Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Τους ξεζούμισαν... και τώρα τους «πετάνε»

Με πάγιο αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την άμεση άρση της αντεργατικής διάταξης του «24μηνου» του ΠΔ - «Παυλόπουλου», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι), ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ακόμη οχτώ σωματεία εκτάκτων και... μελλοντικών εργασιακών «ομήρων» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή των εργολάβων, από ΤΕΙ και ΙΕΚ, έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε για τη συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την απόλυση του εργαζόμενου μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών δουλειάς, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ούτε αίτησης για την ίδια θέση. Μια διάταξη που «ανακυκλώνει» την ανεργία, βαθαίνει την εργασιακή «ομηρία», στερεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο προσωπικό και στέλνει στην ανεργία, αλλά και εκτός κλάδου «στρατιές» επιστημόνων - όπως αρχαιολόγοι και συντηρητές - που δεν μπορούν να δουλέψουν αλλού, παρά μόνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ, θυμίζουμε, έφερε στη Βουλή το αίτημα - έστω - για εξαίρεση αυτών και άλλων ειδικοτήτων, ζητώντας πλήρη κατάργηση του 24μηνου για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις.

Το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και τα - ήδη - μεγάλα χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που μακρόχρονα υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, το «24μηνο»... έχει «συνεισφέρει» στην «αποψίλωση» των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ και στην υποβάθμιση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού ο εργαζόμενος μόλις αποκτήσει εμπειρία... απολύεται.

Οπως είπε ο Παναγιώτης Κουτής (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων) «βιώνουμε έντονα τον εργασιακό μας αποκλεισμό», ενώ ταυτόχρονα «ο πολιτισμός δέχεται επίθεση, υποβαθμίζεται και υποχρηματοδοτείται. Οι αρχαιολόγοι δεχόμαστε ακόμη μεγαλύτερη πίεση» για να ολοκληρώνουν γρήγορα την έρευνα και να προχωρήσει το έργο, αφού «οι αρχαιότητες δεν εκλαμβάνονται ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά ως εμπόδιο». Παραδέχθηκε ότι το αίτημα για άρση του «24μηνου» σημαίνει πρακτικά παράταση της εργασιακής ομηρίας, αφού δεν παραπέμπει σε μονιμότητα, αλλά σε συνέχιση της συμβασιουχικής δουλειάς και πέραν του 24μηνου, ωστόσο, η εφαρμογή του έχει φέρει σε δυσμενέστατη θέση τους εργαζόμενους που απολύονται και, βέβαια, βοηθά το αστικό κράτος για να μην στοιχειοθετείται κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Χαρακτηριστική της άθλιας κατάστασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αντιδραστική «πολιτιστική» πολιτική του δικομματισμού, είναι η εικόνα που μετέφερε ο Αρης Βάσιος (Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας), ο οποίος σημείωσε ότι και λόγω του 24μηνου απολύθηκε, σχεδόν, το σύνολο των περίπου 700 εργαζομένων που δούλευαν με διάφορες μορφές συμβάσεων σε αρχαιολογικά έργα στην Ηπειρο, μέσω του Γ' ΚΠΣ. Αυτό που απέμεινε είναι θλιβερό: Η ΛΓ' Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων - με ευθύνη για την Αρτα και Πρέβεζα - έχει μόλις 2 μόνιμους αρχαιολόγους αντί για 14 που προβλέπει ο Οργανισμός και κανέναν συντηρητή από τους 10 που προβλέπονται. Αντιστοίχως, η 18η Εφορεία Βυζαντινών, πάλι για δύο νομούς έχει μόνο 2 αρχαιολόγους...

Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι τελευταίοι μετέφεραν την αγωνία για ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης στον τομέα της συντήρησης από το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο φυσικά δεν μένει αλώβητο από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο συντονισμό συμμετέχουν επίσης τα σωματεία: Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Τεχνικών Συντήρησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Αποφοίτων και Σπουδαστών ΙΕΚ Ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών - Πελοποννήσου - Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων, Σύλλογος Συμβασιούχων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία των έκτακτων αρχαιολόγων(2013-12-13 00:00:00.0)
Στο «έλεος» των μεγαλοκατασκευαστών!(2012-01-21 00:00:00.0)
Εργασιακή ομηρία και αγοραία «διεύρυνση»(2011-12-23 00:00:00.0)
Αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και απαξιώνονται(2011-03-09 00:00:00.0)
Μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων(2009-01-29 00:00:00.0)
Νέος γύρος κινητοποιήσεων(2003-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ