Γαλλία. Για «ωμή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ανεβάζοντας τους τόνους.

Την ίδια στιγμή, και ενώ εντείνεται η γκρίνια με αφορμή και τη γαλλική πρωτοβουλία, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου συνεχίζει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προκαλεί. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αφού απαξίωσε να απαντήσει στο γιατί αρχικώς διέψευσε ότι διατυπώθηκε αίτημα για παροχή οπλισμού, δήλωνε με έντονο ύφος ότι «οι ανάγκες σε όπλα και χρήματα» των αντικαθεστωτικών παραμένουν πολύ μεγάλες και θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν από τους «συμμάχους». Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας - η αστική τάξη της οποίας είναι πάντα πρόθυμη σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση - Κάρελ Σβάρτσμπεργκ επισκέφτηκε τη Βεγγάζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ