Κυριακή 29 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ράτκο Μλάντιτς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επειτα από 16 χρόνια εξαντλητικού ανθρωποκυνηγητού από ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες ο 69χρονος Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, συνελήφθη στα μέσα της βδομάδας από τις σερβικές ειδικές δυνάμεις στο χωριό Λαζάρεβιτς, 100 χλμ. μακριά από το Βελιγράδι.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς οδηγήθηκε στα σερβικά κρατητήρια ο άλλοτε κραταιός στρατηγός, που λοιδορείται από το Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας μια περίοδο όπου είχε ανάψει ο εμφύλιος πόλεμος, που υποδαυλίστηκε από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που διαμέλυσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Ανεξακρίβωτη παραμένει και η ταυτότητα αυτού ή αυτών που οδήγησαν τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες στα ίχνη του ε.α στρατηγού. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως η βραχυπρόθεσμη απέλαση και παράδοσή του στις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη σερβική αστική τάξη, που επιδιώκει, με κάθε τρόπο και τίμημα, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Γι' αυτό και προωθεί μία προς μία την ικανοποίηση κάθε απαίτησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων περιφρονώντας τις λαϊκές αντιδράσεις. Το είχε κάνει με τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που ανεξάρτητα από τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει κανείς, υπερασπίστηκε τη χώρα του.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ