Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολυμέτωπη δράση για το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας

Ανασκόπηση της πείρας από τη δράση του Κόμματος σε Καλλιθέα, Ταύρο, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Π. Φάληρο, Αλιμο, Μπραχάμι, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα και Βούλα

Από παρέμβαση για την παραλία στο Ελληνικό
Από παρέμβαση για την παραλία στο Ελληνικό
Η παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές, η οποία αγκαλιάζει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Νότιων Συνοικιών (Καλλιθέα, Ταύρος, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Π. Φάληρο, Αλιμος, Μπραχάμι, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα) της Περιφέρειας Αττικής του ΚΚΕ.

Στο ξεδίπλωμα της πολύμορφης παρέμβασής της η Κομματική Οργάνωση λαμβάνει υπόψη τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, που προσανατολίζεται σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της παραλίας του Ελληνικού, όπως προβλέπεται και στο «Πρόγραμμα Αττική 2014».

Το πρόγραμμα αυτό προωθεί: Τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο, αλλαγές χρήσης γης ώστε να προχωράει ανεμπόδιστα η επενδυτική δραστηριότητα του κεφαλαίου και να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία, καθώς και χωροθέτηση εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους και στην παραλία. Ειδικά για την περιοχή, προβλέπεται η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου (παραλιακό πάρκο, μετατροπή γηπέδου Tae Kwon Do σε διεθνές συνεδριακό κέντρο) και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Από εκδήλωση του ΚΚΕ στην Καλλιθέα
Από εκδήλωση του ΚΚΕ στην Καλλιθέα
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Κομματική Οργάνωση - που ήδη έχει καταγράψει δυναμικές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό - προετοιμάζει την παραπέρα δράση της, προβάλλοντας τις θέσεις: Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το κράτος να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του πάρκου. Να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για την ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.

Παράλληλα, στο σχεδιασμό της Οργάνωσης λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι στο μέλλον τόσο η διαδικασία των αναπλάσεων, όσο και το αποτέλεσμά τους θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζομένων στις κατασκευές και στον επισιτισμό. Γεγονός που καθιστά άμεσο καθήκον την προετοιμασία και τον προσανατολισμό της δράσης της Οργάνωσης σε αυτούς τους εργαζόμενους.

Μέτωπο στις τοπικές διοικήσεις

Οπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, ένας από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης της δράσης της Οργάνωσης και της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου είναι το μέτωπο απέναντι στις τοπικές διοικήσεις, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπου οι τοπικές διοικήσεις επιτελούν λειτουργίες του αστικού κράτους, εφαρμόζουν το μνημόνιο, προωθούν την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη να αποκαλύπτεται καθημερινά ο ρόλος των άλλων δυνάμεων και των τοπικών διοικήσεων, μέσα από παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με ανακοινώσεις των Κομματικών Οργανώσεων και κυρίως με όρους κινήματος, με τη συσπείρωση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων και την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στις τοπικές διοικήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή επιδρομή.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται και το μέτωπο στον οπορτουνισμό, που συμμετέχει ή στηρίζει τοπικές διοικήσεις στην περιοχή, όπως, για παράδειγμα, στη Ν. Σμύρνη (στηρίζει τη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ), σε Αργυρούπολη - Ελληνικό (με δημοτική αρχή που στηρίζεται από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, ομάδα Αλαβάνου). Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η στάση τους, καθώς οι διοικήσεις αυτές εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, στο Ελληνικό η διοίκηση προσπάθησε να περάσει ρύθμιση για τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δήμο με «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Η στάση των διοικήσεων των δήμων είναι αποκαλυπτική: Εφαρμόζουν αντιλαϊκά μέτρα, με προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ, μεταφορά των βαρών στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, π.χ. μεταφορά μαθητών, συγχωνεύσεις σχολείων στη Ν. Σμύρνη, αύξηση της φορολογίας μέσω των ανταποδοτικών τελών, παράδοση ελεύθερων χώρων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παρέμβαση στους εργατοϋπαλλήλους

Η Κομματική Οργάνωση έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε εργασιακούς χώρους της περιοχής (εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, χώρους κατάρτισης και σχολεία).

Από την πείρα που βγαίνει από τις συζητήσεις με οπαδούς του ΚΚΕ, αλλά και λαϊκά στρώματα που συσπειρώνονται σε άλλα κόμματα, φαίνεται να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την πρόταση διεξόδου από την κρίση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό, γίνεται συζήτηση για τις συμμαχίες, για την ανάγκη συμμετοχής στους αγώνες, την αναζωογόνηση των σωματείων, των μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η εμπειρία της Οργάνωσης δείχνει ότι η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων συμφωνεί με τις θέσεις του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να ανέβει το επίπεδο συμμετοχής λαϊκών μαζών στο κίνημα, να ξεπεραστούν στην πράξη οι αρνητικοί συσχετισμοί, να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και ο φόβος της απόλυσης, να αναδειχθεί η αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης της λαϊκής πάλης με ταξικό προσανατολισμό.

Οι δυνατότητες φαίνονται από την ίδια την πείρα της Οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα θετικά αποτελέσματα από την παρέμβαση σε μεγάλο πολυκατάστημα και τη σωστά σχεδιασμένη τακτική της Οργάνωσης με αφορμή τις απολύσεις εργαζομένων. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, τόσο στο ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, όσο και στη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, που είχαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους το ταξικό σωματείο, φορείς γυναικών και συνταξιούχων, μπήκαν μπροστά με αγωνιστική διάθεση, στηρίχθηκαν στο ΠΑΜΕ και στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οργάνωσαν και περιφρούρησαν την πάλη τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στο χώρο, κλιμάκωσαν τον αγώνα με συμμετοχή σε 24ωρη απεργία, ξεπέρασαν το επιχειρησιακό σωματείο, συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη.

Η στήριξη των εργαζομένων τους παρείχε αντιστάσεις απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, την αστυνομοκρατία, τους δήθεν αγανακτισμένους πελάτες, παρόλο που ορισμένοι από τους εργαζόμενους λύγισαν μπροστά στις πιέσεις και το φόβο της απόλυσης. Είχε προηγηθεί η επίμονη παρέμβαση του ΚΚΕ, μέσα από επισκέψεις κομματικών αντιπροσωπειών, εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, του κλαδικού συνδικάτου, διοργάνωση συσκέψεων και ομιλιών, συστηματική και σταθερή παρέμβαση μέσα στο χώρο δουλειάς.

Αντίστοιχα, σε εργαζόμενους συμβασιούχους στους ΟΤΑ σε συγκεκριμένο δήμο, η σταθερή δουλειά χρόνων με πολυμορφία παρεμβάσεων, η έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, πέρα από την ενημέρωση και την προπαγάνδιση των θέσεων του ΚΚΕ, συσπείρωσαν εργαζόμενους γύρω από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, φαίνεται πως η άμεση παρέμβαση για οξυμένα λαϊκά προβλήματα και ο σωστός προσανατολισμός συμβάλλουν στο κέρδισμα νέων συνειδήσεων με το δρόμο της συλλογικής πάλης, της οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι, στην Καλλιθέα η Οργάνωση ανέπτυξε άμεσα δράση για να μην επιβληθεί χαράτσι για τη μετακίνηση μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό οξύνθηκε η αντιπαράθεση με τη διεύθυνση, ξεσηκώθηκαν γονείς, συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναγκάστηκε η αντιπολίτευση να συμφωνήσει ώστε να μη μεταφερθούν τα βάρη της μεταφοράς των μαθητών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Ακόμα, η επίμονη και προσανατολισμένη δουλειά ΚΟΒ της συνοικίας, των ΕΒΕ, των εμποροϋπαλλήλων, της Αχτίδας τηλεπικοινωνιών, καθώς και η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων μέσα από το ΣΕΤΗΠ είχε αποτέλεσμα να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα σε μεγάλο εργασιακό χώρο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου εργάζονται κυρίως νέοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και υπό καθεστώς έντονης εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Ανάπτυξη της αυτοτελούς δράσης των ΚΟΒ

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, επισημάνθηκε η ανάγκη η παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων στους μαζικούς φορείς να συμβάλλει στον προσανατολισμό της δράσης τους, στην πολιτικοποίηση, στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων που ενισχύουν την ανάπτυξη της εργατικής και λαϊκής πάλης. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη σταθερής παρέμβασης της Κομματικής Οργάνωσης στον κύκλο των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, της διεύρυνσης αυτού του κύκλου κύρια μέσα από την ανάπτυξη της δράσης της Οργάνωσης στους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα, της παρέμβασης στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, στους χώρους κατάρτισης κ.λπ.

Ακόμα, αναδείχθηκε από την πείρα της Οργάνωσης ότι στην καλύτερη εξειδίκευση της δράσης και στην αποτελεσματικότερη παρέμβαση με στόχο την κομματική οικοδόμηση συμβάλλει η δημιουργία Κομματικών Ομάδων (π.χ. στο Σωματείο Συνταξιούχων, στους Συλλόγους Γυναικών, Γονέων, ΕΒΕ κ.α.). Ετσι, μπορεί καλύτερα να συμβάλλει η Κομματική Οργάνωση και στη ζωντανή λειτουργία των φορέων (προσανατολισμός και περιεχόμενο δράσης, σταθερή συνεδρίαση, ανάπτυξη αγωνιστικών δραστηριοτήτων σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε χώρους Υγείας - Πρόνοιας).

Η εμπειρία της Οργάνωσης δείχνει ότι οι Κομματικές Ομάδες μπορούν να αποτελέσουν κρίκους - κλειδιά για την ανάπτυξη της παρέμβασης του Κόμματος στο εργατικό κίνημα και την κομματική οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς. Μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη προβολή των θέσεων του ΚΚΕ στο χώρο, στη δημιουργία δεσμών με τους εργαζόμενους, στην αύξηση της επιρροής του Κόμματος σε εργοστάσια, κλάδους, τόπους σπουδών, συνοικίες.

Παρέμβαση στις γειτονιές

Πέρα από την πλούσια δράση που αναπτύσσει η εδαφική Κομματική Οργάνωση στους τόπους δουλειάς της περιοχής της, στον προσανατολισμό της βρίσκεται η παρέμβαση στις γειτονιές, εκεί που ζουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, από τη συζήτηση επισημάνθηκε η αξία των επιτροπών στήριξης του ΚΚΕ στις γειτονιές, που συμβάλλουν στη δραστηριοποίηση των οπαδών του Κόμματος και στην πλατύτερη προβολή των θέσεων του ΚΚΕ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πείρα της Κομματικής Οργάνωσης, όπου λειτούργησαν στην ουσία τέτοιες επιτροπές μπροστά στις εκλογές για την τοπική διοίκηση.

Αυτή η προσπάθεια πέρασε μέσα από τη διοργάνωση μικροσυγκεντρώσεων σε καφενεία, μαζικές εξορμήσεις με ντουντούκες στις εργατογειτονιές που πολλές φορές κατέληγαν σε συζητήσεις με λαϊκό κόσμο κ.λπ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ατσαλώθηκαν και οι κομματικές δυνάμεις στην ανάπτυξη της παρέμβασης με όρους μαζών, στην ανάπτυξη δεσμών, στη ζωντανή ανταλλαγή πείρας.

Παράλληλα, στη συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχθηκε και η παρέμβαση της Οργάνωσης στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στο πλαίσιο της προώθησης της λαϊκής συμμαχίας σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Ετσι, η Οργάνωση έχει ήδη μετρήσει θετικά αποτελέσματα από την παρέμβαση στους ΕΒΕ στην Καλλιθέα, τη Ν. Σμύρνη, το Μπραχάμι και το Π. Φάληρο, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ στην Καλλιθέα και έχει καλλιεργηθεί το έδαφος για συγκρότηση επιτροπών και σε άλλους δήμους. Παράλληλα, η Οργάνωση προγραμμάτισε αγωνιστικές δραστηριότητες για τους ΕΒΕ (π.χ. μαζική παρέμβαση των ΕΒΕ στην Α' και Β' Εφορία στην Καλλιθέα για την περαίωση), που συνέβαλαν στη συσπείρωση δυνάμεων.

Δράση στα σχολειά

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία και τους χώρους κατάρτισης, στις νεανικές συνειδήσεις και στήριξης της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η ανάγκη να αγκαλιάσει η Κομματική Οργάνωση τη δράση της ΚΝΕ, να προγραμματίζει κοινές δράσεις των Κομματικών Οργανώσεων με τις ΚΝίτικες, για να απλώνει η παρέμβαση στα σχολεία, να χτίζονται δεσμοί, να κερδίζονται νεανικές συνειδήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αναπτύσσονται πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στις συγχωνεύσεις - συνενώσεις σχολείων.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της παρέμβασης που σχεδιάζει η Οργάνωση βρίσκεται η απάντηση στον αντικομμουνισμό, που ξετυλίγεται μέσα στα μαθήματα στα σχολεία. Η πείρα της Οργάνωσης έχει να δώσει πλούσια παραδείγματα συκοφάντησης του σοσιαλισμού μέσα στα σχολεία (π.χ. σε σχολείο στον Ταύρο εξίσωναν τον Χίτλερ με τον Στάλιν, σε σχολείο στο Π. Φάληρο κάλεσαν τα παιδιά σε προβολή της αντικομμουνιστικής ταινίας «Η ζωή των άλλων»), αλλά και προσωπικών απειλών σε βάρος ΚΝιτών μαθητών.

Ωστόσο, η πείρα της Οργάνωσης δείχνει ότι όπου αναπτύσσεται σχεδιασμένη και προσανατολισμένη παρέμβαση απόκρουσης του αντικομμουνισμού, όχι μόνο μπαίνει φραγμός στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, αλλά και συμβάλλει στο άνοιγμα συζητήσεων με τους μαθητές και στο κέρδισμά τους με την πολιτική του ΚΚΕ, στην οργάνωση στις γραμμές της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρωμένος, επίμονος και μακρόπνοος σχεδιασμός για να αντεπεξέλθουμε στις μεγάλες απαιτήσεις(2021-06-12 00:00:00.0)
Για το χώρο της Εκπαίδευσης(2021-04-02 00:00:00.0)
Με επαναστατική αισιοδοξία για τα μεγάλα γεγονότα που είναι μπροστά στην εργατική τάξη και στο Κόμμα(2017-03-25 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα για την οικοδόμηση του Κόμματος εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης(2017-03-16 00:00:00.0)
Συσπείρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας(2011-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ