Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Νέο πεδίο δημαγωγίας από κυβέρνηση και ΝΔ

Στην Ολομέλεια από χτες το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις βιτρίνας. Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σκάνδαλα όπως αυτό της «Ζήμενς» επιβεβαιώνουν τη σύμφυτη στον καπιταλισμό διαπλοκή των πολυεθνικών με τα κόμματά τους. Οι νόμοι και οι «θεσμοί» του αστικού κράτους ούτε θέλουν ούτε μπορούν να άρουν την ατιμωρησία για την εμπλοκή σε σκάνδαλα
Σκάνδαλα όπως αυτό της «Ζήμενς» επιβεβαιώνουν τη σύμφυτη στον καπιταλισμό διαπλοκή των πολυεθνικών με τα κόμματά τους. Οι νόμοι και οι «θεσμοί» του αστικού κράτους ούτε θέλουν ούτε μπορούν να άρουν την ατιμωρησία για την εμπλοκή σε σκάνδαλα
Με προφανή στόχο τα επικοινωνιακά οφέλη και την καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι το σάπιο σύστημα που υπηρετούν έχει τη δυνατότητα της αυτοκάθαρσης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο επέρχονται αλλαγές στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», χωρίς όμως να αίρονται τα ουσιώδη εμπόδια στον ουσιαστικό έλεγχο τυχόν αδικημάτων.

«Επί της αρχής θα ψηφίσουμε παρών. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί στο ότι υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης του ζητήματος με την αλλαγή του νόμου» ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «δεν είναι ειλικρινής, αλλά επικοινωνιακή η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», προσθέτοντας ότι συνολικά «χρησιμοποιούνται τα σκάνδαλα σαν ένα ισχυρό όπλο για να αλλάζουν οι συσχετισμοί» ανάμεσα σε ΝΔ κα ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να υπάρξει «αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα».

Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του ελληνικού λαού γιατί, ενώ υπάρχουν μεταξύ άλλων και σκάνδαλα, κάποιοι μένουν ατιμώρητοι», ενώ «εφαρμόζεται μια αντικοινωνική πολιτική».

Το νομοσχέδιο δημιουργεί περιορισμούς ώστε να αποφευχθούν «άστοχοι και πονηροί χειρισμοί και κυβερνητικά κόλπα για να οδηγηθούν υποθέσεις σε παραγραφή» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχος, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ και την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, υποστηρίζοντας ότι με το νομοθέτημα «θα αποδείξουμε ότι εδώ η Βουλή είναι ευαίσθητη για αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία», προσθέτοντας πως «η ΝΔ έχει τοποθετηθεί υπέρ του αιτήματος της κάθαρσης». Κατά του νομοθετήματος τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι «η κάθαρση του πολιτικού κόσμου είναι θέμα πολιτικής βούλησης». «Παρών» επί της αρχής δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Για το νομοσχέδιο «περί ευθύνης υπουργών», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Τόσο το σχέδιο νόμου "περί Ευθύνης Υπουργών" της κυβέρνησης όσο και οι προτάσεις της ΝΔ για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων έχουν διατελέσει υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνιακό - δημαγωγικό χαρακτήρα, αφού τα όποια μέτρα προτείνουν δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νόμο "περί Ευθύνης Υπουργών" σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα δύο βασικά εμπόδια για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.

  • Η καθιέρωση της κοινής παραγραφής, ώστε να ισχύει και για τους υπουργούς αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες, από μόνη της δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού παραμένουν τα στενά, ασφυκτικά περιθώρια της αποσβεστικής προθεσμίας που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση της δίωξης. Αυτό είναι η "δεύτερη σύνοδος της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά από την τέλεση του αδικήματος". Επομένως, κατ' αυτόν τον τρόπο, στην πράξη, ακυρώνεται η καθιέρωση της κοινής παραγραφής.
  • Τόσο η συγκρότηση επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση, όσο και η λήψη απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι προνόμιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού για τη λήψη απόφασης απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επαναφέρει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζονται στο νόμο "περί Ευθύνης Υπουργών", ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια:

  • Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλον δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
  • Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως, χωρίς τη θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση συγκεντρώσει κατά την ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών π.χ. 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.

Το επιχείρημα που προβάλλεται, ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας, δεν ευσταθεί, γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει τη διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.

  • Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή, αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Κατ' αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής, εφόσον και η απόφαση αυτή απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Το ίδιο επικοινωνιακό - δημαγωγικό χαρακτήρα έχουν και οι προτάσεις της ΝΔ για τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υπουργών, αφού τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να αποδεχθούν βασικά μέτρα για να μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες και που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:

  • Τη μετατροπή όλων των μετοχών των εταιρειών, των τίτλων του δημοσίου και των άλλων "χρηματοοικονομικών προϊόντων" από ανώνυμους σε ονομαστικούς μέχρι φυσικού προσώπου ώστε να μπορεί να ασκηθεί έλεγχος τι κατέχει ο καθένας.
  • Τον έλεγχο στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
  • Την κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού απορρήτου για να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.
  • Χωρίς αυτά τα μέτρα κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, αλλά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τα αρνούνται πεισματικά.

Τέλος, για μια ακόμα φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ