Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ικόνιο

Ενας 27χρονος υπέστη πολλαπλά κατάγματα, ενώ δύο χειριστές τραυματίστηκαν ελαφρά όταν συγκρούστηκαν δύο μηχανήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Παραλίγο εργατική τραγωδία χτες το μεσημέρι στην προβλήτα ΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο! Πιο συγκεκριμένα, κάτω από «άγνωστες» συνθήκες, συγκρούστηκαν δύο μηχανήματα τύπου ΟΣΜΕ (Οχήματα Στοιβασίας Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων) ύψους 11 μέτρων. Ο απολογισμός είναι, ο σοβαρός τραυματισμός ενός 27χρονου εκπαιδευόμενου χειριστή - που επέβαινε σε ένα από τα μηχανήματα - ο οποίος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα και ο ελαφρύς τραυματισμός των δύο χειριστών που οδηγούσαν τα μηχανήματα.

Το χτεσινό εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε αυτό που έγινε στις 25 Φλεβάρη, όταν εργαζόμενος σύνθλιψε δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού, κατά τη διάρκεια επισκευής ανυψωτικού περονοφόρου οχήματος, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια μόνο μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στις 14 Μάρτη. Επίσης, στο εργατικό ατύχημα που έγινε στις 13 Μάη 2010, λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει τον προβλήτα η πολυεθνική, όταν μπατάρισε και έπεσε στο έδαφος παρόμοιο μηχάνημα, δηλαδή τύπου ΟΣΜΕ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο χειριστές που προσπαθούσαν τότε να ...αυτοεκπαιδευτούν.

Εχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από εργαζόμενους ότι, η COSCO «χρονομετρά» τους χειριστές προκειμένου να κάνουν γρήγορες κινήσεις, ενώ η εκπαίδευσή τους είναι ελλιπής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι χτες αμέσως μετά το εργατικό ατύχημα, το κινεζικό μονοπώλιο σφράγισε από κάθε πλευρά, τις πύλες εισόδου και εξόδου της προβλήτας ακροβολίζοντας μάλιστα σε κάθε σημείο «σεκιουριτάδες»! Απαγορεύτηκε έτσι η είσοδος στο χώρο του εργατικού ατυχήματος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που είναι και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ). Πληροφορίες από εργαζόμενους στην προβλήματα, αναφέρουν ότι «με εντολή της πολυεθνικής εξαφανίστηκαν τα δύο μηχανήματα σε χρόνο μηδέν»!

Αγρια εκμετάλλευση των εργατών

Σε ανακοίνωσή τους οι αγωνιστικές παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών ΟΛΠ τονίζουν ότι τα απανωτά εργατικά ατυχήματα που καταγράφονται στο λιμάνι από τότε που εγκαταστάθηκε η COSCO, «είναι αποτέλεσμα των συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης που με ευθύνη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου έχουν διαμορφωθεί στο λιμάνι από τον μονοπωλιακό όμιλο της COSCO».Τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, σε ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες που «διαχρονικά βάζουν πλάτη» στην αντιλαϊκή πολιτική όπως και στην παράδοση του λιμανιού στα μονοπώλια, με τα γνωστά αποτελέσματα. «Επιβεβαιώνεται - καταλήγουν - η εκτίμηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ στο λιμάνι, ότι με την παράδοση των λιμανιών στα μονοπώλια θα χειροτερεύσουν παραπέρα οι όροι εκμετάλλευσης και εργασίας των εργαζομένων. Μόνο αγώνας, με προοπτική, λιμάνια κρατική, λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών μπορούν να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους».

Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ

Η ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ, με δελτίο Τύπου σημειώνει: «το νέο αυτό ατύχημα, είναι αποτέλεσμα των βάρβαρων και αντεργατικών συνθηκών που έχει επιβάλει το κινέζικο μονοπώλιο στο λιμάνι».

«Συνυπεύθυνοι - συνεχίζει - είναι και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ. που προώθησαν και στήριξαν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στο πλαίσιο της αντιλαϊκής στρατηγικής τους. Ο λαός του Πειραιά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο λιμάνι του Πειραιά. Το εργασιακό κάτεργο της COSCO είναι η τρανή απόδειξη ότι οι επενδύσεις στο λιμάνι, συνολικότερα οι σχεδιασμοί που αφορούν στο λιμενικό σύστημα της Αττικής, έχουν να προσφέρουν κέρδη μόνο για τα μονοπώλια. Για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους συνεπάγονται εργασιακό μεσαίωνα, φτώχεια, ανεργία, λουκέτα».

«Καμία ανοχή - υπογραμμίζει - στη βάρβαρη πολιτική, που μακελεύει εργάτες. Κανείς άλλος εργάτης να μη ματώσει για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Να μην πληρώσει ο λαός μας την κρίση. Σήμερα στο επίκεντρο του εργατικού κινήματος να μπει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, σε συνθήκες όπου θα τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας όπου τα λιμάνια, τα καράβια, τα ναυπηγεία θα είναι λαϊκή περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ