Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ
Υποχρηματοδοτούνται διαχρονικά και οδηγούνται στο κλείσιμο

Το «Αιγινήτειο» θα επισκεφτεί αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει στη γενική συνέλευση των εργαζομένων

Στο κλείσιμο οδηγεί τα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της υγείας και παιδείας, που σήμερα στο όνομα των ελλειμμάτων, του χρέους και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης παίρνει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις.

Στο «Αιγινήτειο» η επιχορήγηση από το κράτος (υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Δημόσιες Επενδύσεις) μειώθηκε από 16.731.000 ευρώ το 2009 σε 12.816.000 ευρώ το 2010 και σε 11.200.000 ευρώ το 2011. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου το 2010 προς τους προμηθευτές (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια) ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τη Δευτέρα, σε ενημέρωση που έκανε ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Δημήτρης Βασιλόπουλος στους εργαζόμενους - μετά από αίτημα του σωματείου τους - επιβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Μάλιστα, είπε ότι το νοσοκομείο είναι πιθανόν να αναγκαστεί να κλείσει τον Απρίλη, ενώ εκτίμησε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως το τέλος του 2011! Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση για αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. στην οποία θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι ειδικευόμενοι γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από μεθαύριο Παρασκευή.

Σε αντίστοιχο αδιέξοδο βρίσκεται και το «Αρεταίειο», που υποχρηματοδοτείται συστηματικά και υποβαθμίζεται, ενώ κυκλοφορούν και γι' αυτό διάφορα σενάρια διάλυσης. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απ' την Παρασκευή 18 Μάρτη διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επισημαίνουν ότι στο «Αρεταίειο» πραγματοποιούνται μια σειρά εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων χειρουργικής και γυναικολογικής ογκολογίας-παθολογίας οι οποίες δεν πραγματοποιούνται σε αυτό τον αριθμό σε κανένα άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας και ότι η υπολειτουργία του ευνοεί ευθέως τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Συντονισμένος αγώνας για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο

Παρέμβαση ενάντια στο κλείσιμο των δυο νοσοκομείων κάνουν με ανακοίνωσή τους ο Ενωτικός Συνδυασμός «Αιγινήτειου» και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα «Αρεταίειου».

«Οι απειλές για κλείσιμο των δυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (Βύρωνα, Καισαριανής κ.ά.) η απλήρωτη εργασία των ειδικευόμενων γιατρών, οι προτάσεις για "επιβίωση" των νοσοκομείων μέσα από τη συρρίκνωσή τους, τη μείωση μισθών, τη μη παροχή φαρμάκων στους απόρους κ.ά. δεν είναι αποσπασμένες από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ», υπογραμμίζουν.

Και τονίζουν: «Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να απαλλαγούν το κράτος και οι εργοδότες από την ευθύνη για την υγεία και την παιδεία. Να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι σχολές ως επιχειρήσεις με δικά τους έσοδα και κέρδη. Οποια μονάδα υγείας ή σχολή δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την πολιτική, να κλείνει, ανεξάρτητα από το αν καλύπτει σοβαρές και εξειδικευμένες ανάγκες υγείας και εκπαίδευση. Γι' αυτό το λόγο προωθούνται μέτρα για να γίνει πιο φθηνό και ευέλικτο το προσωπικό στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Να πληρώνουν οι ασθενείς ακόμη περισσότερα για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία. Να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, να εκπαιδεύονται οι φοιτητές της Ιατρικής και των άλλων σχολών υγείας στους νόμους του κέρδους και με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Είναι αποπροσανατολισμός ότι τα νοσοκομεία αυτά και τα ΚΨΥ είναι ειδικές περιπτώσεις γιατί ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχουν κοινή πολιτική. Το μεν προωθεί πανελλαδικά τη συγχώνευση σχολείων και σχολών και το άλλο τη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών δημόσιων νοσοκομείων (π.χ. η καρδιοχειρουργική μονάδα του Παίδων Αγία Σοφία, το ΑΧΕΠΑ), ενώ ετοιμάζεται το σχέδιο για τη συγχώνευση και το κλείσιμο σειράς νοσοκομείων (Αγ. Βαρβάρα, Ελενα Βενιζέλου κ.ά.)».

«Ολα αυτά θα σημάνουν απολύσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων. Θα πεταχτούν στο δρόμο ασθενείς από τα προστατευόμενα διαμερίσματα. Θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην υγεία και παιδεία για τα λαϊκά στρώματα», προειδοποιούν. Και καλούν σε αγώνα, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας -Πρόνοιας αύριο Πέμπτη στην Ομόνοια στις 10:30 π.μ. Διεκδικώντας: Καμία συρρίκνωση, συγχώνευση, κλείσιμο νοσοκομείου. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος, χωρίς δικαιώματα. Καμία πληρωμή ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους με βάση τον πλούτο που υπάρχει, την επιστημονική γνώση και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ