Κυριακή 26 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΖΗΣΗΣ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ
Κρίσιμο ζήτημα η οικονομική αυτοδυναμία του ΚΚΕ

Συζήτηση με τον «Ρ» για την Οικονομική Εξόρμηση της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος

Ο Ζήσης Λυμπερίδης

MotionTeam

Ο Ζήσης Λυμπερίδης
Για την Οικονομική Εξόρμηση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ, μιλάει στον «Ρ» ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί Οικονομική Εξόρμηση. Ποιες ανάγκες επιδιώκει να αντιμετωπίσει;

-- Οικονομική Εξόρμηση σημαίνει πρώτα απ' όλα επαφή με πλατιές μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας. Συζήτηση πλατιά, ανοιχτή, για την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που προτείνει το Κόμμα μας και για την Ιστορία του ΚΚΕ, σημαίνει ανάπτυξη των δεσμών, σε τελική ανάλυση, με χιλιάδες εργάτες, άλλους εργαζόμενους, με τη νεολαία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους δείκτες της άμιλλας, είναι και ο αριθμός των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας που θα στηρίξουν με τη συνδρομή τους το οικονομικό πλάνο. Σ' αυτό κύρια βρίσκεται η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Από την άλλη, οι οικονομικές ανάγκες του Κόμματος άρα και της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας είναι γνωστές και δεδομένες. Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης θα δώσει καλύτερες δυνατότητες στην προβολή των θέσεων του Κόμματος, στον αγώνα για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας. Η επιτυχία της είναι δεμένη με τους ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους του Κόμματος όπως έχουν καθοριστεί με τις Αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου ως προς την ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Κόμματος. Είναι δεμένη με το στόχο για ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του πολιτικού βιβλίου.

-- Γιατί είναι αναγκαία ημεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από τα λαϊκά στρώματα;

-- Η οικονομική εξόρμηση έρχεται να δώσει απάντηση και σε αυτούς που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν με πρόσχημα τα οικονομικά του Κόμματος να πλήξουν το ΚΚΕ. Η ανυποχώρητη στάση του ΚΚΕ έχει προκαλέσει την οργή γνωστών οικονομικών και πολιτικών κέντρων που έχουν κλιμακώσει τις συκοφαντικές επιθέσεις και προβοκάτσιες ακριβώς γύρω από τα οικονομικά του Κόμματος. Στόχος είναι να δημιουργήσουν σύγχυση - αμφιβολία για την ηθική ακεραιότητα του ΚΚΕ, να ενισχύσουν την αντίληψη ότι δε διαφέρει από τα άλλα κόμματα. Η επίθεση για τα οικονομικά του Κόμματος και ο γενικότερος αντικομμουνισμός είναι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.

Το Κόμμα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι στο όνομα καμιάς χρηματοδότησης δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν έλεγχο στις σχέσεις του με τα μέλη και τους φίλους του, καμιά παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του ή την κατεύθυνση της πολιτικής του. Για ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα, το θέμα της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι κρίσιμο ζήτημα. Αφορά την ικανότητά του να τα βγάζει πέρα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αρα, στην επίθεση που αναπτύσσει ο ταξικός αντίπαλος πρέπει να αντιτάξουμε ετοιμότητα, επάρκεια και αυτάρκεια οικονομικών μέσων για πολύμορφη, πολιτική, ιδεολογική και εκδοτική δραστηριότητα που θα απαντά αποτελεσματικά, με την αποφασιστική αύξηση των εσόδων του Κόμματος από τις συνδρομές και τα κόκκινα μεροκάματα των μελών του Κόμματος, και από τη σταθερή οικονομική δουλειά που απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα, σε όλους εκείνους που κατανοούν ότι είναι εγγύηση η δυναμική δράση του ΚΚΕ που απαιτεί και οικονομικά μέσα.

-- Ποια πρακτικά μέτρα παίρνει η Οργάνωση για την επιτυχία της εξόρμησης;

-- Είναι γεγονός ότι οι στόχοι που έχουμε βάλει είναι ιδιαίτερα υψηλοί και αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στο σχεδιασμό και τον έλεγχο θα δυσκολευτούμε. Μ' αυτήν την έννοια, η ετοιμότητα, τα σχέδια, τα πλάνα, η ανάπτυξή τους πρέπει να 'ναι στην καθημερινή φροντίδα και έλεγχο από την Επιτροπή Περιοχής ως τα Γραφεία των ΚΟΒ, αλλά και για το κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεχωριστά. Αν έτσι το αντιμετωπίσουμε δεν τίθεται θέμα κάλυψης του πλάνου, αλλά πόσο πιο ψηλά θα φθάσει. Οι αυξημένες απαιτήσεις αντανακλούν τις ανεβασμένες οικονομικές ανάγκες του ΚΚΕ και βασίζονται στην πείρα των Οργανώσεων από προηγούμενες οικονομικές μάχες. Μια πείρα που αξιοποιείται ήδη στην κατάρτιση του σχεδίου των Οργανώσεων και πολλαπλασιάζει την αισιοδοξία για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Τα πλάνα στις Οργανώσεις έχουν ολοκληρωθεί, οι ΚΟΒ έχουν συζητήσει τους στόχους και έχουν προχωρήσει στο δικό τους καταμερισμό, ανεβάζοντας πολλές φορές το αρχικό πλάνο με βάση την εμπειρία τους. Οργανώνεται η άμιλλα ανάμεσα στις Νομαρχιακές και Αχτιδικές Οργανώσεις, όπως και στις ΚΟΒ. Ορίζονται συνεργεία, για να «χτενίσουν» τους τόπους δουλειάς, να απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζομένους. Εχουμε παλιότερη πείρα, από συγκεκριμένους τόπους δουλειάς, όπου έχουμε πάρει έστω και ελάχιστα χρήματα από κάθε εργαζόμενο, όμως έχει συμβάλει οικονομικά το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων. Προγραμματίζονται, επίσης, μαζικές εξορμήσεις στις γειτονιές, σπίτι - σπίτι, στα καταστήματα, σε στέκια νεολαίας μαζί με την ΚΝΕ.

Το πλήθος των ανθρώπων του μόχθου που τα προηγούμενα χρόνια, σε πολιτικές μάχες ήταν στο πλευρό του ΚΚΕ, εντάσσεται στη μάχη της Εξόρμησης, αυξάνοντας και έτσι το πλάνο των ΚΟ. Στις Οργανώσεις, αναδεικνύονται οι αυξημένες δυνατότητες που έχουμε σε σχέση με προηγούμενες εξορμήσεις.

Τέλος, το μεγάλο όπλο του Κόμματος και σε αυτήν τη μάχη είναι τα μέλη και τα στελέχη του. Κάθε μέλος του Κόμματος, όλοι οι κομμουνιστές έχουν τη δική τους πείρα, το δικό τους τρόπο ν' απευθυνθούν στους εργαζόμενους. Εχουν τη δική τους αγωνιστική πορεία στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις υπηρεσίες, στις γειτονιές. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοπόροι στην Οικονομική Εξόρμηση είναι εκείνα τα μέλη και τα στελέχη που είναι πρωτοπόρα στα σωματεία, στους συλλόγους, στα προβλήματα και στους αγώνες.

Η Οικονομική Εξόρμηση, από την άλλη, αφορά και την προσωπική προσφορά των μελών του Κόμματος. Ετσι, είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ένας σημαντικός αριθμός μελών έχει καταθέσει τη δική του εισφορά στο Κόμμα, έχει δώσει το δικό του κόκκινο μεροκάματο ως συμβολή στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

-- Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

-- Αντικειμενικά, υπάρχει η οικονομική στενότητα στον κόσμο και οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Αλλά εδώ που τα λέμε, ποτέ η οικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των συνταξιούχων, της εργαζόμενης νεολαίας, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Παρ' όλα αυτά, πάντα ανταποκρινόταν στα καλέσματα του Κόμματος για οικονομική ενίσχυση και πάντα έδιναν από το υστέρημά τους και όχι από το ανύπαρκτο περίσσευμά τους.

Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί να καλυφθεί το οικονομικό πλάνο είναι η ανταπόκριση που υπάρχει από τον κόσμο, είναι η προσφορά στο ΚΚΕ που προέρχεται όχι μόνο από ψηφοφόρους ή φίλους του Κόμματος, αλλά και από ανθρώπους που θεωρούν πως το ΚΚΕ είναι το κόμμα που είναι κοντά τους, που, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική ένταξη θέλουν το Κόμμα γερό και ικανό, γιατί το θεωρούν και το μοναδικό που παλεύει για τα δικά τους προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση οκτώ απολυμένων εργαζόμενων από επιχείρηση στο Βιομηχανικό επισιτισμό να ενισχύσουν οικονομικά το Κόμμα. Αυτοί οι εργαζόμενοι όλο το τελευταίο διάστημα συμμετείχαν σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, εντάχθηκαν στο σωματείο, πήραν μέρος σε συσκέψεις που οργάνωσε η ΚΟ Επισιτισμού για την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Αλλο παράδειγμα είναι η προσφορά άνεργου οικοδόμου που ζήτησε να βάψει τα γραφεία της ΚΟ ή η ανταπόκριση πολλών εργαζομένων που ενίσχυσαν οικονομικά το Κόμμα κατά τη διάρκεια εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς ή τα αποτελέσματα από την προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» όπως για παράδειγμα της ΚΟΒ ΕΒΕ Ευόσμου που αύξησε τη διακίνηση του καθημερινού «Ριζοσπάστη» από τα 5 στα 25 φύλλα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, για μας, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, είναι ν' απευθυνθούμε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, και είναι χιλιάδες αυτοί που θ' ανταποκριθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ακόμη περισσότερο.

-- Πώς προχωράει μέχρι στιγμής η κάλυψη των στόχων της Οργάνωσης;

-- Είμαστε αισιόδοξοι και όλα δείχνουν ότι η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα υπερκαλύψει τους στόχους που έχει βάλει.

Αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από τους στέρεους δεσμούς του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βασίζεται στο αυξανόμενο κύρος του Κόμματος στο λαό, αλλά και στην ίδια την πείρα των Οργανώσεων, πηγάζει από το γεγονός ότι τα κομματικά και ΚΝίτικα μέλη έχουν μπει στη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις. Εχουν ήδη απευθυνθεί σε φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, τους έχουν προμηθεύσει με κουπόνια, προσκαλώντας τους να δώσουν και αυτοί τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, να συμβάλουν στο πλατύτερο άνοιγμα του ΚΚΕ. Οι πρώτες εξορμήσεις στα σπίτια και τις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλλωστε, οι συζητήσεις με το λαό, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία για το συμφέρον από την πολιτική και οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ βρίσκονται μόνιμα στην «ημερήσια διάταξη».

Ηδη με τη συμπλήρωση τριών βδομάδων από την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης πέντε Οργανώσεις - η ΑΕ Εμπορίου Υπηρεσιών, η ΑΕ Βιομηχανικών ζωνών και κλάδων, η ΑΕ Εκπαιδευτικών, η ΑΕ Υγείας και η ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν ξεπεράσει ή προσεγγίζουν το 50% του πλάνου.

Υπάρχουν ΚΟΒ που ήδη το έχουν υπερκαλύψει, όπως η ΚΟΒ Μηλοχωρίου Κιλκίς που έχει φτάσει στο 108%.

Τα παραπάνω θετικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα της καλά οργανωμένης δουλειάς των συγκεκριμένων ΚΟ, της ένταξης στη μάχη του κομματικού δυναμικού, της αξιοποίησης των οπαδών που τους χρέωσαν κουπόνια και που φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και για τις υπόλοιπες Οργανώσεις που για την ώρα βρίσκονται πίσω.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλώντας τους εργαζόμενους που μας γνωρίζουν καλά, να κάνουν και δική τους υπόθεση την πολιτική και οικονομική στήριξη του ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιώς εδώ και 92 χρόνια η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ένα είδος πολιτικής σχέσης του Κόμματος με τους εργαζόμενους, αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δεσμών της κάθε ΚΟΒ με οπαδούς και φίλους του Κόμματος.


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ