Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

«Η Μαρία» της Μ. Λοΐζου από τη Σύγχρονη «Εποχή»
«Η Μαρία» της Μ. Λοΐζου από τη Σύγχρονη «Εποχή»
Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απρίλη, τη μέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Σήμερα, λοιπόν, η σκέψη μας πηγαίνει στη μεγάλη απουσία της Μάρως Λοΐζου - που λείπει τριάμισι χρόνια από κοντά μας - και η οποία με το βαθύ της ένστικτο να βρίσκει κατάλληλες προσβάσεις στην επικοινωνία της με το παιδί, αλλά και με τη μοναδική εκφραστική της αίσθηση, αναδείχτηκε σε μια από τις πιο άξιες εργάτριες, που συντέλεσαν στην αναγέννηση της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Με την ευαίσθητη πένα της, θα μας ταξιδεύει πάντα στον παράξενο και ταυτόχρονα μαγευτικό κόσμο της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Εκεί που το πραγματικό συνυπάρχει με το φανταστικό, εκεί που ζωντανεύουν οι δράκοι και τα στοιχειά, ενώ η καταλυτική γονική σχέση είναι πανταχού παρούσα, για να βρει το παιδί την ασφάλεια και την παρηγοριά, προκειμένου να ξεπεράσει τα μυστήρια της ζωής που το απειλούν σε κάθε καινούριο βήμα του, στον άγνωστο, παράξενο, αλλά και μαγευτικό κόσμο που το περιβάλλει.

«Είναι απαραίτητο», έλεγε η Μάρω Λοΐζου, «να τροφοδοτηθεί ο νέος άνθρωπος με αγάπη, ασφάλεια και ανάπτυξη των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών του, δηλαδή τη φαντασία και τη δημιουργικότητα»... Με το χορό της γνώσης θα ενώσουμε τον κόσμο. Μια ουσιαστική, παιδαγωγική μέθοδος διαπερνά όλο το έργο της Λοΐζου. Η επιστημονική γνώση, συνταιριασμένη με τη δυνατότητα της παιδικής ηλικίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με τον κόσμο που το περιβάλλει και στην κατανόησή του με πνεύμα χαράς, οικουμενικότητας, συνεργασίας και δημιουργίας.

Ο Καζαντζάκης και τα παιδιά

Εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο διοργανώνει αύριο (3/4, 11 π.μ.) το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Μυρτιά, στην Κρήτη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώνεται στον Νίκο Καζαντζάκη, ως μεταφραστή και διασκευαστή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Θα γίνει παρουσίαση της νέας, ομοιότυπης έκδοσης του Μουσείου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν, σε μετάφραση του Καζαντζάκη. Θα παρουσιαστεί επίσης, για πρώτη φορά, ένα ανέκδοτο χειρόγραφο του συγγραφέα. Πρόκειται για διασκευή ενός αραβικού παραμυθιού από τον Καζαντζάκη. Στο δεύτερο μέρος, τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα συνομιλήσουν με την συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Λίτσα Ψαραύτη. Παράλληλα, θα λειτουργεί καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής και εικονογράφησης βιβλίου, καθώς και έκθεση βιβλίου.


Ομοιότυπη έκδοση του μουσείου, του βιβλίου του Βερν σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη
Ομοιότυπη έκδοση του μουσείου, του βιβλίου του Βερν σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ