Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σημαντικό αποτέλεσμα μέσα σε δύσκολες συνθήκες

Δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανοδο των ποσοστών του ΑΚΕΛ, που ανέβασε τις έδρες του στη Βουλή από 18 σε 19 και το ποσοστό του στο 32,67%, έδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΣΥ, με 20 έδρες (34,27%), ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 9 έδρες (15,77%), η ΕΔΕΚ, 5 έδρες (8,93%), το ΕΥΡΩΚΟ, 2 έδρες (3,88%) και οι Οικολόγοι με 1 έδρα (2,21%). Ιδιαίτερα υψηλά για τα κυπριακά δεδομένα ήταν και τα ποσοστά της αποχής, που έφτασαν το 21,25%, προκαλώντας προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα.

Σε δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι «το ψηλό, για τα δεδομένα της Κύπρου, ποσοστό αποχής πρέπει να απασχολήσει όλους», λέγοντας ότι δεν είναι υγιές φαινόμενο για το πολιτικό σύστημα. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο με τις ίδιες σοβαρές προκλήσεις, που υπήρχαν και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών», προκρίνοντας το Κυπριακό, το οποίο παραμένει άλυτο, λόγω της «παρελκυστικής στάσης της τουρκικής πλευράς», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την «τιτάνια προσπάθεια για επίλυση» της κατοχής, «πάντα με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στα ποσοστά του κόμματος υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν έχασε ποσοστά ή καταποντίστηκε, αλλά αντιθέτως έχει καταφέρει μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες να αυξήσει τα ποσοστά του», επισημαίνοντας πως κατάφερε να πετύχει το στόχο που είχε καθορίσει κατά απόλυτο τρόπο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τόσο τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματος όσο και την ΕΔΟΝ, η οποία, όπως τόνισε, διαδραμάτισε «σημαντικότατο πολιτικό ρόλο», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά αποχής, τα οποία, όπως είπε το ΑΚΕΛ, θα μελετήσει με προσοχή για να διαγνώσει τους ακριβείς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ