ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν τα πνεύματα στη μεθόριο Ισραήλ - Λωρίδας της Γάζας, και χθες, μία μέρα μετά τη βομβιστική επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκε μία Βρετανίδα επισκέπτρια και τραυματίστηκαν άλλοι 30 άνθρωποι. Μέχρι χθες, καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε αναλάβει επισήμως την ευθύνη.
Τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στόχους, κυρίως, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με επίκεντρο τις σήραγγες στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα. Οι αρχές της «Χαμάς», στη Γάζα, υποστήριξαν ότι έγιναν ζημιές, αλλά ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Λίγο αργότερα, εννιά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ, και δύο από αυτές έφτασαν στα περίχωρα του Ασντότ, χωρίς, όμως, να υπάρξουν τραυματίες.
Υπό αυτό το οξυμένο κλίμα, και με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να βρίσκονται σε συναγερμό, έφτασε, χθες, στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς υπεραμύνθηκε, εννοείται, του δικαιώματος «αυτοάμυνας» του Ισραήλ, δεν είπε λέξη για τη συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά εκτίμησε ότι «οι αλλαγές που γίνονται στον αραβικό κόσμο δίνουν την ευκαιρία στο Ισραήλ να προωθήσει περισσότερο την ειρήνη».
Επί της συγκεκριμένης παρατήρησής του δεν έλαβε σαφή απάντηση από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπαράκ, με τον οποίο συναντήθηκε. Εκτός του Μπαράκ, ο Γκέιτς θα δει τον Πρόεδρο Πέρες, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, αλλά και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος μετέβη, τελικά χθες, στην Μόσχα για συναντήσεις - αστραπή με τη ρωσική ηγεσία. Ο Νετανιάχου, στις πρώτες δηλώσεις του στη ρωσική πρωτεύουσα, επανέλαβε ότι «οι κίνδυνοι από την τρομοκρατία είναι ίδιοι για όλες τις χώρες» και έσπευσε, ως συνήθως, να συνδέσει τη διαπίστωση αυτή με το Ιράν.