Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σερέτσε Ιαν Χάμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φίδια» έχουν ζώσει τις τελευταίες μέρες τον 58χρονο αντιστράτηγο - πρόεδρο της νοτιοαφρικανικής Μποτσουάνα, Σερέτσε Ιαν Χάμα, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του μπροστά στον αποφασισμένο, μαζικό απεργιακό αγώνα που πραγματοποιούν από τις 18 Απρίλη (!) 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε νοσοκομεία, σχολεία, κλινικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Χάμα, του οποίου το «Δημοκρατικό Κόμμα Μποτσουάνας» βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περίπου 4,5 δεκαετίες, όχι μόνον αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή μισθολογική αύξηση στους εργαζόμενους, αλλά απέλυσε στην αρχή της περασμένης βδομάδας κατά χιλιάδες -για να τιμωρήσει - όσους τόλμησαν να αγωνίζονται.

Ωστόσο, ο ίδιος, που τους τελευταίους μήνες «στηλίτευε» τους «δικτάτορες» σε βόρεια Αφρική και άλλες χώρες για την εμμονή τους να μονοπωλούν την εξουσία παρά τη θέληση του λαού, κάνει τα ίδια. Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του και τις προσπάθειές του για ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έκανε κάθε... πικραμένο να χαμογελάσει όταν δήλωσε πως τάχα η κυβέρνηση της πρώτης εξαγωγού χώρας σε διαμάντια παγκοσμίως... αδυνατεί να αυξήσει τους μισθούς.

Οπως και κάθε πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, μπορεί να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όταν οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα διεκδικήσουν όχι μόνο καλύτερους μισθούς αλλά όλον τον πλούτο που παράγουν, και την εξουσία, καταργώντας τους καπιταλιστές.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ