Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πυρήνας το δημόσιο Κέντρο Υγείας

Η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών

«Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να παλέψουν οργανωμένα μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για ένα δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Γι' αυτό χρειάζεται να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να συγκροτήσουμε το ριζοσπαστικό πόλο στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την αποφασιστική ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

Την παραπάνω πρόταση παρουσίασε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στη συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με πρωτοβουλία των ηγεσιών του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ, της ΟΕΝΓΕ κλπ. Ομως οι ηγεσίες των παραπάνω οργανώσεων αποφάσισαν ως πλαίσιο διεκδίκησης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε κεντρικό επίπεδο με την οποία θα επιτρέπεται η αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση μέσα απ' την ελεύθερη επιλογή του γιατρού. Δηλαδή πρόκειται για μια πρόταση που στην ουσία βάζει πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με όργανο τον Εθνικό Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και τη μετάθεση των πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ υπογράμμισαν ότι το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε πρόσφατα «δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολουμένων, όλων των εργαζομένων». Ειδικότερα για την πλειοψηφία και των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, η ΔΗΠΑΚ υπογράμμισε: «Δεν έχουν καμία προοπτική είτε στις δημόσιες επιχειρήσεις Υγείας, ούτε στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Και οι δυο απαιτούν πιο "φτηνούς" εργαζόμενους γιατρούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πλήρη εξάρτηση της επιμόρφωσης από τα μονοπώλια του φαρμάκου και των ιατρικών μηχανημάτων κλπ., είτε αυτοαπασχολούμενοι με πορεία πλήρους εξάρτησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με την προδιαγεγραμμένη επιδείνωση της θέσης τους από την επέκταση της δράσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας».

Το πλαίσιο που προτάσσει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών για διεκδίκηση, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιου - κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι με 1.800 ευρώ και με ανάλογες αυξήσεις σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο (45%).
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Κατάργηση εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς, 1.700 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και 1.800 ευρώ για τον επιμελητή Β.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ