Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
200 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Διαλεκτά παλικάρια θυσία για το δίκιο του λαού

Μεγάλη εκδήλωση χτες από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η πορεία φτάνει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Η πορεία φτάνει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, πλήθος κόσμου και νεολαίοι τίμησαν τους διακόσιους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944, χτες, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του Κεντρικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Με συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία της Καισαριανής, μπήκε στο θυσιαστήριο της λευτεριάς, με επικεφαλής βετεράνους αγωνιστές που κρατούσαν στα χέρια τους τις σημαίες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αντιπροσωπείες βετεράνων αντιστασιακών οργανώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Δανία.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι λαοί πήραν τα όπλα κατά του φασισμού και η Ιστορία αποκαλύπτει ότι στην καπιταλιστική Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες, στην ηγεσία των κινημάτων αντίστασης δεν ήταν τα κόμματα εξουσίας και οι κυβερνήσεις, αλλά ριζοσπαστικές δυνάμεις και κυρίως τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Πότισαν με το αίμα τους τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βελιγράδι και όλες τις πόλεις της Ευρώπης, τις πόλεις, τα χωριά και τα βουνά της Ελλάδας. Κανένας δεν θα μπορέσει να σβήσει από την Ιστορία το Στάλινγκραντ, το Λένινγκραντ, τη Μόσχα, το Κουρσκ, τη Σεβαστούπολη. Τις μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες του Κόκκινου Στρατού.

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Ο,τι γράφτηκε με αίμα, δεν μπορεί να σβηστεί με μελάνι. Ορισμένοι λένε ότι ο πόλεμος ήταν μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και αυτές του ολοκληρωτισμού. Και κάποιοι προσθέτουν στις τελευταίες και τον Κομμουνισμό. Είναι ολοκληρωτισμός η θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών; Είναι ολοκληρωτισμός η στάση του ΚΚΕ στην αντίσταση του λαού μας που έδειξε στην πράξη τι σημαίνει πατριωτισμός; Τέτοια άρθρα γράφονται σήμερα σε κυριακάτικες αστικές εφημερίδες. Είναι οι ίδιες εφημερίδες που καλούσαν στα πρωτοσέλιδά τους τότε το λαό να υποταχθεί στη Βέρμαχτ όταν έμπαινε στην Ελλάδα που έγιναν τα φερέφωνα του Γ' Ράιχ και σήμερα ονομάζουν ολοκληρωτισμό τον Κομμουνισμό.

Η ιστορία έχει δείξει ότι χωρίς τους αγώνες και τις θυσίες της Σοβιετικής Ενωσης, δεν θα κερδιζόταν ο πόλεμος. Ο ιμπεριαλισμός είναι πανίσχυρος όσο η πολιτική του εξουσία με τα κόμματά του κρατά εργάτες, αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα εγκλωβισμένα. Οταν οι τελευταίοι θα εγκαταλείψουν, ο ιμπεριαλισμός γίνεται αδύναμος και μπορεί να νικηθεί».

Νωρίτερα, στο χαιρετισμό του, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σημείωσε: «Σήμερα είναι που γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη οι εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος, η νέα γενιά, να δυναμώνουν τον αγώνα τους για την κοινωνική πρόοδο, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το Σοσιαλισμό. Χρειάζεται συνείδηση πως χωρίς τον κοινωνικοπολιτικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα της ανθρωπότητας στην αταξική κοινωνία, ο κίνδυνος του πολέμου θα απλώνει το φάντασμά του πάνω από τα κεφάλια των λαών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αναφορικά με το χρονικό της εκτέλεσης των διακοσίων κομμουνιστών. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικών φορέων στον τόπο της εκτέλεσης και προσκλητήριο νεκρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ