Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζαν Μπερτράν Αριστίντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρώην Πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ επέστρεψε στην χώρα του την Παρασκευή, δύο μόλις μέρες πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των σημερινών προεδρικών εκλογών. Παρέμεινε εξόριστος στη Νότια Αφρική για επτά χρόνια μετά τη βίαιη ανατροπή και εκδίωξή του με μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, στις 20 Φλεβάρη του 2004. Η επιστροφή του στην Αϊτή ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, καθώς είχαν εκδοθεί πρόσφατα τα απαραίτητα διπλωματικά έγγραφα ενώ οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει από τον Αριστίντ να καθυστερήσει την επιστροφή του στην Αϊτή για μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, υποστηρίζοντας πως πιθανά να αποτελούσε παράγοντα «αποσταθεροποίησης»...

Οι σημερινές εκλογές πραγματοποιούνται ανάμεσα στην πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανγκάτ και τον Μισέλ Μαρτελί, τραγουδιστή και αγαπημένο παιδί των παραστρατιωτικών και της ολιγαρχίας, όπως αποφάσισε - μετά τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - η προσωρινή και διορισμένη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (CEP).

Ο βασανισμένος λαός της Αϊτής, που το 85% ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, χιλιάδες παραμένουν σε παραπήγματα, απότοκο από τον καταστροφικό σεισμό του Γενάρη 2010 που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις θανατηφόρες επιπτώσεις της επιδημίας χολέρας που μαστίζει τη χώρα και παραμένει ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό και επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο, μέχρι και 800.000 θα φτάσουν οι προσβεβλημένοι από τη χολέρα το 2011 στην Αϊτή.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ