Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Χιλιάδες διαδηλώνουν για τρίτη βδομάδα στο Γουισκόνσιν
Χιλιάδες διαδηλώνουν για τρίτη βδομάδα στο Γουισκόνσιν
ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές στο δημόσιο τομέα και κυρίως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον του Γουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο του κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ, που στο όνομα του ελλείμματος 3,6 δισ. δολαρίων προωθεί περικοπές στις δαπάνες της πολιτείας, συνθλίβει κάθε εργασιακό δικαίωμα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, νομιμοποιεί τις διώξεις και τις απολύσεις, ενώ απαγορεύει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση όταν περιλαμβάνει αίτημα για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αποψιλώνει το δικαίωμα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται όσον αφορά τα προγράμματα περίθαλψης και σύνταξης. Προβλέπει επίσης την κατάργηση των δικαιωμάτων περίθαλψης και σύνταξης για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου και διπλασιάζει τις συνεισφορές των εργαζομένων για τα αντίστοιχα προγράμματα, γεγονός που κατά αναλυτές σημαίνει ουσιαστικά περικοπές στις αποδοχές τους μέχρι και 20%.

Στο μεταξύ, παρά το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι αρχές στους διαδηλωτές να εκκενώσουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής το τοπικό Καπιτώλιο - το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη - οι συγκεντρωμένοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και εξέφρασαν την πρόθεση να παραμείνουν ακόμα και αν αντιμετώπιζαν μια ενδεχόμενη σύλληψη.

Πάντως, χτες ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Γουόκερ προειδοποίησε τους 14 Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να επιστρέψουν - καθώς εδώ και ημέρες κρύβονται - και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, αλλιώς θα ακολουθήσουν σύντομα ακόμα πιο οδυνηρές περικοπές. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή της πολιτείας καθώς οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν και επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συζήτησης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία. Σε ξεχωριστή συνέντευξή του την Κυριακή, ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να καθυστερήσει τις εξαγγελλόμενες απολύσεις των κρατικών υπαλλήλων - που υπολογίζονται στις 12.000 - αν εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο μέχρι την 1η Απρίλη. Πρόσθεσε επίσης πως σήμερα αναμένεται να προτείνει νέες περικοπές 1 δισ. δολαρίων για τα σχολεία και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Οχάιο αλλά και σε άλλες 50 πολιτείες που εξέφρασαν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Γουισκόνσιν, ενώ παράλληλα δήλωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν και τα δικά τους δικαιώματα καθώς παρόμοια νομοσχέδια προωθούνται επίσης στο Οχάιο, το Τενεσί, το Αϊντάχο, την Ιντιάνα, την Αϊόβα και το Κάνσας. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, αλλά και στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Μαϊάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ