Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
Αντιπαράθεση με τις αιτίες και με όρους ταξικής αναμέτρησης

Αποκαλύπτει, παράλληλα, τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που κρύβονται πίσω από την υποκρισία και την ηθικολογία

Στο ζήτημα της χρόνιας χρηματοδότησης της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) από την επιχείρηση αναφέρεται το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σχετική έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δημοσιοποιήθηκε προχτές.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση σημειώνει ότι η ΔΕΗ από το 1999 έως το 2010 χρηματοδότησε τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων που ανήκει στη ΓΕΝΟΠ) με το ποσό των 31,3 εκατ. ευρώ (τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα). Να σημειωθεί ότι το 1999 και το 2001 υπογράφτηκαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες προβλέπουν τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ για δαπάνες «που θα αφορούν θέματα Απελευθέρωσης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναδιοργάνωσης της Επιχείρησης, αντιμετώπισης του προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης του Προσωπικού» (ΣΣΕ 1999) και «θέματα Απελευθερωμένης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναμόρφωσης Κανονισμών Προσωπικού, αντιμετώπισης προβλημάτων που θα προκύψουν κατά την πρώτη λειτουργία του ΟΑΠ/ΔΕΗ» (ΣΣΕ 2001). Επίσης, το 1999 η συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (Συνασπισμός) υπέγραψε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βάσει της οποίας χάρισαν την τεράστια ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων που ήταν ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Συμφωνία που διευκόλυνε την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν τον έπιασε ο πόνος για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη λειτουργία της ΔΕΗ προς όφελος του λαού. Το αντίθετο. Αλλωστε, ο συγκεκριμένος θεσμός και άλλοι αντίστοιχοι (π.χ. Συνήγορος του πολίτη) είναι δημιουργήματα του αστικού κράτους με στόχο να δημιουργούν ψευδαισθήσεις στο λαό ότι ασχολούνται με την προάσπιση των συμφερόντων του.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, που αναφέρεται στις παχυλές χρηματοδοτήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 31,3 εκατομμυρίων ευρώ από το 1999 έως το 2010, έχει σημειωθεί από πολλές πλευρές κουρνιαχτός υποκρισίας και ηθικολογίας. Λες και δεν είναι πασίγνωστο ότι τα μονοπώλια, το κράτος και η ΕΕ που τα υπηρετούν δεν τσιγκουνεύονται τα χρήματα, όταν αυτά προορίζονται για την ισχυροποίηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα Συνδικάτα με τους στόχους της άρχουσας τάξης και να διασφαλιστεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.

Στον άξονα αυτό, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι διοικήσεις της ΔΕΗ πρωτοστατούσαν στις συναλλαγές με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και στη βάση αυτή φρόντιζαν και φροντίζουν να παρέχουν πλουσιοπάροχα προνόμια στη συνδικαλιστική ελίτ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης" για να προωθούνται χωρίς εμπόδια οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα υπέρογκα τιμολόγια, κλπ.

Οι ταξικές δυνάμεις που ανήκουν στο ΠΑΜΕ στο χώρο της ΔΕΗ ούτε μια στιγμή δε σταμάτησαν να καταγγέλλουν τα φαινόμενα εξαγοράς και παρασιτισμού που συντελούσαν σε αγαστή συνεργασία οι κυβερνήσεις, τα μονοπώλια κι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Χωρίς ταλαντεύσεις και με όρους ταξικής αναμέτρησης βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τη γραμμή των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και τις διαπλοκές τους με κυβερνήσεις κι εργοδοσίες, σχέσεις που γεννούν αυτά τα φαινόμενα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ, οι οποίοι για καμία κάθαρση και για καμία διαφάνεια δεν κόπτονται. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής να έρθουν στην επιφάνεια τέτοιου είδους καταστάσεις έχει σαν σκοπό να διευκολύνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, προκειμένου η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρενέργειας να πραγματοποιηθεί με τις ελάχιστες λαϊκές αντιδράσεις.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σ' αυτό, να το δυναμώσουν και να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην παραδοθεί ολοκληρωτικά η ΔΕΗ στα μονοπωλιακά συμφέροντα, για να περάσει η ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ξεκαθαρίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα από την πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ