Την πολιτική υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, κατήγγειλαν οι πρυτανικές αρχές που συνεδρίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία και την ύπαρξη ακόμη των ΑΕΙ.
Στο κείμενο που υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Πανεπιστήμια, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για εξορθολογισμό και περιστολή των δαπανών τους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες ξεπερνούν το 50%, τη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας, την επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, τη συνεχιζόμενη μείωση των κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας, την αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού) και την αδυναμία αναπλήρωσης ακόμη και των συνταξιοδοτούμενων.
Σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και Πανεπιστημίων, σημειώνεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων, τεκμηρίωση με ακαδημαϊκά κριτήρια και στρατηγικό σχεδιασμό.
Τέλος, αναφέρεται ότι στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 31 Μάη και ορίζουν την Τρίτη, 7 Ιουνίου, ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του, ενάντια στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έντεχνα καλλιεργείται.
Για το ίδιο θέμα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει την ...αγωνιστική διαδρομή εξυπηρέτησης της κυβέρνησης, με μια ακόμα απόφαση - ανακοίνωση, μετά τις συνεντεύξεις Τύπου και τις απειλές για δικαστικές προσφυγές. Ακόμα και στην περιγραφή των προβλημάτων (μειώσεις χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, άρνηση διορισμών πανεπιστημιακών που έχουν εκλεγεί, μη καταβολή δεδουλευμένων σε συμβασιούχους καθηγητές) δεν αντέχει να μη στηρίξει την κυβέρνηση: Κατανοεί ότι υπάρχουν «περιθώρια εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των δαπανών». Δηλαδή, αποδέχεται ότι χρειάζονται οι μειώσεις αλλά... διαφωνεί στο ποσοστό. Επιπλέον, λέει ότι ο εξορθολογισμός δαπανών πρέπει να εντάσσεται «σε ένα σαφή προγραμματισμό κάθε ακαδημαϊκής μονάδας». Ετσι, εγείρει και πάλι θέμα «αυτοτέλειας», δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ίδρυμα, σχολή κ.τ.λ. να κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό του και απρόσκοπτα να μπορεί να κάνει μπίζνες, να αντλεί πόρους από επιχειρήσεις και από ανταποδοτική λειτουργία, πώληση υπηρεσιών κ.ά.
Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ...απειλεί πως θα διοργανώσει μια ακόμα συνέντευξη Τύπου (την 1η Ιούνη), αλλά και «εκστρατεία ενημέρωσης». Αν κρίνει, πάντως, κανείς από τις προηγούμενες ενημερώσεις της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, εκτός από τα τυπικά παράπονα για τη χρηματοδότηση, αυτό που μπορεί ν' ακούσει κανείς, σε τέτοιες «δράσεις» είναι ο πυρήνας των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, με άλλη γλώσσα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η ΠΟΣΔΕΠ ήταν και είναι ένας απ' τους καλύτερους συνομιλητές της κυβέρνησης στο νόμο - πλαίσιο, αλλά και όποτε χρειάστηκε.