Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαξιώνουν τους εκπαιδευτικούς και τις γνώσεις τους

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε ενημέρωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον «μέντορα» εκπαιδευτικό

Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Παιδείας απαξιώνει σήμερα τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να ενταχθεί στη λογική του σχολείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό επισήμανε την περασμένη Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του νέου συστήματος προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Νωρίτερα η υφυπουργός Παιδείας Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου υπερασπίστηκε το νέο σύστημα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα του «μέντορα», δηλαδή ενός παλιότερου εκπαιδευτικού που θα αναλαμβάνει την «καθοδήγηση» των νεοπροσλαμβανόμενων για δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στο θέμα του «μέντορα», ο Σ. Χαλβατζής επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της 2ετούς «δοκιμασίας» του εκπαιδευτικού «έχεις τον Μέντορα ο οποίος θα διαμορφώσει, θα καναλιζάρει, θα ποδηγετεί το νέο εκπαιδευτικό», αναρωτώμενος με βάση «ποιο πλαίσιο; Ποιες αρχές;» και σημειώνοντας ότι τα πρότυπα θα διαμορφώνονται με βάση την κυρίαρχη πολιτική επιλογή. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι ένας εκπαιδευτικός «πιστός στη λογική της επιχειρηματικότητας, στο "σχολείο της αγοράς"» αφού «η Παιδεία που θέλετε να διαμορφώσετε είναι η Παιδεία που έχει ανάγκη η αγορά και όλα προσαρμόζονται σε αυτήν. Δεν βλέπετε την ανάγκη που έχει ο μαθητής και η ίδια η χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «στο ΚΚΕ έχουμε άλλη αντίληψη για την Παιδεία, τη μάθηση, τη γνώση. Χρειάζεται ένας άλλος εκπαιδευτικός σε ένα άλλο σχολείο. Εκπαιδευτικός που να δίνει γνώσεις, να διαμορφώνει μαθητές που θα γνωρίζουν τη ζωή, την πραγματικότητα, την εξέλιξη. Να μαθαίνουν, να μορφώνονται τα παιδιά του λαού, να γίνονται ελεύθερες προσωπικότητες, να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη, τους φυσικούς νόμους, τους κοινωνικούς νόμους. Να δρουν, να ζούνε, να αγωνίζονται, να παρεμβαίνουν για την αλλαγή της πορείας των εξελίξεων, της κοινωνίας». Τέλος, επισήμανε ότι οι πολιτικές που ασκούνται από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ «οδηγούν στην απαξίωση της ζωής και των γνώσεων των νέων. Η πολιτική σας απαξιώνει και τους εκπαιδευτικούς και τις γνώσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ