Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση χτες στο Μετρό

Το προσωπικό και οι συνθήκες εργασίας σε κάθε έργο είναι συνάρτηση των στόχων που αυτό υπηρετεί, αναδεικνύει με τη δράση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Το προσωπικό και οι συνθήκες εργασίας σε κάθε έργο είναι συνάρτηση των στόχων που αυτό υπηρετεί, αναδεικνύει με τη δράση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ) του Μετρό Θεσσαλονίκης, την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, καθώς επίσης την επίσπευση των εργασιών και την ανάπτυξη του έργου, ώστε να απασχοληθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι για την ολοκλήρωσή του, απαίτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση. Στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Σοφία και συνέντευξη Τύπου. Η στάση εργασίας αφορούσε και το απλήρωτο τεχνικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές εργασίες που ακόμη πληρώνονται κανονικά, καθώς αποτελούν τη «βιτρίνα» του έργου.

Το τεχνικό προσωπικό, 230 εργαζόμενοι, μόλις την Τετάρτη, μετά από δυναμική κινητοποίησή του, πληρώθηκε τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη. Η ΑΕΓΕΚ δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει τα δεδουλευμένα του Μάρτη μέχρι τις 15 του Μάη, ενώ για τα δεδουλευμένα του Απρίλη ούτε λόγος. Αυτή η τακτική της εργοδοσίας, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο διαρκώς διευρύνει την περίοδο της απλήρωτης δουλειάς, φαίνεται να ικανοποιεί το επιχειρησιακό σωματείο. Ετσι ανέστειλε τις κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει, μόλις η εργοδοσία κατέθεσε τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη. Μάλιστα, χτες το πρωί, ο πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Χ. Κυπριανίδης καλούσε τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στη στάση εργασίας του Συνδικάτου Οικοδόμων, γιατί δεν τους καλύπτει το σωματείο. Ενα σωματείο στήριγμα της εργοδοσίας, καθώς συναίνεσε στις 120 απολύσεις εργαζομένων από το τεχνικό προσωπικό, δηλώνοντας μάλιστα ικανοποίηση που μικρό μέρος των απολυμένων εργατών απορροφήθηκε στις αρχαιολογικές εργασίες. Για τους υπόλοιπους απολυμένους εργάτες, ο πρόεδρος του Σωματείου δήλωνε ότι «δεν είναι εφικτό ούτε να απορροφηθούν ούτε να επιβληθεί στην εταιρεία να τους κρατήσει».

Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του Μετρό πρέπει συλλογικά να αποκρούσουν την προσπάθεια διάσπασης (πληρωμένοι κανονικά και απλήρωτοι εργάτες) που κάνει η Κοινοπραξία και να παλέψουν για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της κατάστασης που υπάρχει στο έργο.

Ξεκαθάρισε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων δεν αποδέχεται την πρακτική της Κοινοπραξίας, να απολύει από τη μια δεκάδες και να προσλαμβάνει από την άλλη μερικούς στις αρχαιολογικές εργασίες. «Εμείς θεωρούμε ότι η κάθε μεταβολή είναι βλαπτική, διότι η αμοιβή ενός εργαζόμενου στο τεχνικό προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες. Ζητάμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων του μετρό και την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργάτες», τόνισε. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Οικοδόμων που ταξικά προσανατολισμένο έχει αποδείξει ότι κριτήριο των αγώνων του είναι η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2013-03-21 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα στα διόδια του Ακτιου(2012-08-09 00:00:00.0)
Εγιναν απολύσεις - ετοιμάζονται αναγκαστικές άδειες(2012-06-30 00:00:00.0)
Αρχισαν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα(2012-06-14 00:00:00.0)
Κοινή συνεδρίαση με τα σωματεία συναφών επαγγελμάτων(2011-03-15 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις(2011-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ