Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο βαθιά συναίνεση στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα

Τα συμπληρωματικά μέτρα που προτείνει το κόμμα του «δειγματίζει» ο Αντ. Σαμαράς στην ΕΕ

Πιο επιθετική και ουσιαστική γίνεται η στήριξη που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού συστήματος. Χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό κατά κόρο το πυροτέχνημα της «επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου», ενώ στην πράξη βάζει γερές πλάτες για να περάσει η νέα αντιλαϊκή επιδρομή.

Το μήνυμα της συναίνεσης και της στήριξης ήταν αυτό που κυριάρχησε στη δήλωση που έκανε ο Αντ. Σαμαράς μετά τις συναντήσεις που είχε χτες στις Βρυξέλλες με κορυφαίους τεχνοκράτες της ΕΕ, πίσω από τις κορώνες του τύπου «στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει αποδειχθεί λάθος». Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της δήθεν «εναλλακτικής πρότασης» του κόμματός του, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για συμπληρωματική στην εφαρμοζόμενη πολιτική με την οποία συμπλέει επί της ουσίας.

«Τονίσαμε ότι συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι η συναίνεσή του είναι δεδομένη στους βασικούς πυλώνες της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. «Υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ουσιαστικά τη στήριξή του στα άγρια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, ενώ τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. «Και βεβαίως επιβεβαιώσαμε την απόλυτη στήριξή μας στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «άλλωστε και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξ αρχής».

Ταυτόχρονα, άφησε να εννοηθεί ότι δε θα αλλάξει η απόφασή του να μην ψηφίσει επί της αρχής το μεσοπρόθεσμο, επικαλούμενος ότι «η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου». Στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης, όπως είπε, είναι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα «που τονώνουν την οικονομία», δηλαδή τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2».

Από την άλλη, απροκάλυπτες ήταν οι συστάσεις από τους κοινοτικούς αξιωματούχους να συστρατευθεί δίχως επιφυλάξεις στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος», προκειμένου να εφαρμοστεί «το ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας».

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι κάλεσε επειγόντως τον Α. Σαμαρά «να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε κρίσιμα σημαντική την «ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα» που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς επιχείρησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες του στις Βρυξέλλες συνεισέφεραν «στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ