Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΟΧΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Ενταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Την παραίτησή του δήλωσε από τη φυλακή της Νέας Υόρκης ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Ο Ντομινίκ Στρος- Καν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Eurokinissi

Ο Ντομινίκ Στρος- Καν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._

Η επιστολή με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του ο Ντομινίκ Στρος-Καν από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το βράδυ της Τετάρτης ώρα Νέας Υόρκης, λειτούργησε ως η «σκανδάλη του αφέτη» για την επίσημη κούρσα διαδοχής του στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κούρσα που ουσιαστικά έχει αρχίσει πριν καν συλληφθεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και όπου στο επίκεντρό της έχει την αλλαγή του υφιστάμενου στάτους κβο, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θέλει Ευρωπαίο στο τιμόνι του ΔΝΤ και Αμερικανό στην Παγκόσμια Τράπεζα, στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η παραίτηση του Στρος-Καν, λιτή και με μόνο στοιχείο ότι θέλει να «προστατέψει το Ταμείο» και την οικογένειά του, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και προϊόν της απίστευτης πίεσης που ασκήθηκε κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους, που έσπευσαν μετά τις πρώτες αντιδράσεις να «κατοχυρώσουν» τη θέση που έτσι κι αλλιώς θεωρούν ότι «τους ανήκει δικαιωματικά» αλλά αμφισβητείται από τη Βραζιλία, την Ινδία και την Νότιο Αφρική ανοιχτά και εμμέσως και από την Κίνα.

Ετσι χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ένας Ευρωπαίος θα πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ καθώς θα πρέπει να γνωρίζει καλά τα σοβαρά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά της ευρωζώνης όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το βρετανικό δίκτυο BBC. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για ζητήματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής Ολι Ρεν. Το Παρίσι θέτει ζήτημα εύρεσης κοινού υποψηφίου, όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που θεωρείται ένα από τα φαβορί για διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν... Ομως η εύρεση κοινού υποψηφίου αποτελεί πονοκέφαλο. Ηδη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ δήλωσε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ ενώ μία ακόμη ευρωπαϊκή υποψηφιότητα, γνωστή εδώ και καιρό, είναι του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Σε αυτό το «κουβάρι» σφήνα μπαίνει και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που αποφάσισε να προτείνει για την ηγεσία του ΔΝΤ τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας αυτής, Καρίμ Μασίμοφ.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική υπόθεση, χθες αργά γινόταν η εκδίκαση αίτησης των συνηγόρων του Στρος-Καν για αποφυλάκισή του με καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων και περιορισμό κατ' οίκον. Οι ένορκοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποφάσισαν να παραπέμψουν τον Ντομινίκ Στρος-Καν σε δίκη για απόπειρα βιασμού και σεξουαλικό έγκλημα κατά 32χρονης καμαριέρας, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης στις 14 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ