Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής που διοργάνωσε, φέτος, η ΠΕΚΑΜ στη Μακρόνησο
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης καθώς ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ - Μακρονησιώτης ο ίδιος - Γρηγόρης Ριζόπουλος, αναφερόταν στο Ιστορικό των στρατοπέδων της Μακρονήσου και στα οργανωμένα από το καθεστώς του μοναρχοφασισμού βασανιστήρια σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων αγωνιστών. Με τις δολοφονίες, τους βασανισμούς, τους άγριους ξυλοδαρμούς, τους καθημερινούς εξευτελισμούς σε βάρος των κρατούμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, επιδιώκοντας να αποσπάσουν τις «δηλώσεις μετανοίας» για αποκήρυξη του τιμημένου ΚΚΕ και των ιδανικών του, του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και, φυσικά του ΔΣΕ. Ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, αφού κατάγγειλε τις βάρβαρες μεθόδους «αναμόρφωσης» και τα εγκλήματα του Εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, μίλησε για τον άφθαστο ηρωισμό και την αντίσταση μέχρι τέλους, παράλληλα, των Μακρονησιωτών - μεταξύ των οποίων και εξόριστες γυναίκες πολιτικές κρατούμενες.
Από την Εκδήλωση στη Μακρόνησο, την περασμένη Κυριακή 29.5.2011 |
Παίρνοντας το λόγο, στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος, μεταξύ των άλλων, τόνισε το καθήκον του εργατικού κινήματος να μελετήσει, να διασώσει και να διαδώσει, μαζί με τους αγωνιστές, την ιστορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος, σημαντικό κομμάτι του οποίου είναι η ιστορία της Μακρονήσου. «Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, είπε, θα αναλάβει δράση στο πλευρό της ΠΕΚΑΜ για τη διάσωση του ιστορικού τόπου». Κι αυτό κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και άλλων ανιστόρητων και επιχειρηματικών συμφερόντων να βάλουν πόδι στον ιερό ιστορικό τόπο, βεβηλώνοντας την ιστορική μνήμη και προσβάλλοντας τους αγωνιστές της Μακρονήσου εκατοντάδες από τους οποίους άφησαν εκεί και τη ζωή τους, ενώ άλλοι από τα βασανιστήρια τρελάθηκαν ή έμειναν ανάπηροι για όλη τους την υπόλοιπη ζωή.
Η εκδήλωση περιελάμβανε πολιτιστικό αφιέρωμα με Μαρτυρίες αγωνιστών(Μιχάλη Μπούρμπουλα, Γιάννη Παλαβού, Αφροδίτης Μαυροειδή Παντελέσκου), ενώ μουσική έπαιξε ο Σωτήρης Κάσσης. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών αγωνιστών, το «πένθιμο εμβατήριο» και, στο τέλος, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του δεσμώτη αγωνιστή.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Α' Τάγμα, όπου ο Μακρονησιώτης, αυτόπτης μάρτυρας, Ν. Μανδράκος περιέγραψε τα δραματικά γεγονότα της φοβερής σφαγής των 350 στρατιωτών του ΑΕΤΟ το 1948, από τους κανίβαλους δολοφόνους του μοναρχοφασισμού.