Κυριακή 3 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ψηλά ο πήχης των απαιτήσεων στη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων

Από τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην Πάτρα, το Γενάρη του 2010
Από τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην Πάτρα, το Γενάρη του 2010
Με τη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ που έγινε πρόσφατα στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία στην ΚΟ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής, η οποία, στην πρώτη της συνεδρίαση, εξέλεξε γραμματέα της ΕΠ τον σ. Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι το περιεχόμενο των εισηγήσεων των ΚΟΒ και της συζήτησης ήταν προσανατολισμένο στο κύριο ζήτημα, δηλαδή τα βήματα που κάνει η ΚΟ, πώς δουλεύει με άξονα ισχυρό ΚΚΕ - ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Κάτω από αυτό το πρίσμα έγινε προσπάθεια να φωτιστεί ο ρόλος της ΚΟΒ σαν ισχυρός κρίκος για την υλοποίηση της πολιτικής του Κόμματος στο χώρο ευθύνης της. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι έχουν γίνει βήματα και δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκφράστηκε συμφωνία στις ΚΟΒ για το ανεβασμένο κύρος του ΚΚΕ και σωστά αυτό δέθηκε με τη στρατηγική μας, τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου που η ίδια η ζωή τις επιβεβαιώνει. Στις εισηγήσεις και τη συζήτηση αναδείχθηκαν δυσκολίες και προβλήματα. Γενικά επιβεβαιώθηκε η συνθετότητα των εξελίξεων που πατά και σε αντικειμενικούς λόγους (π.χ. αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης, δράση σε συνθήκες κρίσης) και σε δικές μας καθοδηγητικές αδυναμίες. Υπάρχουν παρατηρήσεις συντρόφων για μεγαλύτερη βοήθεια, ιδεολογική - πολιτική, από τα όργανα. Εγιναν προτάσεις, όπως η οργάνωση πολιτικών συζητήσεων στην ΚΟΒ, αξιοποίηση αρθρογραφίας ΚΟΜΕΠ, όχι ευκαιριακά αλλά μόνιμα και οργανωμένα.

Από τη συμμετοχή της ΚΟ Πελοποννήσου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 15 Μάη του 2010
Από τη συμμετοχή της ΚΟ Πελοποννήσου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 15 Μάη του 2010
Οι συνδιασκέψεις και οι εισηγήσεις έθεσαν ζητήματα, βοήθησαν περισσότερο να ανέβει η απαιτητικότητα στη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων, η οποία κρίνεται στην ΚΟΒ. Είναι βήμα μπροστά ότι σήμερα σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές έχει προχωρήσει η αναδιάταξη των δυνάμεων με βάση την προτεραιότητα στην οικοδόμηση στην εργατική τάξη. Αυτό βοήθησε τον προβληματισμό. Στις εισηγήσεις και στη συζήτηση, με αυτοκριτικό πνεύμα, εξετάστηκαν οι δεσμοί της ΚΟ με την εργατική τάξη, οι στρατολογίες, η οικοδόμηση σε βιομηχανικούς κλάδους και τόπους δουλειάς. Επισημάνθηκε ότι δεν είναι κατακτημένο σε όλη την κλίμακα του Κόμματος σαν απόλυτη προτεραιότητα η δουλειά στις νέες ηλικίες και εξακολουθεί να βαραίνει σαν αποκλειστική ευθύνη της ΚΝΕ.

Η Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια μετά το 18ο Συνέδριο, έγινε μέσα σε κλίμα ευθύνης, απαιτητικότητας και αισιοδοξίας, ανάδειξης των δυνατοτήτων της ΚΟ, γνώσης των δυσκολιών, των καθυστερήσεών της. Εκτιμήθηκε ότι η ΚΟ Πελοποννήσου έχει τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου, μπορεί και πρέπει να επιμείνει σε αυτό, με νέα ορμή και σχέδιο μετά τη Συνδιάσκεψη. Τα στελέχη της ΚΟ αναλαμβάνουν την ευθύνη να ηγηθούν στην προσπάθεια της ΚΟ, πραγματοποιώντας τις προσαρμογές που χρειάζονται στη δουλειά τους.

Συζήτηση έγινε στη Συνδιάσκεψη για την τάση των εξελίξεων και την πορεία της υπόθεσης του Κόμματος, που αφορά την τύχη, τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στο εξής η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο σύνθετη και, επομένως, ο πήχης των απαιτήσεων για τους κομμουνιστές θα τίθεται ολοένα και πιο ψηλά: Το Κόμμα θα δρα σε συνθήκες ολοένα και πιο πρωτόγνωρων δυσκολιών, πολύ μεγαλύτερων από τις σημερινές. Στις γραμμές, αλλά και στον περίγυρο της ΚΟ, γενικά στα πιο πρωτοπόρα τμήματα του λαϊκού μας κινήματος, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο για σκέψεις ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα. Πρόκειται για συνθήκες, στις οποίες θα δοκιμαστεί το Κόμμα, θα χρειαστεί αντοχή και κατάλληλη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική υποδομή και ετοιμασία. Με εμπιστοσύνη στην πολιτική του ΚΚΕ και τη δύναμη του οργανωμένου λαού, η ΚΟ θα τα καταφέρει. Χωρίς κανενός είδους έπαρση (αντίθετα, με αυτοκριτικό μάτι η ΚΟ βλέπει τη δουλειά της), υπάρχει ταυτόχρονα γνώση της προόδου του Κόμματος μετά την κρίση και τις αντεπαναστατικές ανατροπές, των σοβαρών αποτελεσμάτων του, της ανοδικής του πορείας, της συμβολής του μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Είναι θετική η πορεία της Οργάνωσης, η οποία είναι τώρα σε θέση να βελτιώσει τη δουλειά της, αξιοποιώντας τη θετική και αρνητική πείρα που έχει συσσωρευτεί, όχι μόνο της Περιοχής, αλλά και την πανελλαδική, από τη γενικότερη δράση και τις αναμετρήσεις που δόθηκαν.

Πλήρης γνώση του χώρου ευθύνης

Η Συνδιάσκεψη εστίασε την προσοχή της σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

Πρώτος όρος για το σωστό προσανατολισμό της ΚΟ είναι η γνώση της κατάστασης στο χώρο της.

Στη συζήτηση σημειώθηκε ότι χρειάζεται πιο επιστημονική δουλειά, αξιοποίηση στοιχείων, επεξεργασιών και δυνάμεων, γενικά οργάνωση αυτού του τομέα.

Στην Περιοχή με πολύ συγκεκριμένο τρόπο εκφράζεται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η καπιταλιστική κρίση, η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - EE - πλουτοκρατίας. Παρουσιάζεται όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και της ανισομετρίας στην ανάπτυξη ανάμεσα σε κλάδους και περιοχές, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτά οξύνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Στην Αγροτική Οικονομία σημειώνεται μείωση παραδοσιακών καλλιεργειών αναγκαίων για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού (π.χ. ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, ντομάτες, σταφίδα και σταφύλι). Στον κάμπο Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας αναπτύσσεται η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής σε καπιταλιστική βάση με επίκεντρο την παραγωγή της φράουλας. Σημειώνεται, ακόμα, επιτάχυνση στην αλλαγή χρήσης γης και ενίσχυση της συγκέντρωσης για διευκόλυνση επιχειρηματικής δράσης (κύρια στους κλάδους τουρισμού και ηλεκτρικής ενέργειας). Ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύσσεται στον κλάδο παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα από ΑΠΕ, αλλά και σε κλάδους συνδεδεμένους με αυτή, όπως στην παραγωγή φωτοβολταϊκών. Στον τομέα των κατασκευών, έχουμε ιδιαίτερη πτώση στην κατασκευή κατοικίας, με ταυτόχρονη δραστηριότητα στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες. Σημαντικός παραμένει ο ρόλος του κλάδου Τροφίμων και Ποτών. Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στον Τουρισμό.

Δεύτερο ζήτημα που υπογραμμίστηκε είναι η επαρκής καθοδηγητική δουλειά σε αντιστοιχία με τις απαιτήσεις - μέτρο της η δουλειά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα, η δράση για την κοινωνική συμμαχία.

Στη Συνδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι δεν γίνεται λόγος απλώς για μικροαδυναμίες και μικροβελτιώσεις, αλλά για προσαρμογές που διασφαλίζουν έναν τρόπο καθοδήγησης από τα Οργανα, τέτοιον που να εμπνέει και να προκαλεί ένα είδος κομματικής λειτουργίας και δράσης το οποίο προετοιμάζει εντατικά την ΚΟ να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα του Κόμματος. Η ΚΟΒ και το κομματικό μέλος, για να παίξουν το ρόλο τους ως καθοδηγητές μαζών (και μάλιστα με το συγκεκριμένο επίπεδο συνείδησης), πρέπει να καθοδηγούνται από τα Οργανα με τρόπο που να τους παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο ευθύνης τους, να αξιοποιούν υλικά και επεξεργασίες του Κόμματος. Δεν έχει κατακτηθεί ακόμα ένα τέτοιο επίπεδο καθοδηγητικής δουλειάς στην Περιοχή και εκεί οφείλονται μια σειρά προβλήματα και δυσκολίες στις ΚΟΒ. Η ανασύνταξη του κινήματος είναι ένα ζήτημα ζωτικό όπου κρίνεται η ποιότητα και η επάρκεια της καθοδηγητικής δουλειάς.

Δουλειά για την πολιτικοποίηση της λαϊκής πάλης

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και σε αυτές που έγιναν στη συνέχεια μέχρι και την πιο πρόσφατη του Φλεβάρη, διαπιστώθηκαν τα νέα ελπιδοφόρα στοιχεία - διάθεση για πάλη και διεργασίες στις συνειδήσεις - αλλά και οι νέες δυσκολίες που μπαίνουν από τον αντίπαλο και τα στηρίγματά του. Εγινε ακόμα πιο καθαρό ότι ο πήχης της αντιπαράθεσης είναι ήδη πολύ ψηλά και φάνηκαν ακόμα πιο ανάγλυφα οι όροι, οι απαιτήσεις για την ανασύνταξη, η ανάγκη της επιτάχυνσης των προσαρμογών από το ταξικό κίνημα.

Αυτό που απασχόλησε την Συνδιάσκεψη είναι πώς θα πολιτικοποιηθεί αυτή η πάλη για να συνειδητοποιείται η λύση του προβλήματος της εξουσίας, πώς θα γίνεται καλύτερη εξειδίκευση για όλα όσα απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, πώς θα μπαίνουν σε κίνηση, θα οργανώνονται και θα συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ πλατιές λαϊκές μάζες, πώς θα γίνει η ΚΟ καλύτερη και πιο συστηματική στη θεωρητική δουλειά. Χρειάζεται μεγαλύτερη απαιτητικότητα στην αφομοίωση της πείρας, στη δουλειά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Η αποστολή του Κόμματος διασφαλίζεται με δουλειά που ενισχύει το ρόλο του στην εργατική τάξη με πιο ασφαλείς δείκτες αυτούς που έχει καθορίσει η πανελλαδική κομματική συνδιάσκεψη. Πιο γενικευμένα και πιο τεκμηριωμένα πρέπει στο εξής να συμπεριληφθούν στη δουλειά της ΚΟ και της αντίστοιχης Οργάνωσης της ΚΝΕ, τα μεγάλα ιδεολογικά ζητήματα που τίθενται στη διαπάλη (καπιταλισμός, σοσιαλισμός, βία κ.λπ.), με ακόμα μεγαλύτερη προβολή των θέσεων, των αξιών και της πείρας του ΚΚΕ.

Αυτοκριτικά στάθηκε η Συνδιάσκεψη σχετικά με πλευρές της λειτουργίας και της δράσης των ταξικών συνδικάτων. Στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν εκεί είναι: Το μόνιμο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως αρχαιρεσιών ή κεντρικών απεργιών, με όλη την γκάμα των ζητημάτων που ενδιαφέρουν τους εργάτες και με όσο γίνεται πιο πλούσιες μορφές. Πρέπει να απασχολήσουν τα κλαδικά σωματεία και ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το μισθό ή την ασφάλιση, αλλά και με τη λαϊκή στέγη, την Υγεία - Πρόνοια, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. Εχει μεγάλη σημασία, εκτός από το περιεχόμενο, και ο τρόπος, οι μορφές επαφής του συνδικάτου με τα μέλη του, με τους εργαζομένους που καλύπτει (ο αθλητισμός, η αξιοποίηση της τέχνης, του πολιτισμού, η ψυχαγωγία, η προβολή των αξιών της εργατικής τάξης και του κινήματός της, αλληλεγγύη, οι ποικίλες εκδηλώσεις, η ενημέρωση, το ενδιαφέρον για όλη την οικογένεια του εργάτη). Τα οικονομικά των σωματείων, η συγκέντρωση των συνδρομών.

Για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και της συμμαχίας

Ταυτόχρονα με την επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης, δημιουργούνται και προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη ενότητά της. Αυτό εκφράστηκε και στην Περιοχή. Ομως εμφανίζονται και νέα προβλήματα, λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας. Υπήρξαν αποτελέσματα, όπως n συμμετοχή καινούριων τμημάτων της εργατικής τάξης σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Γίνεται, επίσης, μια προσπάθεια για πιο σχεδιασμένη δουλεία για την ανάπτυξη του ενιαίου της πάλης. Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι η ΚΟ πρέπει να επιμείνει περισσότερο παντού και με πιο επεξεργασμένο σχέδιο.

Για την κοινωνική συμμαχία, ήδη, συγκεντρώνεται και στην Περιοχή θετική πείρα. Αναδεικνύονται ορισμένες πλευρές που πρέπει να απασχολήσουν. Επιδιώχθηκε κοινή δράση για τα διόδια, για το 5ευρω στα νοσοκομεία, για τη ΔΕΗ και την επανασύνδεση του ρεύματος, για τα «αγροτικά καλάθια». Επίσης στις κεντρικά κηρυγμένες απεργίες. Για τη συνέχεια, επιδιώκεται η ανάπτυξη κοινής δράσης για την Υγεία, την Παιδεία, την ανεργία, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, ελεύθερος χρόνος, πολιτισμός). Να γίνεται ουσιαστική δουλειά, με ζωντάνια, αξιοποίηση κόσμου και σωστή λειτουργία στις λαϊκές επιτροπές, που ήδη έχουν συγκροτηθεί και σε αυτές που θα συγκροτηθούν στην πορεία.

Στην Περιοχή υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει στροφή στα θέματα της οργάνωσης της πάλης και του λαού. Βεβαίως, αυτό απαιτεί τρόπο δουλειάς που αντιστοιχεί σε ζωντανές και απαιτητικές διαδικασίες, με τον οποίο δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα πλήρως όλο το δυναμικό της ΚΟ. Περισσότερη και καλύτερη δουλειά χρειάζεται με τα μικροαστικά στρώματα και τα προβλήματά τους, με το αναπτυσσόμενο τμήμα των επιστημόνων - μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους αγρότες. Πρέπει πιο πειστικά και τεκμηριωμένα να δίνεται απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων. Δεν είναι καθαρό στις πλατιές λαϊκές μάζες ότι είναι σαθρά τα διάφορα ιδεολογήματα, τα διαχειριστικά «μείγματα» που πλασάρονται ως διέξοδος. Με πιο ισορροπημένο και πιο ορθό τρόπο χρειάζεται να τίθεται στην προπαγάνδα το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των αγώνων.

Η ΚΟ έχει μέτωπο και αντιπαλεύει το ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, όλες τις ομάδες και συνιστώσες τους, όχι μόνο τις κεντρικές, αλλά και τις τοπικές τους εκφράσεις, όχι μόνο το δεξιό οπορτουνισμό, αλλά και το «ριζοσπαστικό» και «αντικαπιταλιστικό» τυχοδιωκτικό αντιΚΚΕ πόλο. Η πείρα που συσσωρεύεται, πανελλαδική και τοπική, υπαγορεύει επαγρύπνηση και προσοχή, αλλά και, ταυτόχρονα, όλες εκείνες τις απαραίτητες προσαρμογές στην καθοδήγησή και τη δράση της ΚΟ, έτσι ώστε να τους αντιμετωπίζει ακόμα πιο αποτελεσματικά, έχοντας υπόψιν την πορεία των εξελίξεων και την ιστορική πείρα του Κόμματος.

Η εξέλιξη των πραγμάτων επιβάλλει και την αύξηση της γενικότερης επαγρύπνησης, την ενίσχυση της περιφρούρησης του Κόμματος και του κινήματος από τις επιθέσεις και τις προβοκάτσιες του αντιπάλου και των μηχανισμών του.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η πειθαρχία, η απαιτητικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων και κατευθύνσεων και, γενικά, η τήρηση των αρχών λειτουργίας του Κόμματος είναι παράγοντας που συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση και περιφρούρηση, στην απόκτηση ικανότητας από το Κόμμα να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις.

Πλούσια η παρέμβαση της Οργάνωσης

Στο ζήτημα της παρέμβασης στις τοπικές κρατικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους), μετά τις εκλογές του Οκτώβρη γίνεται μια νέα προσπάθεια για πιο ολοκληρωμένη δουλειά, οξύνεται η διαπάλη στα κρατικά όργανα. Στη συνέχεια, καλείται η ΚΟ να πρωτοστατήσει στη λαϊκή πάλη για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Σημειώθηκε ότι σχετικά με τα έργα του ΕΣΠΑ, θέμα των οργάνων της ΚΟ και των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ, αλλά και του λαϊκού κινήματος, είναι να αντιπαραταχθεί η σωστή συνολική λογική για την κατεύθυνση των έργων, σε αντίθεση με αυτήν της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της και των εκπροσώπων τους στα κρατικά όργανα, παράλληλα με διεκδικήσεις που αφορούν τις ανάγκες του λαού της Περιοχής.

Η Συνδιάσκεψη επέμεινε στον προσανατολισμό της ΚΟ στις νέες ηλικίες και στην αποφασιστική στήριξη της ΚΝΕ. Σημειώθηκαν τα βήματα προόδου, η μεγάλη συμβολή της Οργάνωσης Περιοχής της ΚΝΕ. Επισημάνθηκε ότι το ζήτημα είναι για την ΚΟ να αναλάβει την ευθύνη και να αναπτύξει σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη δράση στις νέες ηλικίες, ιδιαίτερα σε χώρους κρίσιμους. Τα βήματα που έχουν γίνει σχετικά δεν αναιρούν την αναντιστοιχία με το επίπεδο που καθόρισε η Πανελλαδική Κομματική Συνδιάσκεψη και το 18ο Συνέδριο. Τα σχολεία, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, είναι ένας χώρος όπου χρειάζεται να διαμορφωθεί κοινός σχεδιασμός κομματικών και ΚΝίτικων οργάνων. Στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Περιοχής, πρέπει να ενταθεί η κομματική αυτοτελής παρέμβαση με εκδηλώσεις, κομματικό Τύπο κ.ά. Οργανωμένα να ξεκινήσει γενικευμένη παρέμβαση στη διδασκαλία, στα επιστημονικά αντικείμενα. Να συμβάλει η ΚΟ, ώστε να ανοίξει μαζική πολιτική δράση σε αυτούς τους χώρους για τα ζητήματα του κινήματος, της οργάνωσης και του περιεχομένου του, των συμμαχιών. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν βήματα στη δουλειά του ΜΑΣ. Χρειάζεται να συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα επιτροπές αγώνα και σε άλλες σχολές, ενώ πρέπει να καταξιωθούν και να μαζικοποιηθούν αυτές που υπάρχουν. Για την παρέμβαση στην εργαζόμενη νεολαία και στη νεολαία από τους χώρους κατάρτισης έγινε μια καλύτερη δουλειά τους τελευταίους μήνες με αφορμή και την καμπάνια της ΚΝΕ στην εργαζόμενη νεολαία. Χρειάζεται, όμως, κοινός σχεδιασμός και στήριξη της ΚΝΕ από την ΚΟ, ειδικά στους χώρους κατάρτισης.

Για τη δουλειά στις γυναίκες υπογραμμίστηκε ότι είναι κριτήριο του βαθμού ταξικής συνειδητότητας και ταξικής ευθύνης η πάλη για τη ζωή και τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών, των γυναικών της εργατικής τάξης για τη συμμετοχή τους στην ταξική πάλη, στο ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, για τη δραστηριοποίησή τους στους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ. Η μη αναγνώριση και κάλυψη των ιδιαίτερων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας εξαιτίας της θέσης της στην αναπαραγωγή, στην οικογένεια χρησιμοποιείται και ως μέσο πίεσής της για να ενδώσει στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε εκβιασμούς της εργοδοσίας, των τοπικών διοικήσεων, άλλων αστικών θεσμών (π.χ. σχολεία, κ.λπ.). Τα ζητήματα των ανισοτιμιών και ιδιαίτερων αναγκών των γυναικών δεν απασχολούν σταθερά και σε βάθος τις δυνάμεις μας στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο σταθερός και πιο ολοκληρωμένος προσανατολισμός στα ζητήματα των γυναικών και της νεολαίας θα επιδράσει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στοιχεία του σταθερού αυτού προσανατολισμού είναι η καλύτερη επεξεργασία θέσεων πάνω σε προβλήματα, όπως η μαθητεία, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, η σύνταξη στα 55, η προστασία της μητρότητας, των συνθηκών εργασίας, μέτρα πρόληψης υγείας, κοινωνική υπηρεσία φροντίδας από παθήσεις πιο συχνές στις γυναίκες κ.λπ.

Οσον αφορά τους μετανάστες, η μέχρι τώρα δουλειά της ΚΟ, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, έχει να παρουσιάσει θετικά βήματα και πείρα. Με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από τη μέχρι τώρα δράση, πρέπει να μπουν στο επίκεντρο η ανάδειξη μεταναστών στα συνδικαλιστικά όργανα, η αντιμετώπιση με αποφασιστικότητα των καθυστερήσεων στη στρατολογία μεταναστών, η οργάνωση των εργατών γης, η ένταση του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου με τις απόψεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του «αντιρατσιστικού χώρου» και η πιο άμεση αντίδραση σε κρούσματα ρατσισμού.

Για την κομματική οικοδόμηση

Συγκροτήθηκαν νέες κλαδικές ΚΟΒ για χώρους προτεραιότητας. Εκτιμήθηκε ότι είναι θετικό ότι η ΚΟ βελτίωσε τον προσανατολισμό της εκεί που πρέπει, ο «συσχετισμός» υπέρ των κλαδικών ΚΟΒ έγινε καλύτερος. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν νέες απαιτήσεις. Το βήμα που έγινε πρέπει να κατοχυρωθεί περισσότερο, με την αύξηση της καθοδηγητικής βοήθειας από τα όργανα. Πέραν της ενίσχυσης των κλαδικών ΚΟΒ και της οικοδόμησης καινούριων, πρέπει να «επιστρατευτούν» και οι εδαφικές στην προσπάθεια.

Και στην Πελοπόννησο το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο της εκλογικής του επιρροής. Διαπιστώνεται με κάθε ευκαιρία το διευρυμένο κύρος του Κόμματος λόγω της πολιτικής του και της αγωνιστικής του στάσης. Με τον περίγυρό της, η ΚΟ πρέπει να αποκτήσει δεσμούς με βάθος ανάλογο εκείνων των σκοπών του Κόμματος, της αποστολής του, του Προγράμματός του, του χαρακτήρα του. Αυτό καθορίζει και τον τρόπο δουλειάς της, με μια σειρά μορφές, με πρώτη την κομματική σύσκεψη.

Στην ιδεολογική δουλειά, η μέχρι σήμερα θετική πείρα μπορεί και πρέπει να γίνει εφαλτήριο για μια νέα ποιότητα που απαιτούν οι ανάγκες της ΚΟ, η αποστολή και η φυσιογνωμία του Κόμματος. Να αξιοποιηθεί καλύτερα το δυναμικό του Κόμματος και της ΚΝΕ και να αυξηθούν οι επιδόσεις στους δείκτες της ιδεολογικής δουλειάς (π.χ. συστήματα μόρφωσης, ΚΟΜΕΠ, «Ριζοσπάστης», διακίνηση βιβλίου «Σύγχρονης Εποχής», υλική υποδομή). Το βασικό, όμως, είναι να γενικευτεί και να γίνει τρόπος δουλειάς αυτό που έχει από καιρό ξεκινήσει στην Περιοχή, η πολυμορφία και η ζωντάνια στην ιδεολογική δουλειά της ΚΟ. Χρειάζεται η άμεση εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδιασμού από κάθε όργανο και ΚΟΒ, με πνεύμα πρωτοβουλίας και ανάληψη ευθύνης.

Στην οικονομική δουλειά η ΚΟ έχει πείρα και θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πρέπει να μπαίνει πρώτο είναι η συνδρομή του κομματικού μέλους, η μόνιμη μηνιάτικη οικονομική δουλειά στο λαό. Η δουλειά που ξεκίνησε από πέρυσι έφερε αποτελέσματα, στο βαθμό που υπήρξε έλεγχος και που τα στελέχη μπήκαν μπροστά για να δώσουν το παράδειγμα. Η ΚΟ θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη συνέχεια για να έχει το ΚΚΕ γερά οικονομικά, για να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια του αντιπάλου να υπονομεύσει το ΚΚΕ και να το «βάλει στο χέρι», απευθυνόμενη πλατιά στα λαϊκά στρώματα της Περιοχής.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι μόνιμη πρέπει να είναι η προσπάθεια για ανάδειξη στελεχών που να έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στα ντοκουμέντα του Κόμματος, που να πληρούν τα κριτήρια αυτά και να τα αναπτύσσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι γνωστή η διαχρονική επίθεση του αντιπάλου ενάντια στα στελέχη του Κόμματος και η πολύτιμη πείρα του Κόμματος από την περίοδο της κρίσης και της διάσπασης (1989-91). Αυτή η επίθεση ούτε σταμάτησε ούτε και πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως, εντείνεται και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, με δεδομένη την προοπτική και τις εξελίξεις. Ειδικά στο στόχαστρο του αντιπάλου είναι τα επαγγελματικά στελέχη, το αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας του Κόμματος να έχει επαγγελματίες επαναστάτες, για να μπορεί να παίξει το ρόλο του και να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Η υπεράσπιση του Κόμματος και των στελεχών του συμπεριλαμβάνει και πλευρές, όπως η βοήθεια και η στήριξη στη διαπαιδαγώγηση των νέων στελεχών, ώστε να αντιπαλεύουν τις δυσκολίες, να συνδυάζουν τη μαχητικότητα με μια όσο γίνεται πιο σφαιρική και συνολική συγκρότηση κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ