Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Σε δύο ανεκτίμητες ιστορικές πηγές θα αναφερθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM».

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζουν τη σειρά εκδόσεων ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Μετά από τη «12η Ευρεία Ολομέλεια» του Φλεβάρη του 1968, που κυκλοφόρησε το 2008, κυκλοφόρησαν το 2010 τα πρακτικά της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 1950, καθώς και τα πρακτικά της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του Μάρτη του 1956. Τα δύο τελευταία αποτελούν το αντικείμενο της εκπομπής.

Με τις εκδόσεις αυτές δίνεται ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό στη δημοσιότητα. Σταδιακά φαίνεται πώς εξελίχθηκε ο οπορτουνισμός, αναδείχνεται και η μεγάλη σημασία της δεκαετίας του '40. Η σημασία της 3ηςΣυνδιάσκεψης βρίσκεται στο γεγονός ότι προσπαθεί να προσαρμόσει το Κόμμα στο νέο συσχετισμό των δυνάμεων μετά την οργανωμένη υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού τέλος Αυγούστου του 1949 και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα.

Η 6η Πλατιά Ολομέλεια του Μάρτη του 1956 συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των 6 κομμουνιστικών κομμάτων των σοσιαλιστικών κρατών, που φιλοξενούσαν τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Ανάμεσα στα δύο γεγονότα μεσολάβησαν σχεδόν 6 χρόνια και ο αναγνώστης θα διαπιστώσει μια μεγάλη μεταστροφή. Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Στη «Γειτονιά των Αγγέλων»

Στα έργα «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων» και «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (φωτ.), θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο θεατρικός συγγραφέας και πατέρας του μεταπολεμικού μας θεάτρου Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο στις 3 Δεκέμβρη 1922, ενώ το 1935 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά. Στη διάρκεια της Κατοχής αναμίχθηκε στην Αντίσταση, συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν από το 1943 ως το 1945, μια εμπειρία που τον σημάδεψε βαθιά, από τη μια, ενώ ταυτόχρονα και ο ίδιος μέσα από το έργο του «Μαουτχάουζεν» - το μοναδικό του πεζό - και τους στίχους που έγραψε για τα τέσσερα τραγούδια του «Κύκλου Μαουτχάουζεν» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης ανέδειξε τη σημασία του αγώνα ενάντια στο φασισμό ως υπόθεση κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου.

Η γοητεία που άσκησε πάνω του από τα παιδικά του χρόνια το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς Ονομα», οδήγησε τον Καμπανέλλη να την περιγράψει στο ομώνυμο θεατρικό του έργο και στα εξίσου αριστουργηματικά τραγούδια που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης «έφυγε» στις 29 Μάρτη 2011, αφού πρώτα, όμως, μας πήρε από το χέρι και μας σεργιάνισε στη «Γειτονιά των Αγγέλων», εκεί που το ψωμί είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για τον φτωχό και τον διαβάτη, εκεί που η ζωή κερδίζεται κάθε μέρα, «απ' το πρωί μες στη βροχή και μέσα στο λιοπύρι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ