Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εντείνεται η σύγκρουση με ιμπεριαλιστικές... πλάτες

AΜΠΙΤΖΑΝ.--

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αλασάν Ουατάρα (πρώην στελέχους του ΔΝΤ), που θεωρείται από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ ως ο νικητής των τελευταίων εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, εμφανίστηκαν χτες να ελέγχουν και την οικονομική πρωτεύουσα Αμπιτζάν της δυτικοαφρικανικής χώρας, έχοντας προηγουμένως καταλάβει περιοχές - κλειδιά (με τελευταία το επίνειο του Σαν Πέδρο και τη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, Γιαμασούκρο).

Χαρακτηριστική των εξελίξεων ήταν η απόφαση του στρατηγού Φιλίπ Μανγκού, ανώτατου διοικητή του στρατού της χώρας (που ως χτες υποστήριζε τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο) να ζητήσει καταφύγιο μαζί με την οικογένειά του στην κατοικία του Νοτιοαφρικανού πρέσβη στο Αμπιτζάν. Εντούτοις, στενός σύμβουλος του Γκμπάγκμπο υποστήριξε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν πρόκειται να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας αμαχητί, κατηγορώντας τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ πως υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως τις δυνάμεις του Ουατάρα.

Ο Ουατάρα, πάντως, εμφανίστηκε χτες σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας πως αποφάσισε να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να επιβάλει τη βούληση του λαού... για να τερματιστεί η βία στη χώρα και να προστατευτεί ο λαός από παραστρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Γκμπάγκμπο...».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που εποφθαλμιούν τον πλήρη έλεγχο αυτής της πρώην γαλλικής αποικίας, είναι αποφασισμένες να σπρώξουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, με στόχο τη γενικότερη αποσταθεροποίηση σε όλη την περιφέρεια της δυτικής Αφρικής για τον έλεγχο και του φυσικού πλούτου και των δικτύων της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ