Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Απαντάμε αγωνιστικά

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη απεργία

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπάλληλους και τεχνικούς να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ - που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις του κλάδου - απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, τονίζοντας ότι με τη σημερινή απεργία «απαντάμε αγωνιστικά παλεύοντας να αποκρούσουμε τη σφοδρή εργοδοτική επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα δικαιώματά μας». Τους καλεί, επίσης, να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση στις 11 πμ στο κλειστό του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως (Ευελπίδων 2), κάτω από τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και των ταξικών σωματείων.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει: «Η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και προϊόντων είναι αυτό που βρίσκεται στη βάση των οικονομικών κρίσεων του καπιταλισμού. Στον κλάδο των ΜΜΕ δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το διακρίνει αυτό. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης είχαμε έκρηξη δημιουργίας εκατοντάδων νέων καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών, περιοδικών, εφημερίδων. Υπερπροσφορά του "προϊόντος" της ενημέρωσης σε τέτοιο σημείο που και οι ίδιοι να ομολογούν από παλιά ότι "δεν αντέχει η αγορά τόσα μέσα".

Συνυπήρχαν όμως στον κλάδο όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες αποσκοπώντας όχι μόνο στα φανερά κέρδη που διεκδικούσαν από τη διαφημιστική πίτα, αλλά και στα κρυφά από τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του καθένα (ναυτιλιακές, κατασκευαστικές, τουρισμός, πολιτισμός κλπ.) όπου, χρησιμοποιώντας την πολιτική δύναμη που τους προσέδιδαν τα Μέσα που κατείχαν, αντλούσαν ζεστό δημόσιο χρήμα.

Σε περίοδο γενικότερης οικονομικής κρίσης, που η διαφημιστική δαπάνη και οι κυκλοφορίες κατρακυλούν και υπάρχει αδυναμία να διατηρηθούν όλα αυτά τα μέσα, και στον κλάδο μας ακολουθούν την κλασική διαδικασία που ακολουθεί το καπιταλιστικό σύστημα για να ξεπερνά τις κρίσεις του, την καταστροφή μέρους του κεφαλαίου και προϊόντων του, κλείσιμο δηλαδή επιχειρήσεων και συγχωνεύσεις.

Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την κρίση, μια σειρά σχέδια των εργοδοτών του κλάδου, που είχαν στα συρτάρια τους εδώ και χρόνια, μπαίνουν σε εφαρμογή και καταργούν στην πράξη τις ΣΣΕ, μειώνουν μονομερώς τους μισθούς, καταργούν ειδικότητες, ώστε παράλληλα με την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όσο και όποτε θέλουν τα αφεντικά. Επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αλείβει βούτυρο στο ψωμί τους, προωθώντας, στη βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου και του νέου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, τη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, με δραστική μείωση των μισθών και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο που θα ισχύουν παντού.

Οι εργαζόμενοι του χώρου, όλων των ειδικοτήτων, πρέπει να ενοποιήσουν την πάλη τους, διεκδικώντας κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Βεβαίως, ο ανεβασμένος αγώνας απαιτεί ανεβασμένες μορφές πάλης, όμως η κλιμάκωση του αγώνα τους πρέπει να αφορά πρωτίστως την αμφισβήτηση της πολιτικής που επιτίθεται στα δικαιώματά τους.Σημασία έχει ο προσανατολισμός και η μαζικότητα του κινήματος και όχι αποκλειστικά οι μορφές πάλης με αιτήματα είτε συντεχνιακά κυριολεκτικά, είτε αμυντικά, είτε διαχειριστικά. Πρέπει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις στους άλλους κλάδους, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στο κεφάλαιο και να κατευθύνουν την πάλη τους στο θέμα της εξουσίας.

Επιθετικά διεκδικούμε:

Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων! Τώρα αυξήσεις σε μισθούς που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.

Απαιτούμε την κατάργηση κάθε μορφής ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης ή συμφωνίας που προβλέπει μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, συγχωνεύσεις τμημάτων.

Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις για μείωση αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ ΑΠΕ) και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις.

Στα λεγόμενα "new media", μέσω της νέας ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή της για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους που εκδίδουν και εφημερίδες.

Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους.

Αμεση κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κλπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κατάργηση της απλήρωτης και "μαύρης" πρακτικής εξάσκησης και αυτή να γίνεται με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μόνιμη σταθερή δουλειά, 7ωρο - 35ωρο- 5ήμερο.

Κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με μισθό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.

Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και ουσιαστικές αυξήσεις ιδιαίτερα για τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.Αναστολή πληρωμών των δανείων.

Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Οριο συνταξιοδότησης 60 έτη για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.

Να καταργηθούν το μνημόνιο με την τρόικα και οι "επικαιροποιήσεις" του.

Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ