Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απολύσεις καθαριστριών στα σχολεία

Ανακοίνωση - καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Τις «απολύσεις συμβασιούχων καθαριστριών, που γίνονται το τελευταίο διάστημα στα δημόσια σχολεία», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Ηδη γίνονται διακοπές συμβάσεων απ' τις Σχολικές Επιτροπές, που έχουν την ευθύνη της σύμβασης και το ρόλο του «υπεργολάβου», μετά από «προτροπή» του Εθνικού Ιδρύματος που έχει το ρόλο του «εργολάβου» και ζητά τον περιορισμό του αριθμού των καθαριστριών. Το πρόβλημα προβλέπεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο στο τέλος της χρονιάς, που δε θα ανανεωθούν πολλές συμβάσεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ηδη, εδώ και χρόνια οι σχολικές επιτροπές έχουν μετατραπεί σε υπεργολάβο, που σαν εργοδότης υπογράφει σύμβαση με την καθαρίστρια. Ο ρόλος του εργολάβου ανατέθηκε αρχικά στον ΟΣΚ και στη συνέχεια στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ). Η περικοπή των πιστώσεων προς τις σχολικές επιτροπές (έως και 70%) και η εξώθηση σε απολύσεις καθαριστριών συνδέονται αναπόσπαστα με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, του νέου σχολείου της αγοράς και των χορηγών. Την ίδια στιγμή, η ανάγκη του σχολείου να είναι καθαρό για τα παιδιά πάει περίπατο».

Η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει και προειδοποιεί ότι και στο χώρο των σχολείων «μια σειρά απαραίτητες λειτουργίες, όπως η εστίαση των παιδιών, η φύλαξη και η καθαριότητα των σχολείων θα παραδοθούν σε εταιρείες. Συγκεκριμένα, 30 χιλιάδες καθαρίστριες, που σήμερα εργάζονται στα σχολεία, θα προσλαμβάνονται από μία εταιρεία (εργολάβος), με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με μισθούς Κίνας ή Ινδίας».

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν: «Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός. Καμιά απόλυση συμβασιούχου. Οργανώνουμε σε κάθε σχολείο την πάλη μας, από κοινού καθαρίστριες, φύλακες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Κάνουμε πράξη το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν". Ιδιαίτερα καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους διευθυντές των σχολείων να αντιδράσουν σε αυτές τις εξελίξεις και να ενημερώνουν άμεσα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ