Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στο «παζάρεμα» και η κυριακάτικη αργία

Στη «συμβολή» για ένα νέο «εμπορικό κώδικα», η Συνομοσπονδία Εμπορίου εντάσσει και τη συζήτηση για την κυριακάτικη αργία

Ετοιμη να «παζαρέψει» την κυριακάτικη αργία και με την «αυταπάτη» ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την επέλαση των πολυκαταστημάτων με «διάλογο», η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει ότι επιδιώκει να συμβάλει «στη θέσπιση ενός απλού, κατανοητού και λειτουργικού "εμπορικού κώδικα" από το ΥΠΑΑΝ που θα διαφυλάττει το νόμιμο υγιές εμπόριο». Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έρευνα για το «πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς του λιανεμπορίου», με τις απαντήσεις των 12 Ομοσπονδιών και 260 εμπορικών συλλόγων της δύναμής της σχετικά με πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς. Αλλά με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, μεθοδεύεται και η αντιμετώπιση της αργίας της Κυριακής ως ένα ακόμη θέμα που μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία για την πλήρη κατάργησή της.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τέθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις το ερώτημα για την Κυριακάτικη Αργία: «Θεωρείτε ότι οι εξαιρέσεις της κυριακάτικης αργίας όπως αυτές αναφέρονται από το νόμο, θα έπρεπε να αλλάξουν;». Ετσι, αντί να μπει το κρίσιμο ζήτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της αργίας, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο κακά. Αντιδρώντας στην επίθεση που ξεδιπλώνεται, η θέση τους για υπεράσπιση της αργίας κατά 95,5% πιστώθηκε τεχνητά ως αποδοχή και στήριξη του σημερινού πλαισίου των εξαιρέσεων πάνω στο οποίο βασίζονται και τα μεγάλα συμφέροντα για να συνεχίσουν να πιέζουν. Για του λόγου το αληθές, ακόμη και το 3% που θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι εξαιρέσεις, μιλούν για 1 - 2 Κυριακές επιπλέον το χρόνο.

Σε γενικές γραμμές, οι απαντήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν αναμενόμενες. Σε σχέση με τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης», μόλις το 51,97% απάντησε ότι τις γνωρίζει. Για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι περισσότερες οργανώσεις (39,37%) θεωρούν ότι η διάρκεια πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 35-45 ημερών. Για τις θερινές, το μεγαλύτερο ποσοστό (38,59%) κρίνει ότι πρέπει να διαρκούν έως 30 μέρες. Το 87,40% θέλει περιορισμό στις προσφορές, με το 70,27% να τις προσδιορίζει σε 2 φορές το χρόνο και με διάρκεια 10 ημερών (40,16%). Επίσης, το 81,89% κρίνει ότι υπάρχουν απαγορευτικές ημερομηνίες για τις προσφορές, κυρίως πριν τις γιορτές Χριστουγέννων - Πάσχα (28,85%) και για 1 μήνα πριν από τις εκπτώσεις (16,35%). Για τις προωθητικές ενέργειες θέλει περιορισμό το 78,74%, με το 21,26% να θεωρεί ότι αρκούν 4 φορές το χρόνο. Το 51,97% κρίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί για τη δημοσιοποίηση προωθητικών ενεργειών και το 22,83% θεωρεί ότι είναι αρκετές έως 19 μέρες το χρόνο.

Στο σημαντικό θέμα της εμπορικής χωροταξίας, το 88,19% κρίνει ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα για την αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Το 87,40% ζητά διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου εμπορικής χωροταξίας, που θα λαμβάνει μέτρα με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα και θα αποτρέπει την εξάπλωση των υπερκαταστημάτων. Σε ειδικές ερωτήσεις για τα πολυκαταστήματα, το 96,85% θεωρεί απαραίτητους τους γεωγραφικούς περιορισμούς για την εγκατάστασή τους, ενώ το 96,06% ζητά και πληθυσμιακούς περιορισμούς. Σε ποσοστό 91,34% κρίνεται απαραίτητο να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, με το 68,97% να θεωρεί ότι πρέπει να αποφασίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι. Για τα καταστήματα στοκ και τα εκπτωτικά (άουτλετ), υπέρ των περιορισμών τάσσεται το 83,46%, κυρίως πληθυσμιακών (28,30%) και μεγέθους (18,87%).

Σε μια σειρά άλλα θέματα, η πλειοψηφία θέλει μερική ή ριζική αναμόρφωση για το καθεστώς εκποίησης - διάλυσης. Το 99,21% τάσσεται υπέρ προϋποθέσεων για τις άδειες υπαίθριου εμπορίου. Η άδεια πρέπει να δίνεται σε αναξιοπαθούντα άτομα (64,29%) και να χορηγείται από το Δήμο (81,10%), με τον έλεγχο να ασκείται από μεικτά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν οι εμπορικοί σύλλογοι (84,27%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ