Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσανατολισμός στην εργατική τάξη και το χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας

Από παλιότερη συγκέντρωση του Κόμματος
Από παλιότερη συγκέντρωση του Κόμματος
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο και της καπιταλιστικής κρίσης, η δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, ήταν τα βασικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η οποία εξέλεξε γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής τον Κώστα Μπάτσικα μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε φυσικά η άγρια αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας, αλλά ιδιαίτερα η εκστρατεία συσκότισης των αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης που τη συνοδεύει και η προσπάθεια να εμφανιστεί σαν μονόδρομος που από κοινού πρέπει να επιλέξουν κεφάλαιο και λαϊκά στρώματα. Κάτι που, όπως επισημάνθηκε, απαιτεί σκληρή δουλειά, έντονη πολιτικο-ιδεολογική παρέμβαση για να κατανοείται ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα της κρίσης και δεν πρέπει να τα σηκώσει ο λαός.

Συγχρόνως, απαιτείται σκληρή σύγκρουση με τα ιδεολογήματα των δυνάμεων όλου του φάσματος του οπορτουνισμού που επιδρούν σε λαϊκές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην πάλη και αφορούν π.χ. συσπείρωση σε πολιτική πρόταση πτώσης της κυβέρνησης, στάση πληρωμών, αναδιαπραγμάτευση του χρέους και έξοδο από την ευρωζώνη, κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών και επιχειρήσεων σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, χωρίς να θίγονται οι καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας.

Ο αστικός σχεδιασμός για τη Β/Δ Ελλάδα

Το πανό της Οργάνωσης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το Μάη του 2010 στην Αθήνα
Το πανό της Οργάνωσης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το Μάη του 2010 στην Αθήνα
Εκτενώς συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης εξελίξεις που αφορούν στην περιοχή, καθώς η καπιταλιστική οικονομική κρίση επιτάχυνε τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας που τροφοδοτείται από χιλιάδες απολύσεις, το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Οπως τονίστηκε, σήμερα γίνεται ακόμα πιο καθαρός ο αστικός σχεδιασμός για τη βορειοδυτική Ελλάδα στα πλαίσια της ανάδειξης της χώρας σε σημαντικό δίαυλο στα δίκτυα μεταφοράς, ενέργειας και εμπορευμάτων, με τους οδικούς άξονες (ΕΓΝΑΤΙΑ - ΙΟΝΙΑ οδός), την απόληξη του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Σχεδιασμός, που αποτυπωνόταν ως εξής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013 (Σεπτέμβριος 2007): «... Οι εξελίξεις στις μεταφορές όμως θα αλλάξουν μερικώς τα δεδομένα, όσον αφορά τουλάχιστον το ανώτερο επίπεδο του δικτύου και αναμένεται ότι στα Ιωάννινα θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην Περιφέρεια αλλά και διακρατικά (Αλβανία) όσον αφορά τις δραστηριότητες "γνώσης", ενώ η Ηγουμενίτσα θα ενισχύσει το ρόλο της ως δυτικής εθνικής/διεθνούς πύλης».

Η κατάληξη, απ' ό,τι φαίνεται, του λιμανιού στο Πλατυγιάλι του Αστακού σε επενδυτές του Ισραήλ οδηγεί στον αρχικό σχεδιασμό να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση, με την πιθανή αναβάθμιση της βάσης του Ακτίου. Καταδεικνύει δε την ενεργή συμμετοχή της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, παράλληλα των οδικών αξόνων, είναι σε εξέλιξη η δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στα Γιάννενα με πάνω από 1.500 εργαζόμενους, η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στην Παραμυθιά, η κατασκευή δύο βιομηχανικών ζωνών στην Τύρια και τη Θεσπρωτία, η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ειδικό βάρος - όπως τονίστηκε - έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. «Η κύρια αναπτυξιακή επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η βελτίωση της ελκυστικότητάς της, μέσω της ανάδειξής της σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προκειμένου να καταστεί χώρος προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς που θα ενσωματώνουν την καινοτομία και τη γνώση ως βασικά στοιχεία ανάπτυξης της περιφερειακής οικονομίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως η γεωπολιτική της θέση, η δυναμική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το δίκτυο των κοινωνικών υποδομών, το πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και τη θετική αλληλεξάρτηση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση» (ΕΣΠΑ 2007 - 2013).

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οικονομία, επισημάνθηκε πως η συγκέντρωση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς ιδιαίτερα στη ζωική παραγωγή, αλλά και στη φυτική, αν και πιο αργά. Προωθείται το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και άλλων κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων, με την αποδέσμευση της Αγροτικής Τράπεζας από μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.

Στην πτηνοτροφία, στην περιοχή παράγεται πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής, το σύνολο των πτηνοτρόφων δουλεύουν φασόν για καπιταλιστικές επιχειρήσεις (ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ κλπ.). Στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου σχεδιάζεται να περάσει η εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και του Αμβρακικού κόλπου.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες είναι οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι - ψαράδες της βορειοδυτικής Ελλάδας. Πολλοί είναι εργατοαγρότες που αξιοποιούν την αγροτική δραστηριότητα για συμπληρωματικό εισόδημα. Εχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την ΚΑΠ που θα επεκταθεί με τη νέα αναθεώρησή της, και θα ξεκληρίσει ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς. Στη φτωχομεσαία αγροτιά κυριαρχούν αισθήματα απογοήτευσης και μοιρολατρίας σαν αποτέλεσμα των συνεπειών της εφαρμογής της ΚΑΠ και της παρέμβασης των μηχανισμών της EE, των αστικών κομμάτων και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων.

Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, μόνο ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής για την παραγωγή επαρκών και υγιεινών προϊόντων, για τη διατροφή του πληθυσμού αλλά και μεγάλες εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Συγκεντρώνεται η τουριστική δραστηριότητα στον παραλιακό άξονα μέχρι Λευκάδα, Σύβοτα και Γιάννενα και δημιουργείται ευνοϊκό πεδίο μονοπώλησης με την αξιοποίηση των οδικών αξόνων. Η υλοποίηση των κατευθύνσεων της συνθήκης της Λισαβόνας σαν όρος για την προώθηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 σημαίνει νέα δεινά για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Η δουλειά στην εργατική τάξη και στο κίνημά της

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη δουλειά της Οργάνωσης στην εργατική τάξη τονίστηκε πως έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις να πατήσει γερά σε μεγάλα εργοστάσια και εργατικούς κλάδους και έχει συγκεντρώσει πείρα, θετική και αρνητική, ενώ καλύτερα συνειδητοποιούνται οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις της πάλης στις σημερινές συνθήκες.

Αναφορά έγινε στη σύγκρουση και το χτύπημα της προσπάθειας σε ένα εργοστάσιο, το πισωγύρισμα σε μια άλλη βιομηχανία, που έδειξαν ότι πολύ καλύτερα πρέπει να μελετάται η τακτική του αντιπάλου, να παίρνονται μέτρα για ολόπλευρη προετοιμασία στην αντιμετώπιση της επίθεσης. Αντίθετα, η σταθερότητα, η πιο σχεδιασμένη παρέμβαση σε ένα τρίτο εργοστάσιο, έφερε πιο σταθερά αποτελέσματα, ανοίγει δρόμο για τη συνέχεια, έχει διαμορφώσει πυρήνα μέσα, ιδιαίτερα στους συμβασιούχους, δημιουργεί προϋποθέσεις για αποτελέσματα και στην κομματική οικοδόμηση.

Συμπερασματικά επισημάνθηκε πως τα αποτελέσματα της δράσης δεν έρχονται αμέσως και για να υπάρξουν προϋποθέτουν σχεδιασμό, σταθερότητα, διάταξη δυνάμεων, μελέτη της πείρας σε κάθε φάση της πάλης, παρακολούθηση της δράσης του αντιπάλου, εξουδετέρωση των επιχειρημάτων της εργοδοσίας και των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, μόνιμο μέτωπο και αποκάλυψη του υπονομευτικού ρόλου των οπορτουνιστών.

Προϋποθέτουν ακόμα:

-- Το βάθεμα της κατανόησης των Αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου, της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα, της διευρυμένης Συνόδου της ΚΕ για τα ζητήματα της κομματικής οικοδόμησης, του Πλαισίου Κοινής Δράσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

-- Το ξεκαθάρισμα λαθεμένων απόψεων και αντιλήψεων σχετικά με τη στρατηγική του Κόμματος, που βάζουν εμπόδια στο ξεδίπλωμα τόσο της δράσης όσο και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ορμή να προωθήσουν την πολιτική του ΚΚΕ.

-- Την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στη ζωή, στη σύνδεση δηλαδή της θεωρίας με την πράξη σε κάθε χώρο δουλειάς, κατοικίας, μόρφωσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Η δράση πάνω σ' αυτή τη βάση κρίνεται αναγκαία, καθώς εκτός των άλλων θα συμβάλει στην ουσιαστική παρέμβαση του Κόμματος σε ανώριμες πολιτικά μάζες εργατοϋπαλλήλων, που η καπιταλιστική κρίση θα φέρει στο προσκήνιο, ανθρώπων που απολύονται, που είναι απλήρωτοι, που προτάσσουν στην πάλη τους το πρόβλημα της επιβίωσης.

Αλλωστε η Οργάνωση έχει σχετική εμπειρία, καθώς αντιμετώπισε ήδη τέτοια ζητήματα π.χ. στα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, την Πολυκλινική στο Αγρίνιο, στους συμβασιούχους στους δήμους. Οπως τονίστηκε στη Συνδιάσκεψη, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι επειδή οι δυνάμεις του ΚΚΕ στέκονται αλληλέγγυες, στο πλάι των εργαζομένων, ότι αυτοί θα ακολουθήσουν το Κόμμα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν παρεμβαίνουν και άλλες δυνάμεις, όπως ο οπορτουνισμός και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Δεν κατασταλάζουν - σημειώθηκε - ενιαία οι εργαζόμενοι στα ίδια συμπεράσματα και απαιτείται επίμονη δουλειά για διαμόρφωση πυρήνα από τα μέσα που να δουλεύει και να προωθεί τη γραμμή του Κόμματος, γεγονός που η εμπειρία της Οργάνωσης δείχνει πως βοήθησε εκεί που το κατάφερε, όπως π.χ. με τους συμβασιούχους στα Γιάννενα.

Απαιτούνται ακόμα: Επεξεργασία αιτημάτων που απαντούν και σε άμεσα ζητήματα επιβίωσης (π.χ. πληρωμή χρεών, δημοτικά τέλη, ένταξη στο Ταμείο ανεργίας, προβλήματα με ΔΕΗ κλπ.). Οργάνωση της αλληλεγγύης από σωματεία, γυναικείους συλλόγους, εκεί που απασχολείται μεγάλος αριθμός γυναικών. Σταθερή και χωρίς ταλάντευση αποκάλυψη του εργοδοτικού συνδικαλισμού και των οπορτουνιστών. Σταθερή πολιτικο-ιδεολογική αυτοτελή παρέμβαση του Κόμματος.

Για τη συγκρότηση των λαϊκών επιτροπών

Μεγάλο τμήμα της συζήτησης στη Συνδιάσκεψη αφιερώθηκε στη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών, καθώς, όπως τονίστηκε, απαιτείται όχι μόνο η κοινή δράση και ο συντονισμός της πάλης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά να ανέβει σε ανώτερο επίπεδο η συμμαχία, η οργάνωση στον τόπο δουλειάς και κατοικίας, που από τη μια θα διεξάγει σκληρή πάλη για την άμεση επιβίωση του λαού και από την άλλη θα συγκεντρώνει, θα εκπαιδεύει, θα προετοιμάζει δυνάμεις για την αποφασιστική σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Οι λαϊκές επιτροπές πρέπει να προετοιμάσουν την οργανωτική - πολιτική υποδομή που σε συνθήκες απότομης ανόδου και όξυνσης της ταξικής πάλης θα αποτελέσουν επιτελεία του αγώνα, θα οργανώσουν και θα καθοδηγήσουν τη λαϊκή πάλη.

Οργανώνουν τη δράση και παρέμβαση για την αντιμετώπιση των βαριών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, για προβλήματα επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις όρους διαβίωσης όπως: Αδυναμία να εξασφαλίσει τη διατροφή, την υγειονομική περίθαλψη, τη μόρφωση των παιδιών της, την αποπληρωμή δανείων για κατοικία ή άλλες δανειακές υποχρεώσεις, την ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη, τη μετακίνηση, το ενοίκιο κατοικίας.

Τέτοια φαινόμενα άλλωστε εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά και θα παίρνουν στην πορεία τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν στο σύνολό τους θα βρουν έκφραση τα αντιλαϊκά μέτρα. Οσο οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν ανοιχτά μάτια και αφτιά, όσο πιο πολύ συνδέονται με τέτοιο κόσμο, τόσο πιο έντονα θα έρχονται τέτοια φαινόμενα στην επιφάνεια.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού ως ζήτημα προς λύση, προσανατολισμού και περιεχομένου στη δράση του Κόμματος, του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, των συλλόγων γυναικών, τέθηκε το πώς όλος αυτός ο κόσμος θα νιώσει αποκούμπι και σιγουριά να στηριχθεί στο Κόμμα και τις λαϊκές οργανώσεις. Η αλληλεγγύη ως περιεχόμενο των λαϊκών επιτροπών - υπογραμμίστηκε - θα είναι ίσως η πιο πρόσφορη μορφή δράσης, που θα μπορεί να προσελκύσει μάζες στην οργάνωση και τη δράση και σε αντιπαράθεση με τον «εθελοντισμό» και τη «φιλανθρωπία», που προωθούν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, τσαλακώνοντας την περηφάνια και αξιοπρέπεια του λαού.

Διευκρινίστηκε πως λόγος γίνεται για μαχητική - αγωνιστική αλληλεγγύη, που θα επιβάλει μέτρα αφενός επιβίωσης, θα στηρίζεται στην πραγματική εργατική αλληλεγγύη, που θα βοηθάει να ανέβει η οργάνωση και η πολιτική πείρα των μαζών, n διεκδίκηση με κριτήριο τις ανάγκες, με συνειδητοποίηση ότι ο εργαζόμενος άνθρωπος είναι ο παραγωγός του πλούτου και γι' αυτό πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα να τον κατέχει.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε ήδη πλατιά μαζική σύσκεψη των Γραμματειών των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ, όπου συζητήθηκε αναλυτικά το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός για τη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών. Ωστόσο χρειάζεται άμεσα να εκδηλωθεί δράση και πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή τους.

Οπως σημειώθηκε στη Συνδιάσκεψη, ρόλο λαϊκής επιτροπής μπορεί να παίξει η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ξεκινώντας από την κατάσταση των αγροτοκτηνοτρόφων, των απολυμένων αύριο στη ΔΩΔΩΝΗ, μέχρι και πρωτοβουλίες για προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από αυτή την εξέλιξη.

-- Λαϊκή επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί σε μια λαϊκή εργατική γειτονιά που μένουν εκατοντάδες απλήρωτοι ή απολυμένοι εργάτες.

-- Λαϊκή επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί σε ένα χωριό ή περιοχή που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα με καλλιέργειες και όχι μόνο.

-- Λαϊκή επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί σε μια ολόκληρη πόλη που μπορεί να ενιαιοποιηθεί η πάλη πάνω σε σοβαρά προβλήματα όπως της Υγείας, της Πρόνοιας κλπ.

Τα βάθρα των λαϊκών επιτροπών είναι: Το ΠΑΜΕ ή ταξικά συνδικάτα ή ταξικό εργατικό κέντρο. Η ΠΑΣΕΒΕ ή σύλλογοι που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕΒΕ. Η ΠΑΣΥ ή και ομοσπονδίες, ο αγροτικός σύλλογος, επιτροπή της ΠΑΣΥ σε μια περιοχή. Ο Σύλλογος και οι ομάδες γυναικών. Το ΜΑΣ, ο φοιτητικός σύλλογος ή η επιτροπή αγώνα.

Η συγκρότηση της λαϊκής επιτροπής προϋποθέτει την άλλη μέρα δράση με αφορμή είτε επιμέρους είτε πιο γενικά προβλήματα στο χώρο κατοικίας και στο χώρο δουλειάς (π.χ. απολύσεις, απλήρωτοι, τρομοκρατία κλπ.). Ανεξάρτητα ποιο ή ποια θα είναι τα προβλήματα αιχμής που θα αξιοποιηθούν για τη συγκρότηση μιας επιτροπής, πρέπει να διαμορφώσει συνολικό πλαίσιο όχι αντιγράφοντας το κοινό πλαίσιο (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ κλπ.) αλλά δουλεύοντάς το, για να στηρίζεται στη συγκεκριμένη πείρα και τα προβλήματα, αξιοποιώντας αιχμές και κρίκους για συσπείρωση. Ωστόσο, όμως, θα έχουν καθαρά τα βάθρα που στηρίζεται το μέτωπο στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, στα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου και την προοπτική της πάλης.

Αυτές οι προϋποθέσεις αποκλείουν ή δυσκολεύουν παρέμβαση κυρίως οπορτουνιστικών δυνάμεων που παρακολουθούν τις δράσεις του Κόμματος και είτε παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες ή ακόμα επιδιώκουν να παρέμβουν για να τις δυσκολέψουν.

Εν κατακλείδι, όπως τονίστηκε στη Συνδιάσκεψη, η συγκρότηση λαϊκών επιτροπών δεν είναι καθήκον για ζύμωση, σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή χρειάζεται να καταληχτεί συγκεκριμένος σχεδιασμός και ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας.

Για την κομματική οικοδόμηση

Πάγιος, πρωταρχικός στόχος η κομματική οικοδόμηση, όπως ήταν φυσικό βρέθηκε στο κέντρο του προβληματισμού της Συνδιάσκεψης και συζητήθηκε εκτενέστατα. Απολογιστικά τονίστηκε ότι προσπάθεια καταβλήθηκε, χρειάζεται ωστόσο ακόμη δουλειά στην κατεύθυνση αυτή και πρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματικότητά της. Ως στοιχείο που συμβάλλει αναδείχτηκε η αναδιάταξη και συγκέντρωση κομματικών δυνάμεων, τονίστηκε ωστόσο πως από μόνη της δεν αρκεί.

Οι χώροι δουλειάς και κλάδοι που επικεντρώνει η Οργάνωση την προσοχή της για οικοδόμηση προϋποθέτουν πιο συνδυασμένα μέτρα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους κομματικές δυνάμεις ή επαφές. Πρώτιστο καθήκον της νέας Επιτροπής Περιοχής είναι η επεξεργασία σχεδίου και η εξέλιξή του ως και την τελευταία ΚΟΒ.

Ωστόσο η Συνδιάσκεψη κατέληξε σε ορισμένες βασικές πλευρές αυτής της δουλειάς που είναι οι παρακάτω:

α) Τα εργοστάσια που ιεραρχούνται για οικοδόμηση πρέπει να παρακολουθούνται κεντρικά με χρέωση στελεχών, με συνδυασμένη δράση σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει διάταξη δυνάμεων, στελεχών και ΚΟΒ (κλαδικών και εδαφικών) και στο επίπεδο των Νομών και παράλληλα δράση από το κίνημα με σαφή προτεραιότητα τόσο από τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ - το ΕΚ Αρτας και την ΚΟ των ΕΚ Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Τους γυναικείους συλλόγους, τις αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ, την αξιοποίηση των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση, την αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής δουλειάς. Ταυτόχρονα αξιοποίηση δυνάμεων και από το αγροτικό κίνημα, στελεχών που μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Ορος, βέβαια, είναι η καλή γνώση του κάθε χώρου, της δράσης των άλλων δυνάμεων και της εργοδοσίας.

β) Τα νοσοκομεία της περιοχής, που είναι επίσης μεγάλοι χώροι συγκέντρωσης εργατοϋπαλλήλων, προϋποθέτουν καλή παρακολούθηση των εξελίξεων στην Υγεία. Αξιοποίηση δυνάμεων που σχετίζονται άμεσα με το χώρο της Υγείας, όπως ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σχολές νοσηλευτικής και ιατρικής όπου υπάρχουν δυνάμεις της ΚΝΕ και δράση από τις κλαδικές ΚΟΒ, όπου υπάρχουν, αλλά και τις εδαφικές της πόλης.

γ) Στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ειδικό ρόλο πρέπει να έχουν οι εκλεγμένοι - πέρα από τις δυνάμεις που υπάρχουν στο χώρο.

δ) Ειδική δουλειά, με αξιοποίηση μελών και επαφών του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε μετανάστες εργάτες που αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα προβλήματα και μπορεί να αποτελέσουν πηγή άντλησης νέων δυνάμεων για το Κόμμα. Η ειδική δουλειά και δράση από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά εργατικά κέντρα με επιτροπές μεταναστών μπορεί να ανοίξει δρόμους.

ε) Χώροι και κλάδοι που συγκεντρώνουν ψηλά ποσοστά γυναικών απαιτούν συνδυασμένη προσπάθεια και καλή γνώση των ιδιαίτερων προβλημάτων και μάλιστα στις νεότερες ηλικίες, στα νέα ζευγάρια κλπ. Οι κομματικές ομάδες των γυναικείων συλλόγων να έχουν σταθερό προσανατολισμό με σαφή κοινωνικοταξικά κριτήρια.

στ) Στον κλάδο των κατασκευών, που πλήττεται από την ανεργία, η κατάσταση θα δυσκολεύει στην προσέλκυση εργατών οικοδόμων εάν δεν βαθύνει το πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, ανοίγοντας πιο ολοκληρωμένα την πρόταση του Κόμματος. Οι Κομματικές Ομάδες στα συνδικάτα πρέπει να δυναμώσουν το ρόλο τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Για την οικονομική δουλειά

Ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας συζητήθηκε η οικονομική δουλειά της Οργάνωσης, αφού η πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητά του να μπορεί να τη στηρίξει οικονομικά.

Αυτοκριτικά η Συνδιάσκεψη στάθηκε στο ζήτημα της μη επίτευξης του πλάνου της στην τελευταία Οικονομική Εξόρμηση, παρότι το ποσό που συγκέντρωσε ήταν μεγαλύτερο από άλλες φορές. Οι αυξημένες της ανάγκες, λόγω και των εξόδων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Οπως τονίστηκε, η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, αρκεί με ενιαία αντίληψη, με σταθερή προσήλωση η νέα Επιτροπή Περιοχής και τα παρακάτω όργανα να επιμείνουν σε μέτρα όπως:

-- Καταβολή κάθε μήνα όλων των συνδρομών, τουλάχιστον στο ύψος που ορίζει το Καταστατικό.

-- Διαμόρφωση δίπλα σε κάθε όργανο και κάθε ΚΟΒ μόνιμου αριθμού συνδρομητών με ταυτόχρονη αξιοποίηση οπαδών για μαζική οικονομική δουλειά.

-- Ολα τα όργανα και οι ΚΟΒ να διαμορφώσουν χρονιάτικο προϋπολογισμό. Στις ΚΟΒ ο προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφώνεται μετά από ατομική συζήτηση με το κάθε μέλος και μέσα από πρόσθετες δραστηριότητες, που θα ανεβάζουν τα έσοδά της, το άθροισμα όσων αποφέρει η ατομική δουλειά και οι άλλες δραστηριότητες να αποτελούν τον προϋπολογισμό της ΚΟΒ για όλο το χρόνο, καταμερισμένο κάθε μήνα.

-- Κάθε μήνα σε όλα τα όργανα και τις ΚΟΒ να γίνεται οικονομικό κλείσιμο και έλεγχος της πορείας υλοποίησης των στόχων και του προϋπολογισμού, η ατομική εξέταση της συμβολής κάθε κομματικού μέλους και στελέχους.

-- Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε πλατιές συσκέψεις με φίλους και οπαδούς του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ