Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Απεργούν σήμερα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση

Από παλαιότερη κινητοποίηση στο «Πράκτικερ» Ταύρου
Από παλαιότερη κινητοποίηση στο «Πράκτικερ» Ταύρου
Με 24ωρη απεργία σήμερα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» σε όλα της τα καταστήματα, ενάντια στη σκληρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία απαιτώντας την ανατροπή των συμβάσεων, τη μείωση του ωραρίου και μέσω αυτού τη μείωση των μισθών. Ηδη από προχτές μέχρι και χτες το μεσημέρι η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε 15 απολύσεις εργαζομένων που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό για μείωση των δικαιωμάτων και μισθών.

Χτες, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), ενώ συμπαραστάτες στον αγώνα τους και έμπρακτα στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό τους συνδικάτο τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ (καλεί επίσης σε μαχητική συμμετοχή στη σημερινή απεργία), και άλλα σωματεία.

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του «Πράκτικερ» της Θεσσαλονίκης στη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας. Εκαναν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα και ενημέρωσαν τους πελάτες για τις απολύσεις και τον εκβιασμό της εργοδοσίας προκειμένου να τους αναγκάσει να εργάζονται με μειωμένο ωράριο και μισθό. Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΠΑΜΕ και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία το 2010 είχε κάνει τουλάχιστον 85 απολύσεις πανελλαδικά, ενώ από τις αρχές του 2011 έχει επίσης προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις. Τώρα και πάλι με πρόσχημα την κρίση, καλεί τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγή της σύμβασής τους (οι 8ωρίτες να γίνουν 6ωρίτες και οι 6ωρίτες 4ωρίτες) με μείωση των αποδοχών τους για τη «σωτηρία» της επιχείρησης! Λένε βεβαίως ψέμματα ότι μειώθηκε ο τζίρος και τα κέρδη τους και ότι η προσπάθεια γίνεται για τη σωτηρία της επιχείρησης γιατί:

-- Ο όμιλος «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» σε όλη την Ευρώπη είχε συνολικά κέρδη 3,5 δισ. ευρώ.

-- Ο τζίρος των καταστημάτων «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στην Ελλάδα για το 2010 ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ.

-- Μεταξύ των 10 χωρών που δραστηριοποιείται ο Ομιλος τα καταστήματα της Ελλάδας και της Ρουμανίας αποδίδουν τα κυριότερα έσοδα του Ομίλου εκτός της Γερμανίας.

-- Παρά την κρίση έχει ανοίξει καινούρια καταστήματα στο Ηράκλειο Κρήτης, ανοίγει νέα στη Θράκη και στα Σπάτα.

Ταξική αλληλεγγύη

Είναι καθαρό λοιπόν ότι η νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στόχο έχει τη θωράκιση της κερδοφορίας της πολυεθνικής. Στα σωματεία που μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική χτες προστέθηκαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ηρακλείου Κρήτης και Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες Αχαΐας και το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα «ΛΙΝΤΛ».

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» απέστειλαν η Κεντρική Συνδικαλιστική Ενωση Συνταξιούχων Ισπανίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών από τη χώρα των Βάσκων και το Συντονιστικό Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Καταλονίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαπολύει επίθεση για να θωρακίσει τα κέρδη της(2013-04-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-03-30 00:00:00.0)
Αποφασιστική κινητοποίηση ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια(2012-04-27 00:00:00.0)
Οξύνεται η επιθετικότητα των επιχειρήσεων(2011-05-31 00:00:00.0)
Να μη σκύψουμε το κεφάλι(2011-02-04 00:00:00.0)
Την επιτυχία της οργανώνουν οι εργαζόμενοι(2010-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ