Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Στον Πειραιά, αλλά και στην Καβάλα όπου σέρνονται στα δικαστήρια ναυτεργάτες που έκαναν απεργία

Συγκέντρωση στην ΠΕΜΕΝ και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΘΥΝΑΛ διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί οι ναυτεργατικές Ενώσεις Μηχανικών Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων και Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Η σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, που για λογαριασμό του κεφαλαίου επιδιώκει να αφανίσει από τα καράβια το ναυτεργάτη με συγκροτημένα δικαιώματα και εγκαταλείπει νησιά στο έλεος της απομόνωσης, είναι ταυτόχρονα και απάντηση στη νέα επιχείρηση συκοφαντίας, στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατικών αγώνων, μέσω των προκλητικών δηλώσεων της υφυπουργού ΘΥΝΑΛ Ελ. Τσουρή. Η οποία, διαβιβάζοντας στις 17 Μάρτη στη Βουλή γραπτή απάντηση σε ερώτηση βουλευτών για τον άδικο χαμό 55χρονου ασθενούς που πέθανε αβοήθητος στο Αγαθονήσι, λόγω των δραματικών ελλείψεων που αντιμετωπίσει το νησί στα στοιχειώδη όπως είναι οι παροχές Υγείας και η ακτοπλοϊκή σύνδεση, έφτασε να ισχυριστεί ότι για το τραγικό περιστατικό, έφταιγε η απεργία των ναυτεργατών στις 23 Φλεβάρη..!

Ενάντια στην τρομοκράτηση των απεργών

Με συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί στο παλιό λιμάνι της Θάσου, αλλά και με 5ωρη στάση εργασίας μεθαύριο Παρασκευή 1η Απρίλη και συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, οι ναυτεργάτες απαντούν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που σέρνει σε δίκη 25 συναδέλφους τους για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία που έγινε στις 11 Μάρτη του 2010.

Στο πλαίσιο εκείνης της απεργίας, οι ναυτεργάτες απήργησαν καθολικά και στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας, απέκλεισαν τα λιμάνια του Λιμένα και του Πρίνου στη Θάσο, αλλά και της Κεραμωτής στην Καβάλα.

Ο εφοπλιστής Μητσόπουλος, της Ναυτιλιακής Εταιρίας Καβάλας, και το Λιμεναρχείο Θάσου υπέβαλαν μηνύσεις σε βάρος 25 ναυτεργατών, για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης. Με βάση αυτές τις μηνύσεις οι ναυτεργάτες δικάζονται μεθαύριο Παρασκευή 1η Απρίλη στα δικαστήρια της Καβάλας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Ναυτεργατών Καβάλας, ο εφοπλιστής επιχειρεί να στήσει στο απόσπασμα το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της, με τις πλάτες του λιμεναρχείου. Οπως σημειώνουν, εργοδοσία και Λιμεναρχείο Θάσου, χέρι χέρι, τρομοκρατούσαν εργαζόμενους με την απειλή απόλυσης και ποινικών διώξεων για να τους αποσπάσουν «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» στις απαιτήσεις του αφεντικού. Κουρελόχαρτα στα οποία μικρή μερίδα εργαζομένων εμφανίζεται να δηλώνει ότι θέλει να εργαστεί. «Καλούμε σε ξεσηκωμό το λαό της Θάσου για να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης. Οι διώξεις πρέπει να πέσουν πάνω στο τείχος της Λαϊκής αντεπίθεσης. Εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι της Θάσου να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό», σημειώνει μεταξύ άλλων το σωματείο.

Συνολικά, στα πλοία των εταιρειών που εκτελούν τα δρομολόγια σύνδεσης της Καβάλας με τη Θάσο απασχολούνται 75 ναυτεργάτες και οι 25 από αυτούς διώκονται.

Στο πλευρό τους, βρίσκονται οι ταξικές αγωνιστικές συσπειρώσεις, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, που άλλωστε μαζί έδωσαν και τη μάχη για την επιτυχία και την περιφρούρηση της απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκαν οι δίκες των ναυτεργατών στη Θάσσο(2015-03-25 00:00:00.0)
Καθολική απαίτηση η κλιμάκωση του αγώνα(2006-02-17 00:00:00.0)
Σ' όλα τα λιμάνια η μάχη της απεργίας(2002-06-18 00:00:00.0)
Ενότητα και αλληλεγγύη έφεραν τη νίκη(2001-02-22 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες σπάει η τρομοκρατία(1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ