Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
STAR
Μείωση μισθών υπό την απειλή απολύσεων

Μετά τον «Σκάι» και τον «Πήγασο», στο ...χορό της καταστρατήγησης των ΣΣΕ με την επιβολή μειώσεων μισθών και σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δε συμμορφωθούν θα δουν το δρόμο της ανεργίας μέσω της «εθελούσιας» εξόδου, μπήκε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR. Χτες, ο διευθυντής του σταθμού Πάνος Κυριακόπουλος ενημέρωσε με «e-mail» το σύνολο των εργαζομένων ότι θα εφαρμοστεί «πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης» με δραστικές περικοπές στους μισθούς. Μόλις μία μέρα πριν, μειώσεις κατά 10% και υπογραφή «ιδιωτικών συμφωνητικών» με ισχύ τριών χρόνων ανακοίνωσε ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» για τους διοικητικούς υπαλλήλους στο «Εθνος», την «Ημερησία» και το «Goal».

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ένα «πρόγραμμα» μειώσεων ανάλογα με το ύψος των μισθών. Μέχρι τα 1.500 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 8% και για πάνω από τα 1.500 ευρώ η μείωση θα φτάνει μέχρι και το 20%. Παράλληλα, με τις μειώσεις των μισθών ανήγγειλε και εντατικοποίηση της εργασίας με την απασχόληση των εργαζομένων και σε άλλες υπηρεσίες της εταιρείας χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ειδικά για τους δημοσιογράφους ανακοινώνει ότι «θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς πρόσθετη αμοιβή σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας, δηλαδή ιστοσελίδα κλπ. και θα πρέπει να αναρτούν καθημερινά τουλάχιστον ένα άρθρο ή είδηση στην ιστοσελίδα του σταθμού».

Η «διορία» που δόθηκε στους εργαζόμενους - υπό την απειλή της απόλυσης - είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 του μήνα. Μέχρι τότε οι επιλογές που έχει ο εργαζόμενος είναι είτε να «αποχωρήσει οικειοθελώς», λαμβάνοντας συγκεκριμένο «πακέτο» αποζημίωσης που θα του προταθεί, είτε να δηλώσει πάλι ...εθελοντικά στη ...διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο «πρόγραμμα μειώσεων», υπογράφοντας ουσιαστικά την απόλυσή του.

Το εν λόγω πρόγραμμα μειώσεων θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε όλο το προσωπικό εκτός των τεχνικών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ΕΤΙΤΑ, και θα έχει ισχύ μέχρι την 31.12.2012, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Για την εφαρμογή των μειώσεων η εργοδοσία επικαλείται την πτώση των «καθαρών εσόδων», την αύξηση των αμοιβών «λόγω των προβλέψεων των ΣΣΕ (αυξήσεις, ωριμάνσεις, προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη), αυξήθηκαν μεσο-σταθμικά πάνω από 20% και συνεχίζουν να ανεβαίνουν λόγω των ωριμάνσεων», την αδυναμία των μετόχων να καταβάλουν για την τριετία 2010-2012 πάνω από 50 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν ενέργειες μείωσης του κόστους από την πλευρά του σταθμού, αλλά και τη ζημιά που ανήλθε το 2010 σε 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπεται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ