Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Αναγνωρίσεις εδάφους» εντός και εκτός

Οι ιμπεριαλιστές συγκεντρώνουν δυνάμεις για πιθανή στρατιωτική επέμβαση

Προετοιμασίες αντιαεροπορικής άμυνας στη Βεγγάζη
Προετοιμασίες αντιαεροπορικής άμυνας στη Βεγγάζη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αν και οι διαψεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη παραμένει υπό εξέταση, με την προσοχή, όπως φαίνεται, να στρέφεται κυρίως σε αντιδράσεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στην «εύφλεκτη» ζώνη της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε μοιάζουν να βρίσκουν, στην παρούσα φάση, κοινό τρόπο αντίδρασης, καθώς συμφωνούν διαφωνώντας. Την ίδια ώρα, το αιματοκύλισμα εντός Λιβύης συνεχιζόταν, με τις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα, τόσο στις περιοχές υπό καθεστωτικό έλεγχο όσο και στις άλλες, να παραμένουν αποσπασματικές και συγκεχυμένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο πλευρές προετοιμάζονται πυρετωδώς για περαιτέρω σκληρές αιματηρές αναμετρήσεις και ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας οι ελλείψεις τροφίμων αρχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και η έξοδος ξένων υπηκόων και προσφύγων, κυρίως προς τα δυτικά, προς την Τυνησία.

«Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε έχουμε κάποια εντολή», δήλωνε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που τόνιζε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης με τη συμμετοχή Αμερικανών». Παρ' όλα αυτά, αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται, ήδη, στα ανοιχτά της Λιβύης. Ο Γάλλος και ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξαν ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές», ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός «σχεδίου Μάρσαλ για το σύνολο των αραβικών χωρών» και ο Ιταλός ομόλογός τους παραδεχόταν ότι «τα συμφέροντα είναι πολλά και δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις». Η Ρωσία χαρακτήρισε «πολιτικά νεκρό» τον Καντάφι και ζήτησε την αποχώρησή του, αλλά εκτίμησε ότι «δεν τίθεται άμεσα θέμα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», ενδεχόμενο που χαρακτήρισε ως «μη αποτελεσματικό στην παρούσα φάση» και επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ζήτησε να αναληφθεί μια διεθνής πρωτοβουλία διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί «ειρηνική λύση και να σταματήσει η αιματοχυσία». Διαφώνησε με κάθε στρατιωτική επιλογή και τόνισε ότι «δεν μπορεί να εκφράσει κατηγορηματικές απόψεις εφόσον δε γνωρίζει από κοντά σαφώς το τι γίνεται». Το ζήτημα της λήψης περαιτέρω μέτρων, καθώς και της περαιτέρω στάσης της θα εξετάσει σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ, στις 11 Μάρτη.

Προετοιμασίες

Εντός Λιβύης, χθες, οι μάχες ήταν λίγες, αλλά τα νεύρα τεντωμένα, καθώς και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι και αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονταν για σκληρή αναμέτρηση. Διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι θα επιχειρηθεί ανακατάληψη «κομβικών» πόλεων, όπως η αλ Ζαουίγια, από τις δυνάμεις του Καντάφι. Δημοσιογραφικές πηγές μετέφεραν ότι οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να εκπαιδευτούν από στρατιωτικούς που πέρασαν με το μέρος τους και συγκεντρώνουν όποιον οπλισμό μπορούν. Δεν είναι σαφές αν προετοιμάζονται να αμυνθούν μόνο ή ακόμη και να ασκήσουν περισσότερη πίεση σε περιοχές που ελέγχονται από τον Καντάφι εξαπολύοντας επιθέσεις.

Ενα πρώτο Συμβούλιο φυλάρχων και αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που φαίνεται ότι κατέστη δυνατό να σχηματιστεί στη Βεγγάζη, δε διευκρίνιζε τι ακριβώς σχεδιάζει, ξεκαθαρίζοντας μόνο ότι θα αποδέχονταν ίσως απαγόρευση πτήσεων, αλλά όχι στρατιωτική επέμβαση στη χώρα από ξένες δυνάμεις. Επίσης, έδωσαν διαβεβαιώσεις για συνέχιση και ομαλοποίηση των εξαγωγών πετρελαίου, με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο να συμφωνεί ότι «οι περισσότερες πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις ελέγχονται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ