Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Μέρα οργής» ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία

Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν, χθες, για να εκφράσουν την οργή τους για την παντελή εγκατάλειψη, τη φτώχεια και την ακρίβεια σε μια χώρα υπό την κατοχική μπότα. Ισχυρές δωσιλογικές δυνάμεις του στρατού αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές και ένας πρώτος απολογισμός αναφέρει έξι νεκρούς και περισσότερους από 75 τραυματίες, καθώς σε Μοσούλη και Χαουίζα, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος των διαδηλωτών.

Στη Βαγδάτη, επικράτησε ένταση, αλλά, μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχαν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που είχαν αποκλείσει με οδοφράγματα και στρατιωτικά οχήματα όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωση) της πόλης. Ο στρατός είχε επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση. Τραυματίες αναφέρθηκαν και στις διαδηλώσεις στη Νασιρίγια και στο Σουλεϊμάν Πακ, αλλά και στη Φαλούτζα, ενώ ήρεμα φαίνεται ότι κύλησαν οι διαδηλώσεις σε Βασόρα, Κχαλιντίγια, Κιρκούκ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ανύπαρκτες υποδομές, την ανεργία, τη φτώχεια και την εκτεταμένη διαφθορά. Τα κεντρικά τους συνθήματα ήταν «θέλουμε ρεύμα, νερό, δρόμους, δουλειά και φαγητό», ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Μάλικι με χαρακτηρισμούς όπως «ψεύτης και απατεώνας». Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει, με τηλεοπτικό του μήνυμα, τους Ιρακινούς να μην συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες για χθες διαδηλώσεις, επικαλούμενος λόγους «ασφάλειας» και υποστηρίζοντας ότι πίσω από την οργάνωσή τους κρύβονται «η αλ Κάιντα και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ