Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κάστρο δεν ήταν μα άντεξε σαν κάστρο

Εκδήλωση για τους ΕΠΟΝίτες ήρωες που έγραψαν Ιστορία στο «Κάστρο του Υμηττού»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην πλατεία του Υμηττού
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην πλατεία του Υμηττού
Τους τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες, τα γενναία παλικάρια Δημήτρη Αυγέρη, Θάνο Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλο, που η θυσία τους θα μείνει άσβηστη στη λαϊκή μνήμη, τίμησαν προχτές το μεσημέρι στον Υμηττό, με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, πλήθος νέων καθώς και αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι Οργανώσεις Νομικής Σχολής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΚΟ Υμηττού του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία, η οποία είχε στολιστεί με κόκκινες σημαίες, σημαίες της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, με ένα σύνθημα να δεσπόζει: «Το ΚΚΕ μπροστάρης στους αγώνες του χθες και του σήμερα. Για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

Το χρονικό της μάχης καθώς και ποιήματα που αναφέρονται σε εκείνη την ηρωική εποχή και την ΕΠΟΝ, αφηγήθηκαν και απήγγειλαν μέλη της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, πριν από 67 χρόνια, σε ένα μικρό σπιτάκι εκείνης της εποχής, σε μια γειτονιά της Αθήνας, στον Υμηττό, οι τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες έγραψαν μία ακόμα λαμπρή σελίδα στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού. Ηταν Παρασκευή 28 Απρίλη του 1944, όταν περίπου 200 Γερμανοί και ένα τάγμα γερμανοτσολιάδες έκαναν έφοδο στη συνοικία του Υμηττού, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι που φύλαγε τα όπλα του ο ΕΛΑΣ, στην οδό Αγραίων 47. Μέσα βρίσκονταν τρεις ΕΠΟΝίτες: ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Θάνος Κιοκμενίδης και ο Κώστας Φολτόπουλος, που έμελλε με την αυτοθυσία τους και τον ηρωισμό τους, πολεμώντας για εφτά ώρες, να μετατρέψουν το φτωχό και ταπεινό εκείνο σπιτάκι σε απόρθητο «Κάστρο». Και οι τρεις ήρωες έγιναν θρύλος και τραγούδι. Το σπίτι ονομάστηκε «Κάστρο» και έγινε τόπος προσκυνήματος.

Αποτίουν φόρο τιμής έξω από το σπίτι της οδού Αγραίων
Αποτίουν φόρο τιμής έξω από το σπίτι της οδού Αγραίων
Ο Θοδωρής Αυγέρος, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην κεντρική του ομιλία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ΕΑΜική Αντίσταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία του ελληνικού λαού. Δημιούργησε πρότυπα ζωής μέσα από ένα μαζικό ηρωισμό που κλόνισε το αστικό πολιτικό σύστημα. Σήμερα, τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιχειρούν να αμαυρώσουν την Ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης και γενικότερα της Αντιφασιστικής Νίκης. Προωθούν στην ΕΕ διάφορα αντικομμουνιστικά μνημόνια στραγγαλίζοντας την Ιστορία, κάνοντας το άσπρο μαύρο. Εισήγαγαν το τερατούργημα της ταύτισης του ναζισμού με το σοσιαλισμό. Ο στόχος είναι προφανής. Θέλουν να δηλητηριάσουν το όραμα της νέας γενιάς για το μέλλον. Θέλουν να αποδυναμώσουν την προοπτική του αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Θέλουν να αθωώσουν τον ιμπεριαλισμό για τα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά».

Στη συνέχεια, το σύνθημα «εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» κυριαρχεί στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το «Κάστρο». Φτάνοντας μπροστά από το σπίτι κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια και στη συνέχεια περιηγήθηκαν μέσα όπου είναι «στολισμένο» με εφημερίδες και φωτογραφίες της εποχής, ντοκουμέντα, βιβλία, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ