Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ «περιοδεύει» στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει πελατεία για το εγχώριο τουριστικό κεφάλαιο, περίπου 80 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες κλπ.) των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Σπάρτης και Τρίπολης, που δουλεύουν στις σωστικές ανασκαφές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Σπάρτη, παραμένουν απλήρωτοι από τις 10 Δεκέμβρη...

Πρόκειται για συμβασιούχους - φυσικά... - οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς αυτεπιστασίας, δηλαδή ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, άρα ο εργοδότης τους είναι το ΥΠΠΟ-Τ ή το ελληνικό δημόσιο. Η διευκρίνιση αυτή είναι αναγκαία, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΠΟ-Τ «πετάει» το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υποδομών. Για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, όμως, που υπό αντίξοες συνθήκες προστατεύουν ό,τι μπορούν από την πολιτιστική κληρονομιά, η κραυγή αγωνίας είναι σαφής: «S.O.S ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3,5 ΜΗΝΕΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ 80 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»! Ετσι ξεκινά το μήνυμά τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ του κεφαλαίου στις κατασκευές και το ΥΠΠΟ-Τ προχωρά σε σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να «επιταχυνθεί» το αρχαιολογικό έργο προς όφελος των «μεγάλων έργων» και των μεγαλοεργολάβων. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση νομοθέτησε το «μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ ΥΠΠΟ-Τ και υπουργείου Υποδομών, νομοθέτημα που οι έκτακτοι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν «μονομερή απόφαση που περιορίζει ασφυκτικά την αρχαιολογική εργασία προς όφελος των εργολάβων στα μεγάλα δημόσια έργα». Το «μνημόνιο» αυτό «πέρασε» ως άρθρο στο νόμο για τον κινηματογράφο, μαζί με δύο ακόμα άρθρα για την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών και τη σύνταξη «έκθεσης αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης», τα οποία συμπληρώνουν το επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο για τα μνημεία, τα ευρήματα και τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ