Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ελάχιστες αιτήσεις ασύλου γίνονται δεκτές

Από τις 10.273 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2010, μόλις σε 95 ανθρώπους αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς

Icon

Τη ζοφερή εικόνα που βιώνουν οι πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, αποτυπώνει και η ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2010 κατατέθηκαν από πρόσφυγες 10.273 αιτήσεις χορήγησης ασύλου ή άλλης προστασίας. Εξετάστηκαν μόλις 3.453. Προσφυγικό καθεστώς σε Α' βαθμό αναγνωρίστηκε μόλις σε 60 (1.73% του συνόλου των αιτήσεων) συν άλλες 35 αναγνωρίσεις σε Β' βαθμό, ως έφεση. Σε άλλους 35 χορηγήθηκε ανθρωπιστικό καθεστώς ή επικουρική προστασία (μόλις 1,01% του συνόλου).

Στην έκθεση τονίζεται πως μια σειρά ζητήματα παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικά για τους αιτούντες άσυλο όπως η πρόσβαση στη διαδικασία, οι καθυστερήσεις στην εξέταση και έκδοση των σχετικών αποφάσεων και οι ελλείψεις πολλών αστυνομικών διευθύνσεων σε προσωπικό, τεχνική υποστήριξη, κατάρτιση και διερμηνείς.

Ως προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια περιγράφονται οι συνθήκες κράτησης όσων εισέρχονται χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Εβρου «που παρουσιάζει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης». Παράλληλα, επικρίνεται η απουσία δομών υποδοχής που να επιτρέπουν τον αποτελεσματικό εντοπισμό και προστασία ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας καθώς και ευάλωτων ομάδων μεταξύ των οποίων και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Επισημαίνονται οι μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο στέγασης και κοινωνικής στήριξης τόσο από άποψη χωρητικότητας των λιγοστών δομών που υπάρχουν σήμερα όσο και από άποψη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας «που παρουσιάζουν επικίνδυνη έξαρση το τελευταίο διάστημα». Χαρακτηρίζει πρωτεργάτες «ακροδεξιά στοιχεία» που επιδίδονται σε «συστηματικές, βάναυσες επιθέσεις» ενώ «σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται αναφορικά με την ατιμωρησία όσων πρωτοστατούν σε πράξεις ρατσιστικής βίας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αδράνεια ή ακόμα και ανοχή τέτοιων συμπεριφορών από αστυνομικά όργανα». Τέλος, η Υπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι «η απαξίωση των υπαρκτών προβλημάτων που βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση άπορων και άστεγων αλλοδαπών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανοχή απέναντι σε εκδηλώσεις μίσους και βίαιων συμπεριφορών».

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη υιοθέτησης των συγκεκριμένων προτάσεων που έχει διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ όπως: νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας με αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων. Ταχείες διαδικασίες για χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής ανθρωπιστικής προστασίας σε όσους το δικαιούνται. Ρήξη και απειθαρχία με την ΕΕ και τον απαράδεκτο κανονισμό «Δουβλίνο 2» που εγκλωβίζει εδώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε ελεύθερα να ταξιδέψουν σε όποιο άλλο κράτος επιθυμούν. Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας όπου θα παραμένουν οι μετανάστες σε ανθρώπινες συνθήκες. Σύγκρουση της αστυνομίας με τα κυκλώματα πορνείας, ναρκωτικών, γενικά εγκληματικότητας που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ